+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe
2021. július 20. kedd 19:03 - Keszthely
Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe
Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. Keszthelyen vasárnap tartották a Kármelhegyi Boldogasszony búcsú ünnepi szentmiséjét, excellenciás és főtisztelendő Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita celebrált. A szentmisét követően skapulárés körmeneten vettek részt a hívek.

A zsúfolásig megtelt Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikába vonultak a szentmisére Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén. Amit azóta ünneplünk, hogy a Szűz anya megjelent Stock Szent Simon látomásában 1251. július 16-án. A hagyomány szerint a Szűzanya angyalok és szentek kíséretében jelent meg a rendfőnöknek és átnyújtotta neki a skapuláré nevű vállruhát azzal az ígérettel, hogy aki viseli, nem jut a pokolba és a halálát követő szombaton kiszabadul a tisztítótűzből. E kiváltságot később a rendtagokon kívül kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét, illetve annak éremváltozatát viseli és a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik. A Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletét azok a szerzetesek hozták magukkal Európába, akik a szaracénok elől menekülve kényszerültek elhagyni ősi remeteségüket. A kármeliták házai ma is az imádság és a lelki elmélyülés helyei hazánkban és szerte a világon. A Kármelita Boldogasszony tiszteletére tartott búcsú a hívek elengedését ígéri.

"Azt igyekszünk az emberek felé sugározni,hogy merjük magunkat a Szűzanyára bízni, merjük az ő ruháját magunkra ölteni. És ezáltal Krisztus követőjévé válni. Nagyon sok ember ezt meghallja és vágyva vágyakozik arra, hogy a Jó Istennek a kegyelme őt is megérintse és meneteljen előre. S ezért fontos, hogy most össze tudunk jönni. Az elmúlt másfél év kicsit megviselte közösségeinket és jó látni, hogy az emberek újra bizodalommal vannak."- mondta Mezei András plébános.

A szentmisét celebráló Dr. Bábel Balázs érsek a fontos lelki ünnepen kiemelte, hogy minden búcsúban benne van a zarándoklat, ami az emberi életnek a jellemzője.

"Mi abban a biztos tudatban vagyunk keresztények, hogy az üdvösség felé tartunk. S ezen az úton, minden ilyen máriás kegyhely segítségünkre van, hiszen annak az üzenete - legyen 700 éves, 500 éves-  általában a megtérés, az imádság és a jézus Krisztushoz tartozásnak az intelmét és a szeretetét szokta a lelkünkre kötni."- mondtza el Dr. Bábel Balázs.

A szentmisét követően, a kármelita hagyományokhoz híven, a bazilika környéki utcákban skapulárés körmenetet tartottak, amelyen közel ezer zarándok vett részt.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus