+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe
2021. július 20. kedd 19:03 - Keszthely
Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe
Július 16. a Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe. Keszthelyen vasárnap tartották a Kármelhegyi Boldogasszony búcsú ünnepi szentmiséjét, excellenciás és főtisztelendő Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és metropolita celebrált. A szentmisét követően skapulárés körmeneten vettek részt a hívek.

A zsúfolásig megtelt Kis Szent Teréz Karmelita Bazilikába vonultak a szentmisére Kármelhegyi Boldogasszony ünnepén. Amit azóta ünneplünk, hogy a Szűz anya megjelent Stock Szent Simon látomásában 1251. július 16-án. A hagyomány szerint a Szűzanya angyalok és szentek kíséretében jelent meg a rendfőnöknek és átnyújtotta neki a skapuláré nevű vállruhát azzal az ígérettel, hogy aki viseli, nem jut a pokolba és a halálát követő szombaton kiszabadul a tisztítótűzből. E kiváltságot később a rendtagokon kívül kiterjesztették minden hívőre, aki a skapulárét, illetve annak éremváltozatát viseli és a Kármelhegyi Boldogasszony oltalma alatt a megfelelő életmódra vállalkozik. A Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletét azok a szerzetesek hozták magukkal Európába, akik a szaracénok elől menekülve kényszerültek elhagyni ősi remeteségüket. A kármeliták házai ma is az imádság és a lelki elmélyülés helyei hazánkban és szerte a világon. A Kármelita Boldogasszony tiszteletére tartott búcsú a hívek elengedését ígéri.

"Azt igyekszünk az emberek felé sugározni,hogy merjük magunkat a Szűzanyára bízni, merjük az ő ruháját magunkra ölteni. És ezáltal Krisztus követőjévé válni. Nagyon sok ember ezt meghallja és vágyva vágyakozik arra, hogy a Jó Istennek a kegyelme őt is megérintse és meneteljen előre. S ezért fontos, hogy most össze tudunk jönni. Az elmúlt másfél év kicsit megviselte közösségeinket és jó látni, hogy az emberek újra bizodalommal vannak."- mondta Mezei András plébános.

A szentmisét celebráló Dr. Bábel Balázs érsek a fontos lelki ünnepen kiemelte, hogy minden búcsúban benne van a zarándoklat, ami az emberi életnek a jellemzője.

"Mi abban a biztos tudatban vagyunk keresztények, hogy az üdvösség felé tartunk. S ezen az úton, minden ilyen máriás kegyhely segítségünkre van, hiszen annak az üzenete - legyen 700 éves, 500 éves-  általában a megtérés, az imádság és a jézus Krisztushoz tartozásnak az intelmét és a szeretetét szokta a lelkünkre kötni."- mondtza el Dr. Bábel Balázs.

A szentmisét követően, a kármelita hagyományokhoz híven, a bazilika környéki utcákban skapulárés körmenetet tartottak, amelyen közel ezer zarándok vett részt.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Véget ért az olimpia Major Veronika számára, a keszthelyi sportlövő a 35. helyen végzett sportpisztolyban
 
Immáron negyedik alkalommal vehetnek részt középiskolások a nyolc napos ingyenes táborban.
 
Idén már 13-an fulladtak bele a Balatonba, a legtöbb esetben segíthetett volna, ha viselik a mellényt.
 
A felsőoktatási képzésben megkezdődött a pótfelvételik időszaka, így a keszthelyi Georgikon Karon is.
 
Lovasprogramokkal, argentin tangó show-val, színházi előadással és koncertekkel is készülnek a szervezők.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár