Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Jelentős kulturális támogatást kapott Keszthely
2021. júl. 16. péntek | Keszthely
Jelentős kulturális támogatást kapott Keszthely
36 millió forintos, vissza nem térítendő támogatást kaptak Keszthely kulturális intézményei. A járvány a programszervezőket is megviselte, az ő támogatásukról szóló kormánydöntés értelmében juthatott kompenzációhoz a város. Emellett az Európa Kulturális Fővárosa programra benyújtott pályázat is nyert, így újabb 10,6 millió forintot fordíthat Keszthely kulturális rendezvények szervezésére.

Keszthelyen egész évben válogathatnak a különböző programok közül a kultúra szerelmesei. A Goldmark Károly Művelődési Központ rendszeresen szervez koncerteket, a népzenétől a könnyűzenén át az operettig mindenki találhat kedvére valót. Emellett nagy népszerűségnek örvendenek a különböző fesztiválok is. A KeszthelyFest során rendre megtelik a belváros, de a bornapokat is nagyon sokan látogatják.   

A koronavírus járvány azonban nehéz helyzet elé állította a kulturális szektort. Hónapokon keresztül nem lehetett rendezvényeket szervezni, így az ezekből befolyó bevételek is kiestek. Az intézmények dolgozói igyekeztek a háttérmunkákat elvégezni és online kínálni tartalmakat a közönségnek.

A magyar kormány döntése alapján most jelentős támogatáshoz juthattak Keszthely kulturális intézményei. Erről Nagy Bálint polgármester számolt be péntek délelőtti sajtótájékozatóján.

„Ez a 32 millió forint ez egy segítségnyújtás Keszthely város számára is, ami nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy a keszthelyi kulturális intézmények fönntartását tudja segíteni. Azt érdemes tudni a kulturális intézményekről, hogy a legnagyobb állandó költségek, amik leginkább megterhelik, azok a rezsihez kapcsolódó fönntartási intézményi, tehát maga az épület fenntartásához szükséges költségek, amelyek mindig állandó költségek, tehát ha működik az intézmény, ha kevésbé működik, illetve természetesen a bérek.” - tájékoztatott Keszthely polgármestere.

A nehéz helyzet ellenére a keszthelyi önkormányzatnál – ide tartoznak a kulturális intézmények is – nem voltak elbocsátások. Bár munkaidő csökkentésre sor került, a lazításokkal egyidőben ezeket visszaállította a polgármesteri hivatal. Keszthelyen nagy igény van a rendezvényekre, bár a szervezők arra számítanak, hogy az idén főként a helybéliek és a környéken élők, nyaralók látogatják majd a programokat. A városba került támogatás összege magasabb, mint amire előzetesen számítani lehetett.

„A kormányzat döntött arról, hogy a járvány miatti bevételkieséseket legalább részben pótolja. Ez egy elvi döntés volt, viszont az, hogy pontosan mennyit kap, azt az intézménynek kellett indokolnia. Keszthely városa egy alapos indoklás tudott benyújtani, így egy kicsit még a tervezettnél is többet, 32 millió forintot tudott kapni. Azt gondolom, hogy ez mindenképpen, ha nem is teljes egészében, de kompenzálja, ez fontos egy intézménynek.” - emelte ki Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője.

Keszthely a 32 millió forint felett a Nemzeti Kulturális Alaptól is kapott 4 millió forintot. Emellett az Európa Kulturális Fővárosa projektre beadott pályázat is sikeresnek bizonyult, ezen 10,6 millió forintot nyert a város.

Regman Karola - Keszthelyi TV           

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Papp Endre József Attila-díjas író, irodalomtörténész volt a vendége annak az író-olvasó találkozónak, mely az Ünnepi Könyvhetet nyitotta Keszthelyen.
| 2024. jún. 3. hétfő 19:15 | Keszthely
Keszthely testvértelepüléséről, Batumiból érkezett táncosok és énekesek szórakoztatták a közönséget.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
A fődíjasok gálája zárta a Helikoni Ünnepségeket.
| 2024. ápr. 29. hétfő 19:15 | Keszthely
Manninger Jenő polgármester értékelt a Híradó Pluszban.
| 2024. ápr. 26. péntek 19:15 | Keszthely
A kategóriákban mintegy száz iskola diákja mutatta be tudása legjavát.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.