+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Klasszikus dallamok a keszthelyi zsinagógában
2021. június 18. péntek 15:02 - Keszthely
Klasszikus dallamok a keszthelyi zsinagógában
Donizetti, Brahms és klezmerzene is megszólalt a keszthelyi zsinagógában. A Budapesti Fesztiválzenekar színes repertoárral készült a koncertre. A zenészeknek nagyon sokat jelentett, hogy újra közönség előtt játszhattak, a zenekedvelők pedig nagy örömmel fogadták a virtuóz előadást. Az eseményen részt vevők a keszthelyi zsinagóga történetével is megismerkedhettek.

Donizetti szimfóniája is felcsendült csütörtökön este a keszthelyi Zsinagógában. A Budapesti Fesztiválzenekar minikoncertjét nagy érdeklődés övezte. A nemzetközi szinten is kiemelkedő hírű együttes számára rendkívül fontos, hogy a klasszikus zenét eljuttassák hazánk számos településére. Emellett jelentős figyelmet fordítanak arra, hogy a mára már elhagyatottá vált zsinagógákba újra visszatérjen a közösségi élet. Ennek köszönhetően számos különleges helyet fedeztek fel.   

„Nemrég voltunk Szentesen egy könyvtárban, ahol a könyvtáros hölgyek tündéri aranyosak és végül is funkciója már nincs, mint zsinagóga, de az épület nagyon szépen rendben van. Voltunk olyan zsinagógában is, amit most újítottak fel nemrég, 9-én volt az avatás és mi adtuk Berettyóújfalun az első koncertet a felújított, gyönyörű szép zsinagógában. Keszthely abból a szempontból is különleges, hogy itt közösség is van, a legtöbb helyen sajnos nem jutunk el olyan vidéki városokba, ahol élő közösséggel tudnánk találkozni, de az épületek megmaradtak nagyon szépen.” - mondta Ács Ákos, a Budapesti Fesztiválzenekar klarinétosa, a ZSinagógakoncertek szervezője.

A Zsinagógakoncertek a járvány ideje alatt természetesen szüneteltek, a lazításoknak köszönhetően azonban újra közönség előtt játszhatnak a zenészek. A koncertsorozat része az együttes Közösségi Hét elnevezésű programjának. Ennek keretében a zsinagógák mellett több vidéki katolikus templomban kamarazenél a Budapesti Fesztiválzenekar. Az együttes emellett számos alkalommal lép fel idősotthonokban és gyerekkoncerteket is adnak, ezek mind nagy népszerűségnek örvendenek.

„Egész évben mi ezt szem előtt tartjuk, hogy ne csak koncerttermi körülmények között lépjen fel a zenekar, hanem ahova tudunk, eljussunk és általunk a zene is eljusson az ország számos pontjára. Külföldre ezekkel a kis produkciókkal nem tudunk elutazni, de az országban nagyon sok helyen hangszerkóstolókat is a partneriskolákon keresztül a fiatalokhoz eljuttatjuk, erre nagyon nagy az igény. A Kakaókoncert program 30 éve terítéken van, azt is nagyon szeretik a városban.” - emelte ki Zentai Róbert, a Budapesti Fesztiválzenekar technikai vezetője.

A Budapesti Fesztiválzenekar koncertjén a klezmerzene is felcsendült. A mára már nagy népszerűségnek örvendő irányzat eredetileg a kelet-európai zsidó kultúra zenéje volt. A muzsikaszó mellett Asher Faith rabbi mesélt a keszthelyi szentélyről és a zsidó kultúráról a közönségnek.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus