+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Jót tett az eső a mezőgazdaságnak
2021. május 27. csütörtök 18:00 - Keszthely
Jót tett az eső a mezőgazdaságnak
Az elmúlt hetek csapadékos időjárása jót tett a növényeknek, a gazdák azonban a sok eső miatt csúszásban vannak a növényvédelmi munkákkal. A 2021-es esztendőben az időjárás próbára tette a szakembereket, aszállyal, késői fagyokkal is számolniuk kellett. A gazdák azt mondják, most már nagy szükség lenne a melegre és a napsütésre a szántóföldeken és a gyümölcsösökben is.

A tavaszi árpa láthatóan örült az elmúlt hetekben leesett csapadéknak, az idei szélsőséges időjárás azonban sok fejtőrést okozott a gazdáknak. Az év elején az aszállyal küzdöttek a földeken, majd a késői fagyok okoztak jelentős problémákat. A májusi csapadék jót tett a kalászosoknak, de még mindig hiányzik a meleg a növények megfelelő fejlődéséhez. Jelenleg a növényvédelmet végzik a gazdák, ezt azonban a sok eső nehezíti, így némi csúszásban vannak a földtulajdonosok.  

„Korábban az okozott fejtörést, hogy az aszályos időszakban, illetve az aszályhoz társuló hideg időszakban, késői fagyok időszakában mitévők legyünk. Akkor eltelt ez a két hónap, és jön egy következő, ami a nagy esőzésekről szól, ami további fejtöréseket okoz a gazdálkodás kapcsán. A növényeknek alapvetően jól jött ez a csapadék, viszont a növényvédelmi munkákat nagyban nehezítette ez a jelenlegi időjárás.” - tájékoztatott Zsittnyán Tamás, a Georgikon Tanüzem ügyvezetője.

Jelenleg a kapás növények gyomirtása van folyamatban, a kalászos állományok esetében pedig a lombvédelemre fektetnek most hangsúlyt a gazdák. Az őszi vetést illetően már lehet óvatos becsléseket tenni a terméshozam tekintetében, azt viszont mindenképpen számításba kell venni, hogy az időjárás miatt később kerültek földbe a magok, ez kihatással lehet a termésre is.

Az eper is megsínylette az időjárást. Bár csapadékot bőven kapott, a meleg és a napfény hiányzik a gyümölcsnek. Az elmúlt hetekben a fólisátras gyümölcsöt kínálták az érdeklődőknek. Ez nagy népszerűségnek örvendett, de hamarosan leérik a termés.A szabadföldes eper azonban nemsokára beérik, nagyjából másfél hét múlva már a Georgikon Tanüzem termését is vásárolhatják az érdeklődők.

„Az idei év egy különleges évnek számít a gyümölcstermesztés egészére is elmondható módon, így igaz ez az eperre is. Az elmúlt hetek, hónapok időjárása egyáltalán nem kedvezett akár a szamóca, vagy a gyümölcstermesztésnek. Jóval kevesebb termésre számítunk, mint a korábbi esztendőkben, illetve a gyümölcsösökben a kajszi-, őszibarack, nektarin esetében közel 90%-os fagykárról kell beszélni.” - tette hozzá az ügyvezető.

A barack immár második éve szenved jelentős fagykárt, ez a gyümölcs árán is tapasztalható. A szakemberek azonban azt mondják, a vásárlók idén jelentősen több import gyümölccsel találkozhatnak a piacon, mint az elmúlt években.

Regman Karola - Keszthelyi TV      

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Az alkotás mellett felújítanak a táborozók.
 
Vendégünk: kérdezem Molnárné Riskó Erzsébet, a Zala Megye Népművészetéért Alapítvány kuratóriumi elnöké
 
Frontálisan ütközött két személyautó a 76-os főúton Zalacsány térségében.
 
A gyógy- és ivóvizek fontosságát hangsúlyozza a Zalakarosi Fürdő és a Freya Hotel összefogása.
 
Bódi Mária Magdolna születésének 101. évfordulóján rendeztek kerékpáros zarándoklatot.
 
Táborzáró koncertet adott a Dél-Dunántúli Regionális Fúvószenekar Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár