+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Májusfát döntöttek, online közvetítették
2021. május 24. hétfő 09:29 - Gyenesdiás
Májusfát döntöttek, online közvetítették
Májusfát állítottak és táncoltak ki Gyenesdiáson. A nagyközségnek hosszú évek után volt először saját májusfája, melyet a Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület és a Gyenes Néptánc Együttes tagjai állítottak. A szervező József Attila Művelődési Ház és Könyvtár célja az volt, hogy nyilvános rendezvényen táncolják ki a fát. A még fennálló korlátozások miatt azonban online közvetítették a műsort a nagyközönségnek.

A hagyományokhoz híven, május elseje előestéjén állították fel a májusfát a gyenesdiási Kárpáti korzónál. A tavasz és a szerelem egyik népi jelképét lelkes fiatalokból verbuválódott csapat állította fel. A Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület és a Gyenes Néptánc Együttes tagjainak célja az volt, hogy fenntartsák a hagyományokat és egy nehéz időszak után újra életet hozzanak a korzóra.

„Korábban is állítottunk már májusfát, de akkor még egyéni céllal állították a srácok a májusfát. Én mindig csak a fa hordozója lehettem, de már mindenki megnősült, úgyhogy most már így tartjuk fenn azt a szép hagyományt, amit a Gyenes Néptáncegyüttes tagjai nagyon sokat gyakoroltak már” - nyilatkozta Jakabfi László, a  Nyugat-Balatoni Ifjúsági Egyesület alapító tagja. 

Az állításakor még reménykedtek a szervezők, hogy a döntést egy nagyobb, közösségi rendezvény keretében tarthatják meg. A május 22-én még érvényben lévő korlátozások miatt azonban online közvetítették az eseményt. A spontán összeverődött közönség nagy örömmel és tapssal fogadta a táncokat és a döntést.

„Ez az élő néphagyománynak a része Magyarországon még ma is, bár már csak kevés településen űzik, illetve ápolják ezt a hagyományt, de én azt gondolom, hogy ez még ma is élő tradíció. Az emberekkel beszélgetve arra jutottam, az az információ áramlott vissza hozzám, hogy elég régen volt Gyenesdiásnak – legalábbis települési szinten saját májusfája és gondoltam, hogy ezt jó lenne feleleveníteni. Természetesen ez így önmagában nem volt elég, mert kellettek hozzá tettre kész – főként fiatalok, ahogy látható volt a felvételen is” - mondta el televíziónknak a szervező József Attila Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója, Szabó Zsolt Szilveszter.  

A pünkösdhöz, a tavaszi ünnepkörhöz kapcsolódó rimóci karikázót is előadtak a Gyenes Néptáncegyüttes tagjai. A karikázó a tavaszi termékenységi rítushoz fűződő leánykörtánc főleg a mulatság nélküli ünnepnapok tánca. Nem is a lépések, hanem a dal a fontosabb eleme.

Tarjányi Sándor együttesvezető: „A lányok összeálltak és azért, hogy megmutassák a tudásukat a fiatalembereknek, táncoltak ilyen karikázókat. Magában a böjtben is lehetett a karikázókat táncolni, mert azt nem minősítették igazi táncnak, aztán természetesen egész tavasz idején, nyáron is táncolták ezeket a táncokat, főleg az eladósorban lévő - és kihangsúlyozom – lányok, akiket a fiúk jól megnézhettek tánc közben és a legmegfelelőbbet maguknak ki is választhatták.”

A szervező József Attila Művelődési Ház és Könyvtár célja, hogy jövőre is legyen a nagyközségnek saját májusfája. A döntés és a Gyenes Néptáncegyüttes produkciója visszanézhető a művelődési ház közösségi oldalán.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
18 év után volt ma ismét papszentelés Keszthelyen a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplomban.
 
A Budapesti Fesztiválzenekar adott nagysikerű koncertet a szentélyben.
 
A Keszthely Város Tortája verseny első helyezettjeinek kreációi már most nagyon népszerűek.
 
Egy hársfát ültettek el a Helikon emlékmű mögötti területen a diákok és tanáraik.
 
A lehetőségekről és az aktualitásokról tartottak konferenciát a MATE Georgikon Campusán.
 
A győztes mellett 4 különdíjat is kiosztott a zsűri, az eredményhirdetés Balatonföldváron zajlott.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár