+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ivartalanítási program indul 500 milliós támogatással
2021. április 30. péntek 19:03 - Karmacs
Ivartalanítási program indul 500 milliós támogatással
Április elején lezárult az az online konzultáció, amiben az állatvédelemmel kapcsolatban kérdezték meg a lakosságot. Azt követően 500 millió forintos összeggel jelent meg a pályázati lehetőség ivartalanításra falvak számára. A támogatásra az önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot a Magyar falu program keretében. Az elnyert összeg a macskák és kutyák ivartalanítása mellett chippelésre és veszettség elleni oltásra is felhasználható.

A karmacsi állatmenhelyen a kennelek soha nem üresek. Ide kerülnek pár hét után a keszthelyi ebrendészeti telepről is a kutyák. Sok a menhelylakó, jelenleg 60 kutya, köztük több kölyök is vár szerető gazdára. Annak ellenére, hogy Magyarországon a kutyák azonosító chippel való ellátását követően csökkent  a kóbor kutyák száma, még mindig sok állatot fognak be a gyepmesterek. Áprilisban zárult az a felmérés, amelyben online kérdőív formájában indult állatvédelmi társadalmi párbeszéd az állatok jólétének növelése és a felelős állattartás kérdésében, és egyben elindult egy támogatott ivartalanítási program is.

"Először is nagyon köszönöm mindenkinek, aki részt vett az online konzultációban. Több mint 262 ezer ember mondta el a véleményét. Ebből is látszik, hogy milyen fontos téma az állatvédelem. Tizenhárom fontos kérdést kérdeztünk meg. Tizenhárom olyan kérdést, amely ma az állatvédelmet érdekli és fontos lehet. Kitűztünk egy nagy célt magunk előtt. A célunk nem más, mint öt éven belül Európa élmezőnyébe tartozunk állatvédelem tekintetében is és a konzultáció igazából egy iránytű lett nekünk, amely megmutatja, hogy milyen irányba kell vinnünk az állatvédelmet. S természetesen ennek az eredménye látszódik majd a Nemzeti Állatvédelmi Programban."- adott tájékoztatást Ovádi Péter a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

A lakosság véleményét értékelve a kormány az állatvédelem kérdését érintve, elsőként a szaporulat csökkentése érdekében lépett.

"Ha az ivartalanítást nézzük, a felelős állattartásba beletartozik az ivartalanítás is és erre is rákérdeztünk az online konzultációban, ahol a válaszadók többsége azt mondta, hogy nagyon fontos ma egy államilag támogatott ivartalanítási program és ezért is örülök annak, hogy a Magyar falu program keretén belül 500 fő alatti települések tudnak erre most pályázni és egy 500 millió forintos keretösszeg áll most rendelkezésre, amin keresztül összesen 14 ezer kutyát vagy macskát tudunk ivartalanítani."- mondta el Ovádi Péter.

2020-ban több mint 17 ezer kutya került menhelyi gondozásba. A magyarországi kutyapopuláció kézbentartásának egyik legmegfelelőbb eszköze az ivartalanítás. Csak ezzel lehet csökkenteni a kóbor ebek számát.

"Nagyon nagy gond az ivartalanítás hiánya Magyarországon. Az, hogy most ezt pénzzel támogatják, nagyon jó, de elsősorban először az emberek fejében kell rendet rakni, mert az az igazság, hogy még mindig tévhitek uralkodnak erről. Azon kívül, hogy a kutyának az egészsége miatt is fontos az ivartalanítás. Főleg a szuka kutyáknál. Idősebb korban már mindenféle rákos betegségek előjönnek, ha nincsenek ivartalanítva és –tényleg- az ivartalanítás után megszűnnek ezek a problémák, de nagyon – nagyon sok a túlszaporulat a kutyáknál."- mondta el véleményét Kalmár Gábor az ebrendészeti telep vezetője.

Sajnos nem ritka eset, amikor több anyakutya is bekerül egyetlen nap alatt  a menhelyre. Az emberek gyakran megválnak kutyájuktól, amikor vemhesek, mondta  Kalmár Gábor, aki bízik abban, hogy ha nem is teljes egészében, de részben megoldást nyújt a szaporulat csökkentésére az önkormányzatok által ivartalanításra igényelhető 1,5 millió forintos összeg.  A pályázat kiírását követően lehet benyújtani az igényléseket július 18-ig.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár