+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Klímabarát Település lett Gyenesdiás
2021. április 27. kedd 15:44 - Gyenesdiás
Klímabarát Település lett Gyenesdiás
Klímabarát Település címet kapott Gyenesdiás. A település elsőként vehette át a díjat községek és nagyközségek kategóriában. Az elismerést Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke adta át múlt pénteken. Az eseményt követően bemutatták az új öko bemutató és játékteret is.

Gyenesdiáson többek között a községháza, az iskola és több középület tetején is napelem található. Ezzel is a környezetvédelemhez szeretnének hozzájárulni. Mindemellett folyamatosak a faültetések is a településen. Ezek a kis lépések összességében 25 év alatt rengeteget számítanak, ezért is ítélték meg számukra a Klímabarát Település elismerést.

A címet igazoló okiratot és plakettet Kovács Lajos, a Klímabarát Települések Szövetségének elnöke adta át. Az eseményen elhangzott, a díjat 2020-ban alapították, az elismeréseket tavaly szerették volna ünnepélyes keretek között átadni, azonban a pandémia miatt erre nem volt lehetőség. Ezért személyesen keresik fel a településeket. Gál Lajos polgármester elmondta, sokat jelent számukra az elismerés.

„Én úgy érzem, hogy ez talán egy olyan bizonyítéka annak a 20-25 esztendőnek, ami annak idején kezdődött egy ökotudatossággal, környezettudatossággal, természetvédelmi törekvéssel. Elindult iskolai, óvodai, civil szervezeti szinten. Az önkormányzatnak ezt csak tényleg katalizálni kellett egy környezetvédelmi alappal és környezetvédelmi bizottsággal. Ez is egy minta volt annak idején, hogy egy ilyet létrehoztunk. És aztán alakultak a programok, koncepciók, intézkedések és bizony aktív része lett a mindennapokban Gyenesdiáson a környezetvédelem.”

A díjátadót követően az új öko bemutatóteret is megtekintették. Az iskola udvarában található téren számos, a környezetvédelemhez kapcsolódó játék található meg. Ez a terület is egy ígéretből valósággá vált elképzelés. Kovács Lajos szerint példaértékű Gyenesdiás, hiszen folyamatosan tesz azért a település, hogy minél kisebb legyen a lakosság ökológiai lábnyoma.

„A jelentkező települések közül négy kategóriában hirdettünk győztest. A díjak odaítélésében gyakorlatilag az a szempontrendszer volt a mérvadó, hogy a település nem egy pillanatképét vizsgálta csak a zsűri, hanem azt, hogy az előző évek, évtizedek és a jövőbe mutató tervek mennyire mutatnak összhangot. És mennyire bizonyítja azt, hogy egy olyan hosszú távú stratégiai építkezés folyik, amellyel biztosítható az, hogy nem csak éppen van egy szerencsés éve a településnek, hanem itt bizony egy megfontolt és alapos munka folyik. Gyenesdiás egy ilyen település.”

Az öko bemutató és játszótér lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy játékos keretek között tanuljanak a természet- és környezetvédelemről. Számos játékelemet építettek fel, melyek mind-mind kötődnek ehhez a szemlélethez. Elsőként a település diák klímakövetei próbálhatták ki. Doma Nándornak a napóra tetszik a legjobban, de más játékokat is szívesen tesztelt társaival.

„Például a malomjátéknál a malomkorongokon vannak bizonyos kérdések és ha azokra megadjuk a választ, azt tudjuk rögzíteni az agyunkban, ezzel is fejlődve.”

A Klímabarát Település díjra idén is várják a jelentkezőket. A szövetség a már díjazott településeket példaképül mutatja be, akiknek a tevékenységét érdemes figyelemmel kísérni és követni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár