Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Fejér György előadással készült a könyvtár
2021. ápr. 23. péntek | Keszthely
Fejér György előadással készült a könyvtár
Névadója születésének 255. évfordulóját ünnepli a Fejér György Városi Könyvtár. A pénteki évfordulón online előadás keretében ismerhetik meg a polihisztor tartalmas életútját az érdeklődők. Dr. Csider Sándor nyugalmazott főiskolai docens összeállítását a bibliotéka honlapján és közösségi oldalán lehet megtekinteni. Az előadás elkészítésében televíziónk is közreműködött.

A Fejér György utcai emléktáblánál helyeznek el koszorút a könyvtár dolgozói. Ebben az utcában volt ugyanis a polihisztor szülőháza. 1766. április 23-án látta meg a napvilágot Keszthelyen. A nevét viselő városi könyvtár olvasótermében is található egy emléktábla, ide is elhelyezték a tiszteletére készített koszorút. A polihisztor születésének jubileuma kapcsán egy különlegességgel is készültek a könyvtárosok.

„Azt a meglepetést találtuk ki az olvasóknak, mivel nagyon hiányzik nekik a rendezvény, hogy online azért legyen. És mivel pont a névadónknak van egy jeles évfordulója, ezért kínálta magát a lehetőség, hogy őróla emlékezzünk meg egy online rendezvénynek a keretében.” - mondta el Kocsondiné Eisenkorb Györgyi igazgtóhelyettes.

A könyvtár az előadás megtartására dr. Csider Sándor nyugalmazott főiskolai docenst kérte fel. Mint elmondta, hatalmas anyag található Fejér György életéről, így nem volt könnyű dolga összeállítani az előadást. A leglényegesebb momentumokat szerette volna hangsúlyozni, azonban így is számtalan érdekességet kellett kihagynia.

„Néhány éve költöztem Keszthelyre és most érzem magam igazán keszthelyinek, miután megismerkedtem az életművével. A könyvtár a város szíve és mikor elindultam ezen az úton, ők hoztak elém egy seregnyi könyvet, ők nyomozták ki az életút minden állomásának egy-egy felvételét, régi fotográfiát és együtt dolgoztunk. És a közös munka végeredményeként születhetett meg ez az előadás.”

Fejér György többek között pap volt, teológus, történész és költő is. Dr. Csider Sándor úgy fogalmazott, szellemi hagyatéka szinte elárasztja az embert, nagyon sokat tanulhatunk az életről általa. Gondolatai kevésbé ismertek, ezért is fontos feleleveníteni azokat a véleményeket, melyeket Fejér György megfogalmazott a 19. században. Ezek még ma is aktuálisak. Az előadásból olyan tények is kiderülnek – többek között Keszthelyről is – melyek nincsenek a köztudatban, pedig a mindennapi életünkben már megszokott intézmények köszönhetőek közbenjárásának, segítségének. Ilyen például a kórház is. Dr. Csider Sándor szerint minden városlakónak fontos lenne ismernie az itt született jelentős személyek életét.

„Keszthelyen élünk és nagyon fontos, hogy szeressük ezt a helyet, ahol élünk. Tiszteljük azok munkásságát, akik előttünk itt utat mutattak. Nagyon nehéz ma eligazodni. Kószálunk csak, keressük a megoldásokat és ezek az emberek, akik nemcsak a munkásságukkal, hanem az életpéldájukkal, az életútjukkal is segítségünkre lehetnek, nem szabad elfelejteni. Hiszen nem csak a műveiből tanulunk, hanem abból is, hogy ő adományozó volt, hogy annyit fordított csak magára, amennyi ahhoz kellett, hogy tudjon alkotni.”

 

| 2024. jún. 13. csütörtök 19:15 | Keszthely
Az olvasóktól várt névötleteket a Fejér György Városi Könyvtár.
| 2024. máj. 7. kedd 19:15 | Keszthely
A Fejér György Városi Könyvtár 15 éve hívja versengésre a diákokat.
| 2024. már. 6. szerda 19:15 | Keszthely
Új előadássorozat indult a Fejér György Városi Könyvtárban.
| 2024. feb. 20. kedd 19:15 | Keszthely
Olvasásra sarkall az Állatvédelmi Oktatásért Alapítvány kihívása.
| 2024. jan. 5. péntek 16:30 | Keszthely
Író-olvasó találkozók, koncertek, könyvbemutatók, klubfoglalkozások és vetélkedők is voltak.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.