+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A túzok tojásától az amarilliszfélékig
2021. április 22. csütörtök 14:38 - Keszthely
A túzok tojásától az amarilliszfélékig
1818-ban gyűjtött növényfaj is található a Balatoni Múzeum természettudományi gyűjteményében, de olyan ritka madarak tojását is őrzik az intézményben, mint a túzok, vagy a törpesas. A múzeum munkatársai a napokban vették elő a gyűjteményt. Az állományvédelmi munkák mellett rendszerezik és digitalizálják a kollekció darabjait. Az intézmény vezetése szerint akár nemzetközi kutatásokhoz is jó alapot szolgáltathat a keszthelyi gyűjtemény.

A járvány miatti kényszerű zárvatartást kihasználva vette elő az intézmény a természettudományi gyűjteményét. Csak a tojáskollekció megközelíti az ezres darabszámot, ebből hétszáz azonosított. 107 faj tojása közt megtalálható például a túzoké, amit a leltári bejegyzés szerint Lovassy Sándor gyűjtött az alsópáhoki mezőn a ’30-as években.

Németh Péter múzeumigazgató: „A Balatoni Múzeum természettudományi gyűjteménye kicsit mostohagyermek volt az elmúlt évtizedek során, de az alapító gyűjtemények között volt, hiszen Lovassy Sándor, mint múzeumalapító, ő a kezdetektől fogva gyűjtött és gazdagította ezt a gyűjteményt. A muzeológusok között meg kell említenünk Frech Miklós nevét, az utolsó muzeológus pedig Gyulai Ferenc volt, aki ’92-ben hagyat itt a múzeumot, azóta nincs muzeológusa a gyűjteménynek.”

A múzeumalapítók jelentős természettudományi gyűjteményt halmoztak fel. Később ennek egy része Zircre került, de tudományos szempontból így is jelentős anyag maradt Keszthelyen. A természettudományos gyűjtemény feldolgozását azért tartja fontosnak az intézmény, mert így például meg lehet állapítani az egyes fajoknak az elterjedését. Akár nemzetközi kutatásokhoz is nagyon jó alapot szolgáltathat a keszthelyi gyűjtemény.

A Balatoni Múzeum herbárium gyűjteményének a tároló dobozaiból 32 darab van,  Ezek már önmagukban is muzeális értéket képviselnek, a háború előttről származnak. A herbárium négy jelentősebb gyűjteményből áll, a legértékesebb az egyedi, Frech Miklós-féle gyűjtemény. A herbárium 9.000 darabot számlál, 144 védett, fokozottan védett faj is található benne. A legkorábban gyűjtött növény 1818-ból származik.

„Most a célunk, hogy a jövőben mind a herbárium, mind a tojásgyűjtemény kapcsán elindítsuk a feldolgozási folyamatot, ami egy hosszabb, több éves időt is igénybe vehet, de ezzel foglalkozni kell a tudomány szempontjából. Ha ez a feldolgozottság valamilyen szintre eljut, természetesen mindkét gyűjteménnyel kapcsolatosan egy jelentősebb időszaki kiállítást is szeretnénk itt a Balatoni Múzeumba” - tette hozzá a Balatoni Múzeum igazgatója. 

A tojásgyűjtemény digitalizálása folyamatosan zajlik. A fotókat és adatokat a Forum Hungaricum oldalára töltik fel. A herbárium még feldolgozásra vár, a gyűjteményt legutoljára 2018-ban, a dr. Bódis Judit vezette georgikonos csapat vizsgálta.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár