+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nyíregyházára kerülnek Túri Török Tibor szobrai
2021. április 21. szerda 19:07 - Keszthely
Nyíregyházára kerülnek Túri Török Tibor szobrai
Több felkérésnek tett eleget Túri Török Tibor, amikor elvállalta Nyíregyháza ikonikus alakjainak megformálását. Szinte egy időben kapott két felkérést hazánk hetedik legnagyobb városából. A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség 2020-ban elhunyt, Sípos Kund Kötöny nyugalmazott esperesnek mellszobrát és a város híres kosárlabdázójának, a 48 éves korában elhunyt Sitku Ernő emlékszobrát készítette el. Az alkotásokat tegnap adta át a keszthelyi szobrász.

Túri Török Tibor műhelyében szemlélték a napokban az alkotásokat a Nyíregyházáról érkezett vendégek. Az asztalon több elkészült szobor látható. Mindegyik Szabolcs-Szatmár Bereg megye székhelyére kerül. Az aprólékosan kidolgozott mellszobor a 2020.áprilisában elhunyt nyugalmazott református esperest Sípos Kund Kötönyt ábrázolja, aki Nyíregyházán végzett szolgálati ideje alatt általános iskola, idősek otthona, bölcsőde alapítását vezette az egyházközségben és aktívan részt vett a város közéletében is. A róla készült alkotásáért özvegye utazott Keszthelyre, aki meghatottsággal így nyilatkozott.

"Ez nem az én ötletem. Szerintem még az ő ötlete sem lett volna, mert ő egy nagyon szerény ember volt. A maga keménységével, kálvinista nyakával, nagy magyarságával, nagy reformátusságával. Ő egy nagyon határozott, kemény ember volt. Rengeteget dolgozott és el is várta, hogy dolgozzunk is mellette. Az egyik nagyon kedves ismerős – akit egyházon keresztül ismert meg és nagy tisztelője Tóth Zoli – az ő barátja Túri Török Tibor. Az ő ötlete volt és ő kérte meg a művész urat, hogy csináljon már az esperes úrról egy szobrot."- mondta Sípos Kund Kötönyné.

Az esperes halálának egy éves évfordulójára készült mellszobor végső helye később kerül kijelölésre. Egyelőre nyíregyházi otthonába kerül elhelyezésre - mondta az özvegy. A keszthelyi szobrász féldomborműve a nyíregyházi 149-szeres válogatott kosárlabdázóról, az egy éve 48 éves korában elhunyt Sitku Ernőről készült. Arról a sportolóról, akit beválasztották a Magyar Kosárlabdázás 100 halhatatlan játékosa közé. Túri Török Tibor munkáját a Nyíregyházi Sportcentrum ügyvezetője video üzenetben köszönte meg.

"Ezúton szeretnék köszönetet mondani a munkájáért. Méltó helyet szeretnénk találni ennek a domborműnek és a terveink között szerepel,hogy rövidesen emlékhelyet állítsunk a Continental Aréna zöld övezetében, parkjában. Az átadásra természetesen művész urat is szeretnénk meghívni."- mondta Kőhalmi Richárd.

A keszthelyi szobrászt régi élmények is fűzik Nyíregyházához. Már tavaly is elkerült egy műve a 120 ezres városba. Szívesen tett eleget az új  felkéréseknek is.

"Én ott végeztem a főiskolát,ez életemnek a csillagszórós korszaka ott zajlott le. Diákéletem nagyszerű volt és megmaradt a kapcsolat a korábbi főiskolás társakkal, és most jött kb. jó fél év előtt, a gondolat –a Tóth Zoli barátom hozta az ötletet, hogy készítsük el, volt egy disco-s, nagyon szerette a város és ő a könnyűzenét tudományosan is feldolgozta. Járt Angliában és kutatott a beat,a rockzene irányába. Most ez a valaki fiatalon meghalt, középkorúan meghalt, Shulz Farkas Tibor, és neki készítettem el a domborművét."- adott tájékoztatást az alkotó.

Túri Török Tibor a két nagy mű mellé ajándékot is készített. Megformázta a nyíregyházi tanárlegenda, Tatos István portréját is.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A program célja volt, hogy tartalmas kikapcsolódást biztosítsanak a keszthelyi családoknak.
 
Ismét a Helikon Kastélymúzeum volt az egyik helyszíne a rendhagyó közösségi véradásnak.
 
Irak, Szíria, Libanon és Jordánia keresztény közösségeit mutatja be egy nemrég megjelent kiadvány.
 
Belügyminisztériumi támogatásból és az önkormányzat önerejéből korszerűsítették az utcát.
 
A városvezetés szándéka, hogy minél több közösségi teret, játszóteret újítson fel, vagy építsen
 
A Híradó Plusz vendége: Tar László, a Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft. ügyvezetője.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár