+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Életünk egyik legnehezebb szakasza a gyászfeldolgozás
2021. április 16. péntek 18:07 - Keszthely
Életünk egyik legnehezebb szakasza a gyászfeldolgozás
Nagyon sokan nehezen vagy egyáltalán nem tudják feldolgozni szeretteik elvesztését. Ebben a szokatlan, vírus okozta kialakult helyzetbe sajnos sokszorozódott az elhunytak száma. Az esetek többségében nem lehet felkészülni a hozzátartozók elvesztésére. A gyász feldolgozásában a legnagyobb szerepe a családnak van - mondja a szakember.

Több mint egy éve a koronavírus okozta járvány nagyon megterheli az egészségügyet, a benne dolgozókat. Nagyon sok helyen megteltek a kórházi COVID  és intenzív osztályok. Sajnos nagyon sokan veszítik el váratlanul hozzátartozójukat  is. Szecsei Klára orvos.  Munkájából kifolyólag naponta találkozik szeretteiket elveszítő családtagokkal. Régóta foglalkozik a gyász feldolgozásával és próbál segíteni a tragédiát megélt hozzátartozóknak. 

"Nagyon nehéz a mi helyzetünk is,mert mi látjuk a beteget. Látjuk  a kínszenvedését és egy fulladásos halál az nagyon szörnyű. Azt mondhatom, hogy akik a COVID-osztályon dolgoznak, emberfeletti lelkierővel kell hogy rendelkezzenek. Nem csak fizikai meg tudásbeli, hanem lelkierővel. De még ezen felül a lelkierő a hozzátartozó felé is kell hogy irányuljon. Hiszen borzasztó helyzet kijönni azon a bizonyos ajtón, s ott áll a hozzátartozó remegve és várja a jó választ és te nem tudsz jó választ adni. Hanem csak azt, hogy sajnálom."- mondta a Keszthelyi Kórház főorvosa.

Az érzelmi kötődéssel járó kapcsolatokban a veszteség feldolgozása nagyon sok időbe telik. A környezetünknek van a legnagyobb szerepe a gyász feldolgozásában – állítja a szakember.

"A családnak nagyon nagy szerepe van mindig. Az egész életünkben fel kell készíteni egymást. Ezért mondják, hogy szeressük egymást, jók legyünk. S ahogy öregszik az ember, ahogy jönnek a betegségek, egyre jobban oda kell figyelni egymásra. Mert nem tudjuk, hogy meddig lehet velünk a másik. Ebbe a helyzetbe most, a járvány helyzetében az a szörnyű, hogy ez hirtelen halál. Hirtelen kiragadás az életből. Ez egy akkora űrt hagy maga után, hogy nagyon sokan hónapok, talán évek kellenek ahhoz, hogy fel tudják dolgozni. Hiszen még reggel ott volt, még beköszönt, még nyílt az ajtó és már délután, már este nincs. Ezt nem azért mondom, hogy félelmet vagy pánikot keltsek. Erre most kell tényleg arra gondolnunk, hogy vagyunk. Egymásért vagyunk."- mondta Dr. Szecsei Klára.

Szeretteink elvesztésének feldolgozásában nincsenek szakaszok. Sokszor nem gyógyítja az idő és gyakran félelmetes az érzés, hogy azt sem tudjuk, mit tegyünk. Ilyenkor ajánlott szakemberhez fordulni, annak tanácsát, segítségét elfogadni.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az iszaokotrás, a térségi marketing és az összefogás állt a középpontban a tanácskozáson.
 
A regionális megmérettetésen magyar költők tollából származó verseket hallgathattak meg.
 
A Vajda János Gimnázium a vármegye legaktívabb diákolimpiai középiskolája.
 
Az új bérlet- és kedvezményrendszerről tájékoztató weboldalt indított a MÁV-VOLÁN-csoport.
 
A találkozót a Keszthely-Kertvárosért Egyesület szervezte.
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus