+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Nem maradtak el a fejlesztések Zalacsányban
2021. április 8. csütörtök 19:09 - Zalacsány
Nem maradtak el a fejlesztések Zalacsányban
A 76-os út mentén fekvő Zalacsány település jól ismert a golfpályáról, a két Batthyány-kastélyról és a falu határában található kedvelt horgásztóról is. Az elmúlt években nagy fejlődésen ment át a település. A COVID-19 járvány Zalacsányt sem kímélte. Újragondolt költségvetés mellett tudtak 2020. évben fejleszteni. Pályázati források segítették a megújulást, az energiatakarékos gazdálkodást is.

A Zala folyó mellett, Keszthelytől 20 km-re található Zalacsány. A két Batthyány kastélyról is ismert, 10 utcás községben kevés a fiatal, de kevés volt 2020 márciusáig a munkanélküli is. A elhelyezkedési lehetőség többnyire a szállodákban és a vendéglátásban van. Az egy éve kezdődő járvány nagymértékben átalakította Zalacsányban is a munkaadók és munkavállalók életét.

"A településünk lélekszáma most 1036 fő jelen pillanatban. Azt tudni kell, hogy nekünk is van két szállodánk és Hévíz közelsége nagyon sok munkaerőt foglalkoztatott, de most itt a pandémia időszak alatt sajnos nagyon sokan munkanélküliek lettek. De – viszont- van olyan szálloda, ami négy órában foglalkoztatja őket, de ez nagyon kevés. De megkapják a munkanélküli segélyt. Két embert tudtam felvenni azok közül, akik innét kerültek ki a szállodákból. Itt dolgozik nálunk. Az egyik óvodai takarító, a másik közmunkás. Ennek is örültek, hogy ez a lehetőség van."- mondta el Nagy Lászlóné polgármester.

Nagy Lászlóné 2002 óta vezeti a nagy múltú települést. Az elmúlt két évtizedben jelentős fejlesztéseket sikerült megvalósítani. Pár éve megújult a polgármesteri hivatal, aminek épületében egy több évtizedes igény is megvalósult. Gyógyszertár is helyet kapott a falu központjában. 2020-ban az iparűzési és gépjárműadó csökkenésével újragondolták a költségvetést és minden pályázati lehetőséget kihasználva tudtak fejleszteni. Minden közintézmény, az óvoda, iskola és a rendőrség napelem rendszerrel felszerelt. Így az áramszolgáltatás költségét intézményenként teljesen egészében megtakarítják.

"A pályázati lehetőségeink a 2020-s évben nagyon jól alakultak. A Magyar falu programban pályáztunk belterületi útra. Ezt megkaptuk, ez Örvényeshegyen elkészült, pályáztunk az orvosi rendelőre, napelemre. Teljesen kiváltottuk a fűtést. Azzal fűtünk most már, nagyon jó a megoldás. Orvosi eszköz, műszerre pályáztunk. Szintén megkaptuk 1 millió forint értékben. A 2021-s évben szintén szeretnénk a Magyar Falu programra kiírt pályázatot, amit most írtak ki és akkor a belterületi útra – a Deák Ferenc utat kellene felújítanunk, mert most Zalacsányban az a legrosszabb út. Most van egy pályázatunk, amit megkaptunk a TOP-ból, 30 millió forintos, a belterületi csapadékvíz elvezetés."- adott tájékoztatást Nagy Lászlóné.

A Zala árterében problémát jelentő csapadékvíz elvezetésének kiépítése 2019-ben kezdődött, abban az évben is 30 millió forint támogatást nyert Zalacsány. Önerős beruházással készült el 15 millió forintból egy utca teljes felújítása és elkészült az emlékparkban egy igényesen kialakított közösségi tér is. A községben élő gyermekes családokat és időseket is támogatja az önkormányzat. Az óvodás és iskoláskorú gyermeket nevelő családok 15 ezer forint támogatási összeget kapnak. Szeretnék elérni ebben az évben, hogy Zalacsányban a közvilágítás megújuljon és a Polgármesteri Hivatal elé egy szökőkút is megépülhessen- mondta el Nagy Lászlóné.

Hegedüs Éva -Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus