+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Kis-balatoni háttértelepülések is bekapcsolódnak a bringakörútba
2021. április 2. péntek 21:00 - Balatonberény - Balatonszentgyörgy - Vörs
A Kis-balatoni háttértelepülések is bekapcsolódnak a bringakörútba
Több éves biztonsági problémát old meg a Vörs és Balatonberény között hamarosan kiépülő kerékpárút. A kétkerekű járművekkel közlekedők jelenleg a forgalmas közutat tudják csak használni, ami balesetveszélyt jelent számukra. A munkaterületet az Önkormányzatoktól és a Magyar Közúttól március 11-én vette át a nyertes ajánlattevő, a Reaszfalt Kft. Háromszáz naptári nap áll rendelkezésére a munkavégzésre, ami napokon belül elkezdődhet.

A balatonberényi Balaton-parton húzódó “bringakörúthoz” ezen a ponton csatlakozik majd a hamarosan kiépítendő, Vörs irányába vezető új kerékpárút. Az építkezés nyomvonalát már kijelölték a szakemberek. Az új sáv a vasúti átjárón át halad majd. Balatonberényben a település fő utcáján, a Kossuth Lajos utca jobb és bal oldalán, az úttesten lesz kijelölve a kerékpárosok úgynevezett átkelési szakasza. A település déli oldalán, Balatonszentgyörgy felé a Mise út nyugati felén, a szántó mellett egy önálló sávot fognak építeni. Ez Balatonszentgyörgyön a Sport utcáig vezeti a bringásokat.

Nagy László műszaki ellenőr elmondta: a tervezett hossz több, mint tíz kilométer hosszú lesz. "Kétszer egy méteres kerékpározható sáv fog készülni. Ez burkolat szélességben, plusz ilyen biztonsági sáv szélesítéssel ellátva közel 2 méter 40 centi. Az mellett van kétoldali útpadka, tehát három méteres, úgynevezett “koronaszélességgel” fog az út végig épülni. Itt, a hátam mögött lehet látni már ilyen kitűzött karókat, amelyek az út nyomvonalának a helyszínrajzi értelemben vett helyét mutatja" - tudtuk meg tőle.

Balatonszentgyörgyön is átkelési szakasz lesz, azaz a kerékpárosok a település kis forgalmú utcáin haladhatnak Vörs irányába. A Balatonszentgyörgyről kivezető régi út egy részét lezárták a forgalom elől az M76-os út építése során, mivel itt egy új korrekciós szakasz vezeti el a forgalmat. Ez a régi út megmaradt, így része lesz a majdani kerékpárútnak. Farkas László Nándor polgármester elmondta: ezzel a lépéssel egyrészt kevesebb veszélyeshulladék keletkezik, másrészt a projekt költsége is alacsonyabb. Hozzátette: "Az első körben a pályázatunk sajnos nem nyert, viszont a későbbiek során a tartalék alapból a döntéshozók úgy látták jónak, hogy ennek a térségnek a fejlesztése érdekében mindenképpen biztosítani fogják azt a 470 millió Ft-ot, amiből a balatonberényi vasúti megállótól a vörsi vasúti megállóig Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs községet végig érintve megépül ez a kerékpárút."

A balatoni, Kis-balatoni háttértelepüléseket fókuszba helyező kerékpárút ötlete 2015-ben merült fel első ízben. Az út teljes hosszában aszfalt burkolatú lesz - beleértve az átkelési és a települések közötti szakaszokat is. A tervek szerint a húsvéti ünnepeket követően kezdődnek meg a munkálatok, elsőként Balatonberény belterületén. A közlekedőknek korlátozásokra kell számítaniuk a munkálatok mellett. A kivitelezésre egy év áll rendelkezésre, de a tervek szerint már 2021 végére elkészülhetnek a jelentősebb útvonalak.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus