Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A Kis-balatoni háttértelepülések is bekapcsolódnak a bringakörútba
A Kis-balatoni háttértelepülések is bekapcsolódnak a bringakörútba
Több éves biztonsági problémát old meg a Vörs és Balatonberény között hamarosan kiépülő kerékpárút. A kétkerekű járművekkel közlekedők jelenleg a forgalmas közutat tudják csak használni, ami balesetveszélyt jelent számukra. A munkaterületet az Önkormányzatoktól és a Magyar Közúttól március 11-én vette át a nyertes ajánlattevő, a Reaszfalt Kft. Háromszáz naptári nap áll rendelkezésére a munkavégzésre, ami napokon belül elkezdődhet.

A balatonberényi Balaton-parton húzódó “bringakörúthoz” ezen a ponton csatlakozik majd a hamarosan kiépítendő, Vörs irányába vezető új kerékpárút. Az építkezés nyomvonalát már kijelölték a szakemberek. Az új sáv a vasúti átjárón át halad majd. Balatonberényben a település fő utcáján, a Kossuth Lajos utca jobb és bal oldalán, az úttesten lesz kijelölve a kerékpárosok úgynevezett átkelési szakasza. A település déli oldalán, Balatonszentgyörgy felé a Mise út nyugati felén, a szántó mellett egy önálló sávot fognak építeni. Ez Balatonszentgyörgyön a Sport utcáig vezeti a bringásokat.

Nagy László műszaki ellenőr elmondta: a tervezett hossz több, mint tíz kilométer hosszú lesz. "Kétszer egy méteres kerékpározható sáv fog készülni. Ez burkolat szélességben, plusz ilyen biztonsági sáv szélesítéssel ellátva közel 2 méter 40 centi. Az mellett van kétoldali útpadka, tehát három méteres, úgynevezett “koronaszélességgel” fog az út végig épülni. Itt, a hátam mögött lehet látni már ilyen kitűzött karókat, amelyek az út nyomvonalának a helyszínrajzi értelemben vett helyét mutatja" - tudtuk meg tőle.

Balatonszentgyörgyön is átkelési szakasz lesz, azaz a kerékpárosok a település kis forgalmú utcáin haladhatnak Vörs irányába. A Balatonszentgyörgyről kivezető régi út egy részét lezárták a forgalom elől az M76-os út építése során, mivel itt egy új korrekciós szakasz vezeti el a forgalmat. Ez a régi út megmaradt, így része lesz a majdani kerékpárútnak. Farkas László Nándor polgármester elmondta: ezzel a lépéssel egyrészt kevesebb veszélyeshulladék keletkezik, másrészt a projekt költsége is alacsonyabb. Hozzátette: "Az első körben a pályázatunk sajnos nem nyert, viszont a későbbiek során a tartalék alapból a döntéshozók úgy látták jónak, hogy ennek a térségnek a fejlesztése érdekében mindenképpen biztosítani fogják azt a 470 millió Ft-ot, amiből a balatonberényi vasúti megállótól a vörsi vasúti megállóig Balatonberény-Balatonszentgyörgy-Vörs községet végig érintve megépül ez a kerékpárút."

A balatoni, Kis-balatoni háttértelepüléseket fókuszba helyező kerékpárút ötlete 2015-ben merült fel első ízben. Az út teljes hosszában aszfalt burkolatú lesz - beleértve az átkelési és a települések közötti szakaszokat is. A tervek szerint a húsvéti ünnepeket követően kezdődnek meg a munkálatok, elsőként Balatonberény belterületén. A közlekedőknek korlátozásokra kell számítaniuk a munkálatok mellett. A kivitelezésre egy év áll rendelkezésre, de a tervek szerint már 2021 végére elkészülhetnek a jelentősebb útvonalak.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

| 2024. feb. 14. szerda 19:15 | Sármellék
Sármelléken járda és a kerékpárút kialakítása zajlik. Idén is folytatódnak a beruházások, fejlesztések.
| 2023. dec. 20. szerda 10:24 | Keszthely
Szemléletformáló bringás nappal várták a gyerekeket a tornacsarnokban.
| 2023. nov. 15. szerda 16:38 | Sármellék-Zalavár
A beruházás a helyiek közlekedése mellett a kerékpáros turizmust is szolgálja.
| 2023. szep. 8. péntek 17:05 | Balatongyörök
A legújabb beruházásból Balatonudvari és Vonyarcvashegy között újul meg 10,5 kilométer.
| 2023. jún. 1. csütörtök 16:15 | Hévíz
A 300 méteres szakasz a munkába járókat és a szállóvendégeket is kiszolgálja.
X. évfolyam 11. szám
Megjelenés: 2024. június 14.
22:45
Savaria Filmfesztivál
23:45
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.