+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújul a Schulhof sétány Hévízen
2021. április 1. csütörtök 16:10 - Hévíz
Megújul a Schulhof sétány Hévízen
Megújul Hévízen a Schulhof sétány. A kivitelezőnek csütörtökön adták át a munkaterületet. A projekt egy 100%-os támogatásból valósul meg. A Festetics-örökséggel kapcsolatos beruházás összköltsége 1,256 milliárd forint, melyből Hévíz nyerte el a legnagyobb, mintegy 634 millió 300 ezer forint összegű támogatást. A fürdővárosban a munkavégzés várhatóan 12 hónapig tart, szakaszos lezárásokra kell számítani, azonban nagyobb fennakadást nem okoz majd.

A Hévíz Gyógyfürdő és Szent András Reumakórház előtt található Dr. Schulhof Vilmos sétány nagyon népszerű mind a betegek, a fürdőzők, mind a turisták körében. Az év minden szakaszában különböző virágok színesítik a parkot. A természetvédelmi területen rengeteg fa és cserje is megtalálható, melyek árnyékában többen is megpihenhetnek. A helyszín azonban hamarosan egy új arcát fogja mutatni.

A Schulhof sétány megújításáról szerdán tartott sajtótájékoztatót Papp Gábor polgármester. Elhangzott, mivel a beruházás természetvédelmi területen valósul meg, ezért szakemberekkel való gondos tervezés előzte meg a kiviteli munkák kezdetét. A gazdag növényvilágú területen kiemelt figyelmet fordítanak ezekre és a környezeti elemek védelmére egyaránt. A polgármester kiemelte, a tereprendezés a vegetációs időszakon kívül zajlik, így a munkafázisok a madarak költési és fiókanevelési időszakát nem érintik. Megtörtént már a kivágandó zöldállomány felmérése és megjelölése, ezek jelentős része nem őshonos növény. Összesen 63 fát vágnak ki ezek közül, ám a történelmi jelentőségű platánfák megmaradnak. A kivágott egyedek helyére 12.713 új cserjét ültetnek.

„Egy láncban gyakorlatilag egy új termék valósul meg, hiszen nem csak Hévíz városa van benne ebben a Festetics-örökségben. A Kisfaludy2030-as cég a fő konzorciumi vezető, a Magyar Turisztikai Ügynökség a partner és Hévízen kívül még 7-8 település van benn, ott ahol a Festeticsek valamit alkottak kisebb-nagyobb projektekkel vesznek részt. Így a Festetics-örökség, mintegy új termékként jön létre, bemutatva ezt az idelátogató kül- és belföldi embereknek. Ez gyakorlatilag a fő célja és ennek egy fő eleme a kórház parkjának a teljes megújítása.”  

Megújul a virágosítás és a jelenlegi aszfaltozott terület mintegy 1 hektáros részét újra befüvesítik. A projekt kapcsán több új attrakcióval bővül a sétány.

A tervek között szerepel zenepavilon, pergola, fotópontok megvalósítása. Egy szakrális építmény is kerül a területre, melyben egy, a Festeticsekhez köthető festményt tekinthetnek majd meg a látogatók. Ezek mellett megújulnak a kandeláberek, a szökőkút, az öntözőrendszer és a csapadékvíz-elvezetés is, valamint ugróiskolát is terveznek a gyermekek számára. Cél az is, hogy a turisták mellett a megújult környezetben a kórház páciensei is jól érezzék magukat.

„Tudjuk azt, hogy a gyógyítás egyik ága a klímaterápia, amikor a helynek a klímája, illetve a légköri viszonyai, a természeti adottságai is gyógyító tényezővel bírnak. És az évszázados tapasztalatok mondják azt, hogy Hévízen van ilyen mikroklíma és van egy ilyen klímaterápia, amit itt tudunk végezni a betegekkel.”    - osztotta meg Dr. Mándó Zsuzsanna kórházigazgató.

A sajtótájékoztatón elhangzott, Hévíz az elmúlt években tudatosan fejlesztett. Ez a projekt is ebbe illik bele, hiszen kapcsolódni fog a korábban a tó körül korszerűsített külső sétányhoz. Így már az egész tavat megújult környezetben lehet majd körbesétálni. A Festetics-örökséggel kapcsolatos GINOP projekt összköltsége 1,256 milliárd forint, melyből a fürdőváros 634.284.516 forintot kapott a sétány megújítására. A munkálatok várhatóan 12 hónapig tartanak majd, mely során szakaszos lezárásokra kell számítani, azonban nagyobb fennakadást nem okoznak majd.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár