+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / 900 év-900 fa - Keszthely 50 fát kapott ajándékba
2021. március 26. péntek 17:31 - Keszthely
900 év-900 fa - Keszthely 50 fát kapott ajándékba
50 darab facsemetét kapott a magyar kormánytól Keszthely a premontrei rend fennállásának jubileuma alkalmából meghirdetett 900 év - 900 fa programon belül. A 42 nyír és 8 platán csemetét a város több pontján ültették el, leginkább olyan helyszínekre, ahol a már meglévő fasorokat bővítették, vagy a hiányzó egyedeket pótolták. Ezek a faültetések is hozzákapcsolódnak a jelenleg kidolgozás alatt álló zöldvárosi koncepcióhoz.

Nyírfákat ültetnek a Városi Strand melletti területre a Városüzemeltető Kft. dolgozói. Ezeket a facsemetéket a 900 év – 900 fa program keretében kapta az önkormányzat.  A Premontrei Rend alapításának 900. évfordulója alkalmából a kormány támogatásával, Dr. Nagy István agrárminiszterrel közösen idén 900 facsemetét ültetnek el hazánkban a rendhez kötődő településeken, így Keszthelyen is. A város összesen 50 növényt, 42 nyírfa és 8 platánfacsemetét kapott.

A Helikon Park Sóhaj alléjára is telepítettek nyírfacsemetéket. A helyüket már korábban kijelölték, így a szakszerű ültetés gyorsan zajlott. A munkálatokat megtekintette Nagy Bálint polgármester és Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő is. A polgármester elmondta, Keszthelyen a zöldvárosi koncepció kidolgozása folyamatosan zajlik, ehhez járul hozzá ezeknek a fáknak az elültetése is.

„Törekszünk arra, hogy minden olyan fejlesztést, amit megvalósítunk – legyen az közvetlenül zöldterület megújítás, fenntartás, vagy legyen az akár más jellegű infrastrukturális fejlesztés és felújítás – azokat mindent a fenntarthatóság jegyében készítsünk már elő és valósítsunk meg. És alapvetően azt gondolom, hogy minden településnek nagyon fontos, látva a világban zajló változásokat – gondolok itt például a különböző klímaváltozás negatív hatásaira –  hogy ezekhez a települések is jó példával járuljanak elő, hogy milyen fejlesztéseket, illetve milyen fenntarthatósági munkálatokat végeznek.”

A polgármester a zöldvárosi koncepció kidolgozásához Sáringer-Kenyeres Marcell képviselőt kérte fel, aki természetvédelmi mérnökként korábban azt a feladatot kapta, hogy lássa el és biztosítsa a város környezet- illetve természetvédelmi feladatait. Sáringer-Kenyeres Marcell elmondta, az új fák helyeinek kiválasztása tudatos döntés volt.

"Kellő körültekintéssel arra törekedtünk, hogy mind a Balaton-part menti régióba, mind a zöldterületek közvetlen közelébe, ahol például most is vagyunk, illetve a belvárosi részen is megtörténjen a fáknak elültetése. Ami még nagyon fontos, hogy mindegyik esetben a már meglévő fasorok pótlása, illetve kibővítése történik meg.”

A helyszínek kiválasztásánál szerepet játszott az is, hogy megfelelő-e a környezet ezeknek a fajtáknak az elhelyezésére. A jövőben ugyanis nagyobb paraméterekkel rendelkeznek majd a példányok. A kibővítéssel kapcsolatban a természetvédelmi mérnök kiemelte többek között a történelmi jelentőséggel bíró indóháznál lévő fákat, ahol a korábban kivágott két rossz állapotú platán helyére telepítettek az ajándékba kapott csemetékből. A meglévő nyírfasor pótlása valósult meg a Ságvári-közben is. Emellett a már kiöregedett egyedek helyére kerültek csemeték a Tapolcai útra, a Vaszary Kolos utcába, valamint a Halászcsárda előtti zöldterületre.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
5
6
7
további híreink
 
A teljesen elektromos jármű várhatóan tavasszal áll szolgálatba, és hatékonyabb lesz, mint a jelenlegi.
 
Három és fél hónap alatt átlagban napi 82 bérlést regisztrált Keszthelyen az üzemeltető cég.
 
A Híradó Plusz vendége: Dr. Szabó Zoltán egyetemi docens
 
Az akció célja elsősorban az, hogy megelőzzék a vasúti átjárón történő áthaladás szabályainak megsértését
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus