Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Márciusban kezdődik a szúnyoggyérítés
2021. már. 23. kedd | Keszthely
Márciusban kezdődik a szúnyoggyérítés
Amennyiben a következő hónapok nem lesznek csapadékosak, kezelhető lesz a Balatonnál a „szúnyog helyzet”- állítja a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője, Sáringer-Kenyeres Tamás. Az előző évekhez képest korábbra, március 24-26. között tervezték a légi, biológiai szúnyoggyérítést. Az időjárás miatt már biztosan kitolódik az időpont.

Márciusban megkezdik a környezetkímélő biológiai szúnyoggyérítést a Balatonnál. A térségben élő 24 szúnyogfajból körülbelül 7 faj az embert is támadó csípőszúnyog. Több olyan nyári szezon volt, amikor a szúnyogproblémával gyakorlatilag szélmalomharcot vívtak a térségben élők és a vendégek. Az idegenforgalmi szezon szempontjából jelentős szúnyogfaj szaporodását lehet megfékezni a tervezett biológiai beavatkozással. Bár a korábbi hírek arról számoltak, be, hogy az idén korábban, március 24-én kezdik meg a gyérítést, az eredeti tervektől el kell térni.

"Ez az úgynevezett megelőző gyérítés, a késő tavaszi és a kora nyári időszaknak szúnyog ártalmát kívánnánk megelőzni ezzel a védekezéssel. Maga a gyérítés a Balatonnál már megszokott. Légi biológiai gyérítés fog következni. Körülbelül 1000 hektárt meghaladó mértékben. Ettől lényegesen nagyobb lárvatenyésző helyek vannak a Balaton-partján, de az idei tél során lehulló csapadékmennyiség viszonylag kevés volt ahhoz, hogy feltöltse a teljes mennyiségű tenyésző helyeket. Ezért csak mérsékelt mennyiséggel kell az idei évben számolni."- adott tájékoztatást a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője, Sárinker-Kenyeres Tamás.

A szakértő azt mondja, a lakott területeken kívül folyik majd a gyérítés, így a lakosságnak nem kell tartani attól, hogy érintkezésbe kerülnek az amúgy környezetbarát szerrel.

"Folyadék  formulációval kezdünk. Tehát az első irtás az folyadék lesz, majd a későbbiekben annak megfelelően, hogy a növényzet milyen mértékben fejlődött, dönteni fogunk arról, hogy az új technológiával, a granulátumos technológiával is lehet-e védekezni. Illetve szükséges-e védekezni. Az a szerencsés helyzet van a Balaton-partján, hogy itt a több mint egy évtizede folyó biológiai védekezés tapasztalatai alapján a kémiait jelentős mértékben lehetett csökkenteni. Ezáltal azt mondhatjuk, hogy itt már egy úgynevezett eurokonform irányba történik a szúnyoggyérítésnek az eltolódása a biológiai előtérbe helyezésével."- mondta a szakértő.

Az enyhe tél idén nem tizedelte meg az áttelelő petéket, imágókat. A lápos, mocsaras területek kedvező körülményt biztosítanak a szúnyogok szaporodásához. Azt nem lehet tudni, hogy a nyári időszakban milyen mennyiségben találkozunk a kellemetlen rovarokkal, az azonban biztos, hogy Balatonnál élők többsége örül a korai irtásnak.

"Szerintem jó dolog,hogy korábban kezdik. Igazából az ország más részeihez képest egyébként elég jó a helyzet itt a Balaton környékén. Én éltem a fővárosban, éltem külföldön is és ahhoz képest egyébként nagyon kevés szúnyog van. Rosszabbra számítottam."-mondta Füleki Sándor.

A kisgyermekek egyik rémálma nyáron a szúnyog, aminek csípése elronthatja a nyaralás, kirándulás hangulatát. Ez a kétgyermekes édesanya is örül a márciusi irtásnak.

"Mindenképpen jó lesz,szerintem. Minden nyáron küzdünk ezzel, főleg a Balaton-parton. Délután, ha már lejönnénk a partra, akkor hamar haza is zavarnak minket a szúnyogok, úgyhogy örülök neki, ha ezt korábban megkezdik és hatékony is lesz esetleg."- mondta Kovács Bernadett.

A meteorológiai előrejelzések nem kedveznek a védekezés március 24-i megkezdéséhez. Egy héttel biztosan később kezdődhet a Balatoni Szövetség megbízásából a biológiai irtás a régióban. 

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

| 2023. már. 23. csütörtök 15:24 | Keszthely
A csapadékos, kora tavaszi idő indokolja a biológiai beavatkozást.
| 2020. jan. 14. kedd 12:34 | Keszthely
A Balatoni Szövetség felkészül a változásokra.
| 2024. jún. 25. kedd 19:15 | Keszthely
Keszthelyen hétfő este volt szúnyoggyérítés.
| 2024. ápr. 22. hétfő 19:15 | Keszthely
A tenyészőhelyeket akár hetente is felkeresik és vizsgálják a lárvákat.
| 2023. szep. 21. csütörtök 18:30 | Keszthely
Befejeződött a Katasztrófavédelem idei szúnyoggyérítési programja.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
12:00
Képújság
18:00
Savaria Filmfesztivál
18:52
Vajtó és a világ
19:43
Savaria Filmfesztivál
20:00
20:30
Határtalan
21:00
Savaria Filmfesztivál
21:52
Vajtó és a világ
22:43
Savaria Filmfesztivál
23:00
23:30
Határtalan
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.