+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Római leletek után kutattak a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői
2021. március 3. szerda 17:21 - Keszthely
Római leletek után kutattak a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői
Idén első alkalommal mehettek terepre a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresői. A közösségi munka során egy fenékpusztai szántásra kaptak engedélyt, ahol római kori leleteket kerestek. A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk. A talált kincsek a Balatoni Múzeumhoz kerülnek majd.

Egész délelőtt dolgozott az önkéntesek kis csoportja a fenékpusztai területen. A Balatoni Múzeum munkatársai erre a helyszínre kaptak engedélyt, hogy korabeli leletanyagokat kutassanak fel a fémkeresők segítségével. Az eszközök körülbelül 30 centiméter mélyen érzékelik a különböző fémtárgyakat. Jelzés esetében óvatosan ásnak azon a helyen, hogy megvizsgálják a talált tárgyat. A program régóta sikeres és népszerű a civilek körében is, akiknek a Balatoni Múzeum régésze segít.

„2021-ben is szeretnénk folytatni a közösségi régészeti programot. Ennek keretében ez az első alkalom most idén, hogy terepre jöttünk. Beszereztük az összes engedélyt a területhez és akkor végre kijöhettünk az önkéntes fémkeresőseinkkel, illetve az új jelentkezőkkel tulajdonképpen egy terepi gyakorlatra pontosítani az ismereteinket itt erről a területről.” - ismertette Klinger László a Balatoni Múzeum régésze.

A folyamat során végigpásztázták a szántóföldet, ahol több érdekességet is felleltek. Bronzfüggőt, római kori pénzérméket és egy bronzkarika-töredéket is találtak az önkéntesek. Többen közülük gyakorlott fémkeresők, több éve tagjai az önkéntes csoportnak. A műszer hangjából már könnyen kiszűrik, hogy valóban leletanyagot találtak-e. Kovács Adrián három éve csatlakozott a közösségi régészeti programhoz, ez alatt az idő alatt egyedülálló leleteket is talált.

„Az egyik az egy fibula, ez azt hiszem ilyen közép La Téne-időre tehető. Ez egy unikális Magyarországon, kelta fibula és hivatalosan azt hiszem ez az egyetlen, amit itt találtak. Egyébként ilyen észak-itáliai törzsekre volt jellemző ez a kialakítás. A másik pedig egy bronz depo. Ez a Bronzkorban elásott ilyen öntési alapanyagok és szerszámok-fegyverek összessége volt.”

A talált tárgyakat fel is jegyzik. Emellett a lelőhely pontos koordinátáit is felírják az önkéntesek. A leletek a Balatoni Múzeumba kerülnek, ahol a restaurátorműhelyben hozzák őket helyre. Fontos kiemelni, hogy Magyarországon a fémkeresés szigorú szabályokhoz van kötve. Magánemberek nem használhatják az eszközt engedély nélkül. A múzeum munkatársai is sok papírmunkát követően léphettek a területre, hogy kutatómunkát végezzenek. Aki ezzel a tevékenységgel szeretne foglalkozni, azt szívesen látják a Balatoni Múzeum önkéntes csapatában. Jelentkezni az intézmény elérhetőségein lehet.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Hagyományos sárgulási ünnepséggel köszöntek el a végzős hallgatók.
 
Halálának 100. évfordulóján kiállítással emlékeztek Mary Hamiltonra.
 
Ötszázötvenen tekertek a sereggel május 14-én.
 
A sárgulási ünnepség az egyik legrégebbi hagyománya a 225 éves intézménynek.
 
Somogyi András kezdte meg ajánlásgyűjtést.
 
Ma délelőtt vettek végső búcsút Keszthelyen Cservenka Györgytől.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár