Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Átgondolt költségvetéssel jól teljesített Hévíz a 2020.évben
2021. feb. 26. péntek | Hévíz
Átgondolt költségvetéssel jól teljesített Hévíz a 2020.évben
Hévíznek ítélték oda tavaly az Év turisztikai települése kitüntető címet. A vendégek körében az elmúlt évben is a legnépszerűbb települések közt szerepelt a fürdőváros. A koronavírus miatt kialakult helyzet teljesen átírta a település költségvetését, életét. Az előző évhez képest 50%-al csökkent a vendégéjszakák száma és átalakult a vendégösszetétel is. A helyzethez képest Hévíz 2020-ban is jól teljesített- mondta évértékelőjében Papp Gábor polgármester. Az újranyitás reményében terveznek Hévízen is.

A fürdővárosok életét is derékba törte a koronavírus-járvány. A gazdaság első hullám utáni újraindításában a stratégiai jelentőségű turizmusban gyorsan beindult az élet, de a korábbi évekhez viszonyítva jelentős visszaesés történt. Ez jól jelzik Hévíz mutatói is. Míg 2019-ben 1 millió 223 vendégéjszakát regisztráltak a népszerű fürdővárosban, addig a COVID 19 megjelenése utáni korlátozások idején 2020-ban már csak 600 ezret.

"A trend az megfordult,hiszen ennek a vendégéjszaka számnak 80%-a belföldi volt és a fennmaradó része volt külföldi. Ugye tudjuk azt, hogy Hévíz a korábbi években általában 65%-nyi külföldi éjszakát regisztrál és 35%-nyi belföldit. Ez jócskán megfordult. Ami pozitív, mert azért pozitív oldalai is lehetnek ennek a szörnyű helyzetnek, pandémiás helyzetnek, hogy a belföldiek természetesen növekedtek, a magánszállás kiadóknál megnőtt az érdeklődés és a foglalás. Tehát olyan emberek is eljöttek, akik korábban nem Hévízt választották uticélul."- mondta el Papp Gábor polgármester.

Papp Gábor azt is elmondta, hogy már a korábbi években is tapasztalható volt a Hévízre érkezők korosztályi összetételének változása. A nem várt helyzetben Hévíznek is újra kellett gondolni a 6,2 milliárd forintos, 2020-as költségvetését, amiből 3 milliárd fejlesztéseket, pályázatokat tartalmazott. A fennmaradó működésre szánt összeget 40%-al kellett csökkenteni. Takarékossági intézkedéseket kellett az önkormányzatnak meghozni.

"A fejlesztéseinket, projektjeinket, amiket elnyertünk, azokat a döntések alapján és a számítások alapján mindegyiket meg szeretnénk valósítani, iletve megvalósítás alatt vannak. Itt gondolok elsősorban TOP-os projektekre ill. GINOP-s projektekre. Azok, amik még előttünk vannak, illettve folyamatban vannak, az autóbusz pályaudvar kitelepítése. Ez egy közlekedési TOP-os projekt bruttó 700 millió forintból. Ennek két része van. Az egyik az új autóbusz pályaudvar megépítése, illetve egy új alpályaudvarnak a felbővítése. Ennek a közlekedési projektnek a másik része a Vörösmarty utcának a rendbetétele. TOP-os projektünk még a nagyparkoló, ami gyakorlatilag már elkészült."- mondta a polgármester.

A beruházások sorában a piac megújítása közbeszerzés alatt áll, a területet már átadta a város, az építkezés 2021-ben befejeződik. A tervezett projektek között szerepel ebben az évben az 1 milliárdos gyógyhely projekt, ami érinti a régi buszpályaudvar és a Kölcsey utca megújítását. A belváros egy új sétáló utcával bővül és rendezvényteret alakítanak ki. Lezáródott a közbeszerzés és folytatódik a Schulhof sétány park felöli részének felújítása is. Az önerő nélküli állami beruházásban épül a város rendezvény és sportcsarnoka. A főszezonra befejezik a parkolási rendszer - már megkezdett - teljes átalakítását, ami technikai átalakulást és parkolóhelyek kialakítását foglalja magába és folytatódik a kerékpárút projekt is. Hévízen több önerős beruházást kellett halasztani, de Papp Gábor szerint a hatékonyságból nem engednek, törekednek a plusz bevételekre, mert a jelenlegi gazdasági helyzet évek múlva is éreztetni fogja hatását.

"Azok a pénzek amiktől Hévíz városa adott esetben elesett például, az idegenforgalmi adó 1 Ft-os támogatása, ami a mi esetünkben 6-700 milli forint évente, ez megszűnt. Nem lesz továbbiakban. Tehát nekünk a költségvetésünket úgy kell megállapítanunk, hogy erre a bevételre nem számolhatunk az elkövetkező időkben és ezeket a bevételeket mi visszaforgattuk működésre, programokra, marketinkre, városfejlesztésre."-adott tájékoztatást Papp Gábor.

Szigorú gazdálkodás mellett Hévíz városa fejlesztésekkel, minőségi megújulással készül a várva várt nyitásra. A turizmus, egészség és gyógyturizmus újraindítására.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

| 2024. máj. 23. csütörtök 19:15 | Keszthely
A Helikon park kivitelezője is indulni akart az eljáráson.
| 2024. feb. 15. csütörtök 19:15 | Keszthely
Elfogadták Keszthely 2024-es költségvetését.
| 2024. feb. 7. szerda 18:05 | Zalavár
Sikeres évet zárt Zalavár. Beruházások valósultak meg és támogatásokra is jutott a költségvetésből.
| 2024. jan. 12. péntek 15:04 | Hévíz
Néhéz évek után fellendülőben a fürdőváros.
| 2023. nov. 30. csütörtök 18:01 | Keszthely
Több fontos kérdésről tárgyalt novemberi soros ülésén a keszthelyi képviselő testület.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
07:15
Balatoni Mozaik
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
09:24
Savaria Filmfesztivál
09:26
09:28
Ludovika TV
10:00
Híradó
10:45
Balasport 2023
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.