+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az őstermelőket érintő változások léptek életbe
2021. február 23. kedd 19:07 - Keszthely
Az őstermelőket érintő változások léptek életbe
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezésére megszületett mezőgazdasági működési formák, valamint az azokat érintő szabályozások, illetve adózási változásai jelentős kedvezményeket tartalmaz a gazdálkodók számára. A családi gazdaságokról szóló törvény 2021. január 1-jén lépett hatályba segítve az agrár-és élelmiszeripari gazdaságok fejlődését.

Az agrár- és élelmiszeripar nemzetgazdasági jelentősége elvitathatatlan, azonban a  szabályozás aktualitásai idejét múlttá váltak. A további növekedés a meglévő működési formák és adózási szabályok keretei között nem volt biztosított. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még 2018-ban kezdeményezte az ágazatot érintő szabályozások modernizálását, újragondolását. Többek között az  őstermelői rendszer felülvizsgálatát, megteremtését annak a lehetőségnek, amiben a mezőgazdasági tevékenységet családon belül, jogi személy formában is végezni lehessen, valamint a kis- és közepes méretű gazdaságokat támogató adórendszer bevezetését. Két év egyeztetést követően megszületett a döntés, 2021. január 1-től életbe léptek az őstermelőket, az őstermelők családi gazdaságát valamint a családi mezőgazdasági társaságokat érintő új szabályozások.

"Ebből az őstermelő, ami eddig is létezett. Alapvető változás, hogy a régi plasztikkártya megszűnik. Egy számmal fog ezután az őstermelő rendelkezni. Egy nagyon nagy könnyítés, hogy nem kell a földtől a piacig mindenhol részt venni, hanem akár alkalmazott is tudja az ő termékét értékesíteni, ill. 25%-ban egyéb kiegészítő vállalkozást is végezhet. Ami még nagyon fontos, hogy az adózásban lesznek könnyítések. Az őstermelők családi gazdaságánál pedig, akik eddig közös őstermelői igazolvánnyal rendelkeztek és a családi mezőgazdasági vállalkozásából lett az őstermelő családi gazdasága, itt pedig az őstermelőknél megszerzett előnyök szorzásával, meg négyszerezésével tudnak érvényesíteni a családi gazdaságok."- adott tájékoztatást Sabján Krisztián, a NAK Zala Megyei Igazgatóságának elnöke.

 Január 1-től hatályos szabályok alapján kibővült a tevékenységi kör is, de  az összeférhetetlensége szabálya is megfogalmazásra került, amelynek egyik kiemelt pontja,  hogy olyan tevékenységet, amit a termelő őstermelőként folytat, egyéni vállalkozóként már nem végezheti. Az őstermelői termék értékesítésére vonatkozóan is kedvező változások léptek életbe.

"Ami fontos változás, hogy nem csak vérszerinti rokonság, hanem rokoni láncok is szóba kerülhetnek, ami azt jelenti, hogy pl. az após is be tud kapcsolódni vagy olyan aki a közvetlen családnak a családtagja."- mondta az elnök.

A törvény által bevezetett másik jelentős változás, hogy megszűnik az őstermelői értékesítési betétlap érvényesítési határideje. Így ha egy termelő az őstermelő nyilvántartásba felveteti magát, mindaddig őstermelő marad, amíg a törlését nem kéri. A jogviszony hosszabbítás miatt nem kell a falugazdászt felkeresni. Az új szabályozás kitér az adózás és a támogatás változásaira is. Az őstermelőket, családi vállalkozásokat érintő szabályokról Zala megyében a falugazdász irodákban, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Zala Megyei Igazgatóságán is adnak felvilágosítást.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A ruha-és cipőboltok, valamint a műszaki áruházak környékén nagyobb torlódást lehetett tapasztalni.
 
Közel 90 millió forint pályázati és saját forrásból fejlődhetett az elmúlt évben Felsőpáhok.
 
Egész héten át vizsgálja a rendőrség a passzív biztonsági eszközök használatát.
 
A nemzetközi nőnap miatt a virágboltok március 8-án még fogadhatták vásárlóikat.
 
Az elnyomott cigarettát formáló gyűjtőedények frekventált helyeken találhatók meg.
 
Az MMA-s pályázatok és a lakossági ötletek alapján dolgozzák ki a végleges tervet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár