+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sorra nyeri Zalavár a pályázatokat
2021. február 15. hétfő 14:18 - Zalavár
Sorra nyeri Zalavár a pályázatokat
“Ennyi futó pályázat Zalavár életében - mint az elmúlt évben - még nem volt” - így látja a település polgármestere. A Keszthelyi Járáshoz tartozó falu Zala megye keleti szélén fekszik. A tavalyi év - mint minden település életében - ugyan nem a tervek szerint alakult, de a polgármester úgy véli: minden lehetőséget maximálisan ki tudtak és tudnak használni.

Zalavár - a nyilvántartások szerint - 939 lakos otthona napjainkban. Az itt élők számára többek között az orvosi rendelő és védőnői épület felújítása történt meg, ez várhatóan egy hónapon belül fejeződik be. Itt eszközbeszerzésre is sor került. Közel tizenhatmillió forintból pedig az óvoda belső felújítását is elvégezték. A gyerekek mosdója mellett a csoportszobák is megújultak, valamint a melegítőkonyhát is sikerült korszerűsíteni. "Az energetikai pályázattal, kondenzációs kazán beszerzésével energiatakarékosabbá válhatunk. Ugyancsak a villanyhálózat szintén megújult az óvodánkban. Új világítótesteket kaptunk, ami szintén az energiatakarékosságot szolgálja" - tette hozzá a Zalavári Óvoda vezetője, Závec Károlyné.

Zalavár büszkesége, a külterületen lévő Kis-Balaton Történelmi Emlékpark, vagy más néven a Vársziget átminősítésének köszönhetően folytatódhatnak a már megkezdett régészeti feltárások. A területre vonatkozóan több fejlesztési terv van folyamatban. A művelődési ház felújítása jelenleg is zajlik. A jövőben tervezik az ötven esztendős épület külső megújítását is. A település lakossága számára tavaly öt “Magyar Falu Program” pályázatot sikerült megnyerni, ebből belterületi karbantartásra is jutott forrás.

Lucz József polgármester elmondta még: "Volt egy eszközbeszerzéses pályázatunk, amivel Zalavár település belterületeit tarthatjuk megfelelően karban. Egy egy új típusú, négykerék meghajtású traktort sikerült beszereznünk hótolóval és rézsükaszálóval, egy önjáró fűnyíró kistraktort és hozzá kapcsolódóan egy aggregátort, és három darab kaszát, motoros kaszát."

A jövőre vonatkozóan tervezik a temető felújítását is, valamint az oda vezető, rendkívül rossz állapotú mezőgazdasági út rekonstrukcióját is szeretnék megoldani. A jövőbeni tervek között szerepel a polgármesteri hivatal korszerűsítése is. A polgármester pozitívumként értékelte, hogy gyarapodik a lakosságszám: tavaly tíz gyermek született Zalaváron. A 16 év alatti fiatalok, gyerekek száma 116 fő. A pogármester így folytatta: "Szeretnék pályázni egy játszótérre, ugyanis nincs egy közterületi játszóterünk. Úgy gondolom, hogy Zalavár fejlődik, ugyanis egyre több gyerek születik a településen, egyre több a bevándorló, akik ide költöznek - a falusi CSOK-nak köszönhetően. Egyre többen telepednek le a településen, ebből kifolyólag nagyon-nagyon fontos lenne egy játszótérnek a kialakítása, ami ugye mindenki számára elérhető legyen a településen."

Zalavár a jövőben Sármellékkel közösen egy ipari park kialakítását tervezi a repülőtér területén. Ez a beruházás várhatóan 2022-ben realizálódik majd.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A nagy melegben védjük bőrünket a nap káros hatásaitól!
 
Az egészséges életmódra és a sportra fektették a hangsúlyt a cserkész táborban.
 
Vendégünk: Forstner Anna a Keszthelyi Környezetvédő Egyesület elnöke
 
Az útlezárás a tervek szerint július 8-án reggel 8 órakor kezdődik, és július 12-e 18 óráig tart.
 
A voksokat októberig lehet leadni a 12 döntőbe került fára.
 
Senki nem sérült meg. Körülbelül ezer ügyfélnél ment el az áram Gyenesdiáson.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár