+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A teherautókat és a buszokat ellenőrizték a rendőrök
2021. február 9. kedd 15:11 - Keszthely
A teherautókat és a buszokat ellenőrizték a rendőrök
A teherautókat és a buszokat ellenőrzik a rendőrök három napon át Zala megyében. A ROADPOL akció keretein belül a hatóságok figyelmet fordítanak a vezetési és pihenőidők betartására, az áruszállítás szabályaira és a jármű műszaki állapotára is. A rendőrök elmondták, jellemzően nem tapasztalnak nagyobb szabálytalanságokat az akciók során.

A tehergépkocsikat ellenőrizték a 71-es úti mérőpontnál a keszthelyi rendőrök. Zala megyében három helyszínen zajlik a héten a ROADPOL akció, melynek elsődleges célja a közlekedésbiztonság javítása. A hatóság kiemelten ellenőrzi a közúti áru- és személyszállító járműveket, amelyek esetében figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközökre is. A közlekedésben résztvevő sofőrök azt mondják, fontosak ezek az intézkedések.

„Szerintem fontos, mert sokan nem tartják be a szabályokat, főleg a sebességhatárt. Főleg a sebességhatárt és az előzési tilalmakat, ami ránk nagyon vonatkozik.” - mondta egy sofőr, Tóth Tibor.

A rendőrök azt mondják, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy mindössze néhány kirívó szabályszegéssel lehet találkozni az ilyen ellenőrzések során. A tapasztalat az, hogy a nagy összegű bírságok és a bűntetőpontok jelentős visszatartó erővel bírnak, így a többség betartja a szabályokat. A megkérdezett sofőrök azt mondták, ők körültekintően és szabálykövetően vezetnek.          

„Próbálok betartani szabályokat, amit lehet. A büntetést elkerülni, mert azok elég súlyosak. Európa szerte van most azt hiszem a héten ez a fokozott ellenőrzés.” - tette hozzá egy másik gépjárművezető, Deák Zoltán.

A fokozott ellenőrzést az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata hirdeti meg évente többször. Az akciók változó célkitűzéssel zajlanak, jellemzően a mobiltelefon és a biztonsági öv használatára fordítanak figyelmet. Február 8-a és 14-e között a nehézgépkocsikat ellenőrzik a hatóságok Európa-szerte. Az akció során figyelmet fordítanak többek között a menetíró készülékkel és a rakományok rögzítésével kapcsolatos előírásokra és a pihenőidők betartására is.     

„A kollégáim ellenőrzik a vezetési és pihenőidők betartását, mert tapasztalataink szerint sok esetben előfordul, hogy a járművezetők fáradtan, kialvatlanul ülnek a volán mögé és ezzel veszélyeztetik saját és mások közlekedését és biztonságát is. A társszervekkel közösen végrehajtott ellenőrzéseink során a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályok betartását is ellenőrzik kollégáim, illetve a rakományok súlyára, azok rögzítésére, valamint a vontatásra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésére is fókuszálunk az ellenőrzéseink során.” - emelte ki Takács Tivadar, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mindezek mellett a hatóságok figyelmet fordítanak a jármű műszaki állapotára is. Így ellenőrzik a világítóberendezéseket, a gumiabroncsokat, a rendszámtáblák láthatóságát és az ablaktörlő lapátokat is. A hatóságok az akció keretein belül igyekeznek a helyszínen orvosolni a problémákat, hogy a forgalomból kivett jármű később biztonságosan folytathassa az útját.

„A rendőrség célja az, hogyha a helyszínen lehet ezeket a szabályszegéseket, szabálysértéseket orvosolni – gondolok itt egy rakomány rögzítésére vagy egy olyan világító- és fényjelző berendezéssel kapcsolatos hiba elhárítására, akkor célszerű ezeket már a helyszínen elhárítani. Az a célunk, hogy az ellenőrzés helyéről már egy megfelelő műszaki állapotú járművel tudjanak a járművezetők továbbhaladni.” - tette hozzá a szóvivő.

A buszok esetében a Magyarországra történő beutazási és tartózkodási szabályok betartására is fókuszálnak. Zala megyében három napon át kell fokozott ellenőrzésre számítani.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
Kiállítással kezdődött az őszi program Gyenesdiáson.
 
Fonalba és tollba álmodott világ címmel nyílt kiállítás a Balaton Színházban.
 
Rendhagyó véradás lesz pénteken Keszthelyen. A Helikon Kastélymúzeum ad helyet majd a rendezvénynek.
 
A hétvégén, szeptember 19-én idén utolsó alkalommal nyitott ki a Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert.
 
Családi napot szerveztek Gyenesdiáson a megújult Festetics Imre Élményközpontban.
 
Vasárnap rajtolt el a 14. Intersport Keszthelyi Kilométerek. Több, mint ezer futó vett részt a programon.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár