+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a szőlőtőkék metszése
2021. február 5. péntek 17:51 - Keszthely
Elkezdődött a szőlőtőkék metszése
Sok szőlészetben elkezdődtek a metszések, a szőlőalany ültetvényeken pedig ebben az időszakban zajlik a szüret. A MATE Georgikon Campusának fajtagyűjteményében is dolgoznak már a szakemberek, itt több mint 200 fajtát tartanak nyilván. Szabó Péter, a Szőlészeti és Borászati Intézet oktatója azt mondja, nagyon nagy a kereslet a szőlővesszők iránt.

A Georgikon Campus alanyültetvényét metszi Szabó Péter. A Kertészeti Tanszék szomszédságában lévő alanybankban több mint kétszáz fajtát tartanak számon, a szőlővesszők iránt nagy a kereslet. A februári időszak számít itt a szüretnek, ilyenkor kell ugyanis az alanyokat lemetszeni, hogy később oltani majd ültetni lehessen azokat. A Georgikonon asztalos műveléssel dolgoznak, és kopaszmetszést alkalmaznak, ami azt jelenti, hogy a vesszőket minden évben visszavágják a tőkefejig.       

„Ebben az ültetvényben nem az a célunk, hogy a csemegeszőlőt vagy a borszőlőt előállítsuk, hanem ez a vessző lesz majd a végtermék, amit értékesíteni fogunk. Ebben az időszakban, gyakorlatilag a metszéssel egy időszakban szedjük meg ezeket a szaporítóanyagokat. Ezek a szaporítóanyagok a szőlőoltványnak az alapanyagát jelentik, ugye alanyvesszőket nevelünk és ezeket az alanyvesszőket a szőlő vegetatív szaporításához használjuk fel oltványkészítéshez, ami majd a leendőbeli szőlőtőkét adja.” - tájékoztatott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének oktatója.

A nagyobb szőlészetekben már a tél közepén elkezdődik a metszés, a kisebbek viszont február közepén kezdik a munkát. Az idei tél időjárása kedvezett a munkálatoknak, az enyhe időben és napsütésben hatékonyan lehetett dolgozni. A szakemberek azt mondják, a hideg és a hó elmaradása nem hátráltatja a szőlő fejlődését, aggodalomra csak a rügyfakadás környékén jelentkező fagyok adhatnak okot.  

„Elég érdekes időszakon vagyunk túl. Alapvetően itt a vesszőminőség tekintetében azt gondolom, hogy jó évet zártunk, bár mondjuk elég sok helyen a fagy komoly problémákat okozott, de alapvetően a környezeti tényezők megfeleltek ebben a tekintetben. Tehát nagyon jó minőségű szaporítóanyagokat tudtunk mi is előállítani, tehát jól beértek a szőlővesszők például, de az átmérővel sem volt több helyen probléma. A nagy kérdés az a következő időszaknak az időjárása lesz, hiszen miután megtörténik a rügyfakadás, utána a kora tavaszi fagy komoly problémákat tud még okozni.” - tette hozzá a szakember.

A Georgikonon azt mondják, nagyon nagy a kereslet a szőlővesszők iránt, sok esetben akkora, hogy komoly erőfeszítésbe kerül kielégíteni az igényeket. Szabó Péter hozzátette, nagyon sokféle alannyal kísérleteznek, a legújabb kutatásoknak köszönhetően olyan vesszőt is sikerült létrehozni, amely ellenáll a rettegett filoxérának.

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A szabadtéri misén a születésnapját ünneplő veszprémi érsekért is imádkoztak.
 
Több vendéglátóhely sem akar különbséget tenni, egyelőre csak a teraszokon várják a vendégeket.
 
A Bringatanyánál szervizoszlop várja a bringázókat, az átadón BikeSafe akciót is tartottak.
 
Ásatásokon vesznek részt a múzeumbarátok és számos fémkeresős is segíti a szakmai munkát.
 
A nemzetközi kerékpáros verseny második szakasza Balatonfüredtől Nagykanizsáig tartott.
 
Az önkormányzat első ízben hirdette mega versenyt, nevezni május 31-ig lehet.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár