Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / Esőerdei dagonyával és hegyvidéki dioárámával gazdagodik a múzeum
2021. feb. 1. hétfő | Keszthely
Esőerdei dagonyával és hegyvidéki dioárámával gazdagodik a múzeum
Hamarosan befejeződik a Vadászati Múzeum két új diorámájának a kialakítása. A szakemberek az utolsó simításokat végzik. Az afrikai esőerdő és az ázsiai hegyvidék életképe különleges technikával készült. Amint lehetőség lesz a múzeumok nyitására, teljes készültségben tárják a látogatók elé a két új szárnyat.

Vörös bivaly, bongó, leopárd – csak néhány azok közül az állatok közül, melyek preparátumai helyet kaptak a diorámában. Egy közép-afrikai dzsungel dagonyázóját jeleníti meg az új kiállítási jelenet. A Helikon Kastélymúzeum a Nemzeti Kastély- és Várprogram jóvoltából bővíthette vadászati kiállítását.

Tóth Csaba múzeumvezető: „Egy sikeres pályázatnak köszönhetően bővült a múzeum. Két szárnyat építettünk az épülethez. Az egyik egy afrikai élőhelyet, a másik egy ázsiai hegyvidéket mutat be. Gyakorlatilag az átadás előtt vagyunk, elkészültek a diorámák, egy teljesen új technológiát alkalmaztunk, ami még látványosabb lesz. Én úgy gondolom, hogy egy ilyen diorámához sokat kéne utazni Európán belül, hogy egy hasonlót láthassunk.”

A trófeák a múzeumalapító Hidvégi Béla jóvoltából kerültek Keszthelyre. A bongó például igazi különlegesség, a hazai vadászok közül Széchényi Zsigmond ejtett el először ilyen csavartszarvú antilopot. Tóth Csaba múzeumvezető elmondta, már a diorámák tervezése sok időt és komoly szakmai munkát kívánt. A preparátumok készítése előtt meg kellett tervezni az életképet, nem mindegy ugyanis, hogy az adott állat a dagonyában fekszik, inni készül, vagy épp támadó pozíciót vesz fel.  

„Ez egy komoly munkát igényel, maga a tervezés időszaka is. Teljesen egyedi, a helynek megfelelően lettek kialakítva akár a hegyek, akár a barlang. Ezt ad hoc kell az építés során eldöntenünk, hogy melyik irányba menjünk tovább. Ehhez hozzátartozik az is, hogy magát a preparátumoknak a pozícióját is mi határozzuk meg, tehát legyen egy lépő, fekvő, akár legyen a zsákmányon osztozkodó két hiéna megjelenítése. Ezek mind a mi terveink és döntéseink alapján, szakemberek bevonásával készülnek” - nyilatkozta Tóth Csaba.   

Az ázsiai hegyvidéket bemutató dioráma még építés alatt áll. Amint lehetőség lesz a múzeumok nyitására, teljes készültségben tárják a látogatók elé a két új szárnyat. A keszthelyi Vadászati Múzeum 2008-ban nyitotta meg kapuit. Az elmúlt 12 év sikerét a látogatók létszáma is tanúsítja.

„A kezdeti látogatólétszámot sikerült a duplájára emelnünk, közel 120 ezer látogatót fogadunk évente, ami nagyon komoly munkát igényel a dolgozóinktól és a munkatársainktól. A látogatói létszám alapján evidens és a látogatói visszajelzések pedig megerősítik azt, hogy sikeres a múzeum” -mutatott rá a múzeum vezetője. 

A Vadászati Múzeum sikere több lábon áll, az Európában egyedülálló gyűjtemények és a különleges technikával készült diorámák mellett folyamatosak az időszaki kiállítások, mindezt komoly szakmai munkával fogják össze. A MÁV Start kedvezményének köszönhetően a diákok ingyen utazhatnak a múzeumba.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

| 2021. okt. 19. kedd 17:30 | Keszthely
A Fő tértől a Vadászati Múzeumig kijelölt egy kilométeres távot vasárnap teljesítették a résztvevők.
| 2021. okt. 8. péntek 14:42 | Keszthely
A Festetics Trófeaszemlén kiállítást nyitnak, vadászokat avatnak és a Conklin-díjat is átadják.
| 2020. aug. 25. kedd 14:16 | Keszthely
A Gemenci Alkotótelep művészei mutatkoznak be a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában.
| 2019. dec. 11. szerda 17:24 | Keszthely
A vadászati Múzeum parkjában solymász nyílt nap lesz szombaton.
| 2019. jún. 7. péntek 17:59 | Keszthely
A ZalaiVadász-Alkotók Egyesületének tagjai állítottak ki a Vadászati Múzeumban.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Kukkantó
06:24
Savaria Filmfesztivál
06:26
06:28
Ludovika TV
07:00
Híradó
07:45
Balasport 2023
08:15
Sporttárs
08:51
Savaria Filmfesztivál
09:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.