+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A szőlő-szaporítóanyag ágazat legújabb kutatásairól tanácskoztak
2021. január 14. csütörtök 16:13 - Keszthely
A szőlő-szaporítóanyag ágazat legújabb kutatásairól tanácskoztak
Szőlő-szaporítóanyag termesztők, forgalmazók, kutatók és fejlesztők közösen tanácskoztak kedden. A Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferencia célja az volt, hogy az ágazat résztvevői megosszák egymással a legújabb kutatási eredményeket és megvizsgálják a fogyasztók megváltozott igényeit is. A járványhelyzet miatt a tanácskozás online zajlott, a konferenciára mintegy 150-en regisztráltak.

A szőlő szaporítóanyag a szőlész-borász ágazat alapja. Évtizedek óta folynak kutatások a témában, a kísérletekben élen jár a keszthelyi Georgikon. A szaporítóanyag előállítása a szőlőalanyoknál kezdődik, hiszen ezeknek a tulajdonságai határozzák meg például később a beoltott szőlők rezisztenciáját. Az oltványok nevelése kapcsán is több kutatás folyik, így például vizsgálják a precíziós gazdálkodás lehetőségeit, innovatív szaporítóanyag-előállítási módszereket és egy új helybenoltási módszert, a Trió szemzést is. 

Kedden került sor a Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciára, amelyet a járványhelyzet miatt az online térben tartottak meg. A tanácskozásra mintegy 150-en regisztráltak, a programon az ágazat számos képviselője vett részt, de csatlakoztak egyetemi hallgatók is.  

„A Szőlő Szaporítóanyag-előállítási Tudományos Konferenciának a fő célja, hogy a szőlőszaporító alapanyag és a gyökeres szaporítóanyag termelők, forgalmazók, oktatók, kutatók, diákoknak a közös szakmai fóruma legyen. Az a célunk, hogy a tanácskozáson megpróbáljunk a problémákra válaszokat adni. Megpróbáljunk olyan kérdéseket átbeszélni, ami az ágazatnak a korszerűsítését szolgálja, a kiemelten magas biológiai szőlő-szaporítóanyag előállításának a fejlesztését szolgálja. A patogénmentes szaporítóanyag is téma lesz, illetve maga az ágazatnak a jelene, a helyzete és a jövőbeni kilátásai is természetesen terítékre kerülnek.” - mondta Szabó Péter, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A konferencia szervezésében részt vett többek között a Georgikon Kertészeti Tanszéke, Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetsége  és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa is. Brazsil Dávid, a HNT főtitkára elmondta, a jövőben létrehozzák a Borszőlő Szaporítóanyag-termelési Alapot és megalakul a Szakmaközi Borszőlő-szaporítóanyag Bizottság is. Molnár Ákos a Magyar Szőlő-szaporítóanyag Termesztők Szövetségének elnöke előadásában arról beszélt, az éghajlatváltozás közvetlen és közvetett következményei kihívások elé állítják a szőlő- bor ágazatot világszerte. Emellett a piac is folyamatosan változik.

„A magyar szőlő szaporítás egyre inkább kezd koncentrálódni. Tehát azt gondolom, hogy egy olyan irányba megy a magyar ágazat, hogy kevesebb cég állítja elő ugyanazt a mennyiséget. Körülbelül 10 millió darabot állítunk elő egyébként évente, de azt gondolom, hogy rendkívül jó minőségű szőlő-szaporítóanyagot tudunk előállítani. Azt gondolom, hogy a jövőben, akár ilyen konferenciák, tanácskozások segítségével még inkább előre tudunk lépni akár nemzetközi szinten is.” - tette hozzá a szakember.

Fontos cél, hogy megfelelő mennyiségű, új genetikai állományú szaporítóanyag álljon a termesztők rendelkezésére, hiszen ez az alapja a kiváló minőségű szőlőnek és bornak. A kutatás két ágon zajlik, egyrészt a genetikai alapokat vizsgálják a szakemberek és ennek segítségével érik el a fajták innovációját. Másrészt a szőlőalany nemesítés tekintetében folynak vizsgálatok.     

Regman Karola - Keszthelyi TV                        

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A mostani alkalmon beszámoltak az EKF-es pályázatokról, tapasztalatokról, jövőbeni gondolatokról.
 
A füsttel akár 4,5 fokot is tudnak emelni a talajfelszín hőmérsékletén a szakemberek.
 
A keszthelyi fehér ember szobrát idéző alkotás széleskörű társadalmasítás után kapta meg új helyét.
 
Megújult a vörsi temetőben nyugvó első magyar kócsagőr, Gulyás József sírja.
 
Zalakaroson tartotta záró értekezletét a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság.
 
Az egykor nőklubként indult egylet ma is nagyon aktív, számos rendezvényen részt vesznek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár