Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Kultúra / Díjat vehetett át Kádár Viktória
2021. jan. 13. szerda | Keszthely
Díjat vehetett át Kádár Viktória
Sikert sikerre halmoz a 11 éves keszthelyi zongorista kislány, Kádár Viktória. Az elmúlt évben megrendezett 14. Lengyel Zenei Fesztiválon is szépen szerepelt. Dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzultól vehette át a Lengyel mű legjobb előadásáért járó díjat.

Chopin darabbal nevezett Kádár Viktória a Győrben megrendezett XIV. Lengyel Zenei Fesztiválra, ahol nagy sikerrel, kiemelkedően szerepelt. A járványügyi előírások nem tették lehetővé a személyes megjelenést a díjátadón sem, így Keszthelyen került arra sor abban az intézményben ahol Viktória fejleszti zenei tudását. A rangos zenei fesztiválon zongora, hegedű és fúvós hangszerek is megszólaltak, mondta el a Festetics György Zeneiskolában Dr. Cséby Géza tiszteletbeli lengyel konzul, aki átadta a 11 éves Kádár Viktóriának a teljesítményéért járó díjat és diplomát. Cséby Géza arról is beszélt mitől volt a korábbiaktól eltérő a 2020-as verseny.

"Nagyon fontos volt, hogy a lengyel függetlenség napjához kapcsolódjon. Tudjuk azt, hogy Lengyelország 123 éven keresztül szétdarabolt állapotban volt, tehát nem ilyen volt a lengyel államiság s ezt az I. világháború után sikerült kiharcolni a lengyelek számára. Az, ami nekünk Trianon, Lengyelországnak tulajdonképpen egy újbóli lengyel államot jelentett. De ez a dolog talán még inkább megerősítette a magyar-lengyel barátságot, magyar-lengyel kapcsolatokat."- mondta el Dr. Cséby Géza tiszteletbeli konzul.

A tavalyi évben a verseny szervezésébe bekapcsolódott a Lengyel Országos Nemzetiségi Önkormányzat és a Sobieski Társaság is. A fesztivál célja ezúttal is a tehetséggondozás és a lengyel kultúra népszerűsítése volt. A tehetséges keszthelyi kislány nagy izgalommal készült a versenyre, amire online lehetett nevezni.

"Chopin- Asz-dúr Impromptu- jét játszottam ezen a fesztiválon. S szerintem én úgy érzek, mint a zeneszerző. Olyan érzelmekkel. Én nagyon szeretem ezt a darabot, mert sok érzelem van benne, meg olyan vidám is. Élvezetes. Először beküldtük a videót. Pár nappal küldtük be a zenei fesztivál előtt és nagyon örültem mikor ezt az eredményt kaptam. A lengyelmű legjobb előadásáért. Nagyon örültem, hogy ilyen versenyeken szerepelhetek."- mondta Kádár Viktória.

A díj átvételét követően Viktória el is játszotta a jelenlévőknek a verseny darabot, amit tanára segítségével tanult meg, finomított és gyakorolt a verseny nevezéséig.

"A zongoradarabok, amelyeket játszik, azok tükrözik Viktória személyiségét, mivel évek óta sikerült annyira megismernem, hogy abból lejön az illetve, megállapítottam, hogy melyek azok a zeneszerzők amelyek közel állnak hozzá, illetve akiktől darabokat szeret játszani."- adott tájékoztatást Babos Judit.

A tehetséges kislány mindennapjaiba beépült a zene. Kis korától zongorázik. Szülei nagy örömére, otthonában is nagyon komolyan veszi a gyakorlást. A sikereknek pedig együtt örülnek. Minden elképzelését támogatják Viktóriának.

"Úgy gondolom,hogy abból a szempontból nehéz helyzetben vagyunk, hogy én nem vagyok zenész, nem is  értek a zenéhez, talán kicsit tudok csak énekelni maximum, de hangszeren nem játszom s ebből a szempontból számunkra egy teljesen új dolog, hogy egy ilyen tehetséges gyerekkel foglalkozni, megtalálni a megfelelő tanárokat, a megfelelő eszközt. Azt, hogy ő tudjon fejlődni s meg tudja valósítani önmagát, leginkább ebben érzek egy nagyon nagy felelősséget, hogy megfelelő úton, megfelelő helyen és megfelelő módon tudjuk őt előrevinni."- mondta a kislány édesapja, Kádár Zoltán.

Viktória zongoraművész szeretne lenni. Hét éves volt, amikor először sikert aratott nemzetközi versenyen. Azóta töretlenül halad a célja felé. Sok gyakorlással és kitartással.

Hegedüs Éva- Keszthelyi Televízió

| 2024. júl. 12. péntek 19:15 | Gyenesdiás
Idén sem marad el a gyenesdiási borfesztivál, amely a helyi borkultúra és hagyományok ápolásának egyik legfontosabb eseménye.
| 2024. júl. 8. hétfő 19:15 | Keszthelly
Három napon át vonzott tömegeket a Nyugat-Balaton legnagyobb fesztiválja.
| 2024. júl. 4. csütörtök 19:15 | Keszthely
A város és egyben a térség legnagyobb szabású fesztiváljára több ezer vendéget várnak.
| 2024. júl. 3. szerda 19:15 | Keszthely
Zenei aláfestéssel bővül a nyár végéig a Keszthely történelmi belvárosa
| 2024. jún. 28. péntek 19:05 | Vonyarcvashegy
A söré a főszerep az idei első vonyarcvashegyi fesztiválon.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
Egy csipetnyi szó
06:34
Zalai krónika
06:49
Savaria Filmfesztivál
07:00
Híradó
07:45
Savaria Filmfesztivál
08:36
Savaria Filmfesztivál
09:00
Egy csipetnyi szó
09:34
Zalai krónika
09:49
Savaria Filmfesztivál
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.