+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elhunyt Páli Lajos
2021. január 11. hétfő 16:59 - Keszthely
Elhunyt Páli Lajos
Életének 79. évében elhunyt Páli Lajos agrármérnök, nyugalmazott megyei főkertész. A nagy tiszteletben álló szakembertől szombaton, gyászmise keretében vett búcsút családja, kollégái, barátai, ismerősei. A Kármelita Bazilikában tisztelgett emléke előtt a Da Bibere Zalai Borlovagrend is, amelynek alapító tagja és kancellárja volt.

Páli Lajos 1942-ben született Szigetváron. A föld és a gazdálkodás iránti szeretetét szülői örökségként kapta, nagyapja Mosonmagyaróváron, édesapja Keszthelyen végzett a Mezőgazdasági Akadémián. Középiskolai érettségijét a Nagyváthy Szakközépiskolában szerezte meg, majd 1964-ben végzett a keszthelyi Agrártudományi Főiskolán. Első munkahelye a Veszprémi Állami Gazdaság volt, ahol fél év gyakornokság után öt évig dolgozott kerületi növénytermesztőként. Szőlőtermesztéssel és borászattal a cserszegtomaji termelőszövetkezetben kezdett foglalkozni, amikor 1981-ben családjával Keszthelyre költözött.

Páli Lajost gyászmise keretében búcsúztatták szombaton, a Kármelita Bazilikában Dr. Brazsil József, a Da Bibere Zalai Borlovagrend elnök-nagymestere emlékezett.

„Emblematikus alkatod, magas, szikár termeted, kissé hamiskás mosolyod belevésődött emlékezetünkbe. Ha festő lennék és ihletem támadna egy gazdatisztet festeni, te lennél a modell, hisz a mi szemünkben a tökéletes gazdatiszt voltál. Harmadik generációs gazdász, ti ezt is, mindhárman komolyan gondoltátok.” - búcsúzott Dr. Brazsil József.

Páli Lajos 1991-től 1999-ig, nyugdíjba vonulásáig a Zala Megyei Földművelésügyi Hivatalban megyei főkertészként dolgozott. Ebben a minőségében nagy energiát szentelt a megye szőlő-bor ágazatának felfuttatására. Munkájának eredményeként kapták vissza Zala megye szőlőtermő tájai a borvidék besorolást, kiszélesítette a megyei borversenyek körét, növelte azok rangját. Ötletgazdája és megvalósítója volt a nyári borfesztiváloknak, 1993-ban szervezte az első „Zalai Borcégért” Keszthelyen. Részt vett a Zalai Szőlős- és Borosgazdák Egyesületének megalapításában, aktív alapító tagja és kancellárja volt a Da Bibere Zalai Borlovagrendnek.  Rendszeres szervezője és résztvevője volt a borbírálatoknak és borversenyeknek.

„Sikeres ember voltál mindvégig, szerettek téged Zalában és országszerte. Ugyanerre az évre tehető, amikor a te szakmai irányításoddal, akaratod megvalósításaként létrehoztuk a Zalai Szőlős- és Borosgazdák Egyesületét, majd 2000-ben a ma 20 éves Da Bibere Zalai Borlovagrendet, melynek alapító vezető tisztségviselője, kancellárja voltál 14 éven át. Ezt az időtartamot rendkívül nehéz lesz überelni.” - tette hozzá az elnök-nagymester.

Páli Lajos munkája elismeréseként számos szakmai díjban részesült. 2001-ben Kovács Béla-díjat kapott, 2010-ben Pro Vino Érdemrendben részesítették, 2012-ben pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium az Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát ítélte oda számára. Páli Lajos a szőlőművelésben kifejtett munkája mellett aktív tagja volt a Gyenesi Dalárdának és a Kertbarát Körnek is. Páli Lajos temetésére szűk családi körben kerül majd sor. 

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár