+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Még látható a Kármelben épült különleges betlehem
2021. január 8. péntek 16:59 - Keszthely
Még látható a Kármelben épült különleges betlehem
Különleges betlehemet lehet szemügyre venni a Kármelita Bazilikában. Az installációt a keszthelyi Kovács László készítette, aki alkotásával nem csak a hit fontosságára, hanem az egymás fele való közeledésre is szeretné felhívni a figyelmet. Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa kiemelte, minden nap hitre kell születnünk, ezt is üzeni a karácsony előtt felépített betlehem.

Közvetlenül karácsony előtt épült fel a második betlehem a Kármelita Bazilikában. Kovács László alkotása nem csak a Kisjézus megszületését ábrázolja, hanem a hit fontosságáról is tanúságot tesz. A betlehem már korábban is helyet kapott a bazilikában, most egy rövid kihagyás után újra visszatért a templomba, immár kiegészülve. Az Egy lépéssel közelebb című installáció a járványhelyzetre is utal. A pár cipő és a cím azt üzeni, bár a szabályok szerint távolságot kell tartanunk, fontos, hogy lélekben ne távolodjunk el egymástól.           

„Bárhova is lépünk az utcától az üzletekig, bárhol, bárhol, mindenütt szólít bennünket az, hogy egy parányit, egy lépéssel talán hátrébb. én úgy gondoltam, hogy lélekben, érzelemben, gondolkodásban, szeretetben talán egy lépéssel előbbre kellene.” - mondta az alkotó, Kovács László.

A felépült installáció több dolgot is szimbolizál. Az öt gyertya a világ öt földrészén élő keresztényeket jelenti, de az alkotás Szent Pál szobrával is kiegészült. A keresztények védelmezője korábban üldözte a hívőket, a pálfordulás után azonban karddal a kezében őrzi a hitet. Az alkotást nagy szeretettel fogadta be a Kis Szent Teréz Plébánia vezetője. Mezei András azt mondja, ez a nem mindennapi kreáció emlékeztet a hit útjára.  

„Egyfajta úton levést akar ez bemutatni - hogyha látjuk azt a két kis cipellőt, csizmácskát. Az emberiséget akarja szimbolizálni, hogy lényegében vándorok vagyunk, úton lévők vagyunk ezen a földi pályafutásunk során. Az ember valamerre tart, és szépen be van építve ebbe a vándorlásba Betlehem, tehát Jézus Krisztus, a Megváltó megszületése. Lentről indul az emberiség és eljut Betlehemig. De az én megítélésem, és ő is így mondta el – László – hogy hitre kell szülessen az ember.” - emelte ki a plébános.

Mezei András úgy fogalmazott, nem csak karácsonykor, hanem minden nap hitre kell születnünk. Hozzátette, a Szent Pál mellett látható keresztnek is helye van a betlehemnél, hiszen Jézus a Megváltó, aki kereszthalálával váltotta meg az embereket. A különleges betlehemet sokan megcsodálták az ünnepek alatt. Az alkotást február 2-áig lehet megtekinteni a Kármelita Bazilikában.         

Regman Karola - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az építőipari vállalkozásokat segítik a digitális világban.
 
Jótékonysági koncertet szervez a Salve Regina kórus a Georgikon utcai tűzkárosultak javára.
 
Kulturális programokkal és a májusfa kivétellel avatták fel az új várvölgyi kemencét.
 
Három új tagot is avatott szombaton a borrend a Festetics-kastélyban.
 
Megújult a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 - Turizmus 2.0 program.
 
COVID-ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozókat látnak vendégül a turisztikai egyesület tagjai.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár