+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az ünnepek alatt még jellemzőbb a családon belüli erőszak
2020. december 22. kedd 11:43 - Keszthely
Az ünnepek alatt még jellemzőbb a családon belüli erőszak
A csend a leghangosabb sikoly, halld meg – ez a szlogenje a hozzátartozók közötti erőszak ellen indított kampánynak. A rendőrség tapasztalatai szerint az ünnepek környékére jellemző stresszes időszak és összezártság miatt megszaporodnak ezek az esetek, a családon belüli erőszak témájában azonban még mindig nagy a látencia. A hatóságok hangsúlyozzák, fontos, hogy az áldozatok merjenek segítséget kérni.

A hozzátartozók közötti erőszak ma is tabutémának számít. Számos eset marad felderítetlen, mert az áldozatok félnek vagy szégyellik a helyzetüket. A járványhelyzet okozta nehézségek, a home office, a bezártság, a karantén sokaknál fokozta a dühöt és az agressziót, az ünnepek körüli stresszes időszakban pedig megszaporodnak a bántalmazások a rendőrség tapasztalatai szerint. Bár Zala megyében jellemzően kevés esettel találkoznak a hatóságok, ennek egyik oka, hogy a témában nagyon nagy a látencia.       

„Nagyon sokan szégyellik, nem merik jelenteni azt, hogy őket bántják. Abban a kapcsolatban, amiben élnek, függők. Függők anyagilag, jogilag, nem tudnak hova elmenni, érzelmileg is függenek a társuktól. Ebben a helyzetben próbálnak élni, létezni, úgy, hogy belenyugszanak abba a helyzetbe, amiben vannak és nem lépnek. Nem tudnak, mert anyagilag a társuktól függenek. Általában ezekben a kapcsolatokban a nők nagy része nem is dolgozik, tehát őt tartja el a férje, és a férj mondja meg, hogy ő mire költhet.” - tájékoztatott Dr. Lakics Andrea, a Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Lakics Andrea elmondta, nagyon fontos, hogy a bántalmazott fél merjen segítséget kérni. Sokat segíthetnek a közeli családtagok, barátok szomszédok is. Egy elsminkelt arc, egy indokolatlanul használt napszemüveg mind jelzés lehet arra, hogy az illető családon belüli erőszak áldozata. A bűnmegelőzési főelőadó kiemelte, nem csak a nők, hanem a férfiak is áldozattá válhatnak, az ő esetükben azonban ritkábban derül erre fény. A gyerekek pedig sok esetben szemtanúi a szülők közötti agressziónak.     

„A gyerekek általában, mint szemtanúk érintettek. Végignézik a szülőknek a veszekedését, esetleg ők lépnek közbe és ők állítják meg az apát, hogy ne üsse már tovább az anyát. Ilyenkor fontos az, hogy mindig gondoljunk arra, hogy az a gyerek szenvedni fog ebben a kapcsolatban, szenvedni fog ebben a légkörben és ő sérülni fog. Kifejezetten az ő érzelmi világára kell ilyenkor gondolni, ez kifejezetten érzelmileg okoz neki sérüléseket és kiskorú veszélyeztetése bűncselekményt követik el a hozzátartozók.” - tette hozzá a szakember.

A rendőrség folyamatosan együttműködik a gyermekvédelemmel és a gyámüggyel, a szervezetek között jelzőrendszer is működik. Emellett számos hazai és nemzetközi kampány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és segélyszervezetek is rendszeresen felhívják a figyelmet a hozzátartozók közötti erőszakra és azok figyelmeztető jeleire. A felhívás szlogenje így szól: A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!

Regman Karola - Keszthelyi TV                                   

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az ülésen Gyenesdiás klímatudatosságáról, az erdeményekről és a tervekről volt szó.
 
Egy polgármester- és két képviselőjelöltet vettek nyilvántartásba május 23-ig.
 
A klímastratégia kialakításában a civileknek is nagy szerepe van.
 
A plébánia rendszeres ad otthont szakrális témájú tárlatoknak.
 
Közösségi edzésen gyűjtöttek a Békés Harcosok.
 
Nem csak a parton, a vízen is legyünk körültekintőek, hogy elkerüljük a baleseteket!
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár