+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Az élelmiszerek forgalma várhatóan decemberben is nő majd
2020. december 17. csütörtök 15:55 - Keszthely
Az élelmiszerek forgalma várhatóan decemberben is nő majd
A decemberi költekezés elérheti a tavalyi szintet – vélekednek a szakemberek. Már az év első tíz hónapjában 3 százalékos növekedést mért az élelmiszerpiacon a Központi Statisztikai Hivatal. Várhatóan decemberben is nő majd az élelmiszerek forgalma a tavalyihoz képest, de az elmúlt években tapasztalt év végi kiugrás visszafogottabb lesz. Az iparcikk- és ruházati üzletek forgalma csökkent, míg a webáruházak soha nem látott mértékben erősödnek.

Tavaly 100 milliárd forint nagyságrendű volt az élelmiszerek forgalmának növekedése az év utolsó hónapjában az előző hónaphoz viszonyítva, az idén a koronavírus-járvány miatt ennek mértéke várhatóan kisebb lesz. A televíziónk által megkérdezett vásárlók vegyesen nyilatkoztak, sokan visszafogottabban költekeznek, de többen nem változtatnak vásárlási szokásaikon, költekezésükön.

„Nem változtak semmit, ugyanúgy van listám. Mikor mit kell vennem, összeírom és akkor megyek toronyiránt, ahogy kell” - nyilatkozta Molnár Gézáné. 

„Mivel nem lesz nagy vendéglátás, csak szűk családi körben ünneplünk, ezért a költés is e szerint fog szerintem megtörténni, ennyit költünk a szűk családi körben az ünnepi vacsorára” - mondta televíziónknak Lakatosné Szakmándi Erika. 

A kereskedelem is érzi a járvány kedvezőtlen gazdasági hatásait, de jobb helyzetben van, mint a gazdaság más területei  - tapasztalja az Országos Kereskedelmi Szövetség.Vámos György főtitkár televíziónknak elmondta, az első tíz hónap statisztikai adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom elérte az előző évi szintet. Az élelmiszerek forgalma várhatóan decemberben is nő majd a tavalyihoz képest, de az elmúlt években tapasztalt év végi kiugrás visszafogottabb lesz. 

„Élelmiszerekből – ennek már december elején is látjuk a jeleit – valószínű, hogy eléri a költekezés nagysága az előző év decemberi szintet. Ajándékvásárlásból ugyanakkor visszafogottabbak lehetnek a családok. Ennek oka az, hogy megfogadják a járványügyi intelmeket. Nyilván eddig is érezhettük, hogy kevesebbet jártak iparcikkes boltokba, kevesebbet vásároltak” - nyilatkozta Vámos György, az OKSZ főtitkára. 

Hozzátette, ha elérhető lesz a vakcina és enyhül a járvány, az emberek visszatérnek az iparcikküzletekbe. Addig pedig tovább erősödik az e-kereskedelem. A webáruházak és futárszolgálatok többsége már korábban jelezte azokat a rendelési határidőket, mellyel garantálni tudják, hogy karácsonyig megérkezzen termék. A jelen időszakról még nincsenek statisztikák, tavasszal azt tapasztalták, hogy kétszeresére nőtt e-kereskedelem forgalma.

„Korábban 30-40 százalékkal bővült évről-évre a webkereskedelem – ez nagyon jelentős, kiugró ütem. Ez jelentősen megugrott a járvány súlyos hónapjaiban, de amikor lehetett boltba menni vásárolni szabadabban, akkor visszaesett a korábbi évek szintjére” -tette hozzá a főtitkár. 

Az áruházak arra kérik a vásárlókat, ne hagyják az utolsó pillanatra a bevásárlást, ha megtehetik, ne csúcsidőszakokban keressék fel a boltokat.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár