+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Változás előtt a drónosok
2020. december 16. szerda 15:52 - Keszthely
Változás előtt a drónosok
2021. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek drónok - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslatában. A pilóta nélküli légijárművek kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak majd a légtérhasználati lehetőségekről. A televíziónk által megkérdezett drónpilóták szerint szükség van egy új szabályozásra, de több pontját is aggályosnak tartják a törvénytervezetnek.

A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek a pilóta nélküli légijárművek.A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

Farkas Attila 2014 óta drónozik, bízik benne, hogy az új szabályozás és az applikáció használható lesz, mind a hobbi, mind a hivatásos felhasználóknak. A jelenlegi és a tervezett szabályozás szerint sem lehet bármikor, bárkinek repülni, a tervezett repülés előtt 30 nappal kell az igényt benyújtani.  

A légi operatőrnek aggályai is vannak. Farkas Attila szerint az EU és más országok szabályozása alapján már rég be lehetett volna vezetni a jelenleginél ésszerűbb, felhasználóbarátabb szabályozást. Kollégáival attól tart, hogy január elsején sem fog életbe lépni a törvény.

„Ezek ugye mind tervek és tervezetek, amiket még nem írtak alá és nem vezettek be. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire fogják ezt ésszerűen és felhasználhatóan úgy összehozni azok, akiknek sajnos nem a mindennapuk ezzel telik      - akik ezt a törvényt meghozzák. Reméljük, hogy sikerül és végre elsejével helyreáll a rend és mindenki kellőképpen fogja tudni használni ezt az eszközt” - nyilatkozta a drónpilóta. 

A törvénytervezet szerint lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül.Az EU rendeletben megadott 250 gramm helyett a hazai szabályozás már a 120 gramm feletti drónokat is nyilvántartásba vetetné.

„Azért nem mindegy, hogy egy kis játék drónt is regisztrálni kell a rendszerbe. Ez szerintem kicsit túlzás." - fejtette ki véleményét a Magyar Nemzeti Drónszövetség ügyvivő elnöke. Bárány Zoltán hozzátette:  "De azt megértjük, hogy igazából így szeretnék látni, hogy ki drónozik és hol, milyen terület felett. 2019-ben háromezer légtérengedélyt kértek a Honvédségtől. Hogy mennyi drón van? Ami belesik a kategóriába, az százezer feletti. Itt amit egyébként  2025-re a HungaroControl megjósolt, a tervei szerint napi 25 ezer repülést tervezett be már 2025-re.”

A javasolt rendelkezések szerint a családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A koncert előtt a keleti kultúra különböző részeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők.
 
Mind a bölcsődében, mind az óvodákban tartottak az ünnephez kapcsolódó foglalkozásokat.
 
Idén is meghirdette a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a húsvét zöldítő pályázatát.
 
Újdonságokkal várják az érdeklődőket.
 
A gyermekek után az időseket is oltási költségtérítéssel támogatja az önkormányzat.
 
Zala vármegye hét tanintézetének zeneiskolásai mérték össze muzikális tudásukat Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus