+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Változás előtt a drónosok
2020. december 16. szerda 15:52 - Keszthely
Változás előtt a drónosok
2021. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek drónok - olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium törvényjavaslatában. A pilóta nélküli légijárművek kezelői a repülésbiztonság növelése érdekében a mobilalkalmazásból tájékozódhatnak majd a légtérhasználati lehetőségekről. A televíziónk által megkérdezett drónpilóták szerint szükség van egy új szabályozásra, de több pontját is aggályosnak tartják a törvénytervezetnek.

A pilóta nélküli légijárművekkel kapcsolatos általános uniós előírások tavaly nyáron léptek hatályba. A koronavírus-világjárvány miatt azonban ezt a határidőt 2020 végéig tolták ki. január 1-jétől csak a HungaroControl applikációjának használatával reptethetőek a pilóta nélküli légijárművek.A jövőben a légiközlekedési hatóság nyilvántartást vezet a repülőeszközökről, a pilóta nélküli légijármű-rendszerekről és üzembentartóikról. A magyar légteret kizárólag a nyilvántartásba vett járművek használhatják.

Farkas Attila 2014 óta drónozik, bízik benne, hogy az új szabályozás és az applikáció használható lesz, mind a hobbi, mind a hivatásos felhasználóknak. A jelenlegi és a tervezett szabályozás szerint sem lehet bármikor, bárkinek repülni, a tervezett repülés előtt 30 nappal kell az igényt benyújtani.  

A légi operatőrnek aggályai is vannak. Farkas Attila szerint az EU és más országok szabályozása alapján már rég be lehetett volna vezetni a jelenleginél ésszerűbb, felhasználóbarátabb szabályozást. Kollégáival attól tart, hogy január elsején sem fog életbe lépni a törvény.

„Ezek ugye mind tervek és tervezetek, amiket még nem írtak alá és nem vezettek be. Kíváncsian várjuk, hogy mennyire fogják ezt ésszerűen és felhasználhatóan úgy összehozni azok, akiknek sajnos nem a mindennapuk ezzel telik      - akik ezt a törvényt meghozzák. Reméljük, hogy sikerül és végre elsejével helyreáll a rend és mindenki kellőképpen fogja tudni használni ezt az eszközt” - nyilatkozta a drónpilóta. 

A törvénytervezet szerint lakott terület felett kizárólag eseti légtérben lehet pilóta nélküli légijárművet használni. Az eseti légtér legfeljebb hét napra szóló kijelölése a továbbiakban is a katonai légügyi hatóságnál kérelmezhető, ennek hiányában a lakott területen belüli drónozás közlekedési szabálysértésnek minősül.Az EU rendeletben megadott 250 gramm helyett a hazai szabályozás már a 120 gramm feletti drónokat is nyilvántartásba vetetné.

„Azért nem mindegy, hogy egy kis játék drónt is regisztrálni kell a rendszerbe. Ez szerintem kicsit túlzás." - fejtette ki véleményét a Magyar Nemzeti Drónszövetség ügyvivő elnöke. Bárány Zoltán hozzátette:  "De azt megértjük, hogy igazából így szeretnék látni, hogy ki drónozik és hol, milyen terület felett. 2019-ben háromezer légtérengedélyt kértek a Honvédségtől. Hogy mennyi drón van? Ami belesik a kategóriába, az százezer feletti. Itt amit egyébként  2025-re a HungaroControl megjósolt, a tervei szerint napi 25 ezer repülést tervezett be már 2025-re.”

A javasolt rendelkezések szerint a családi élet háborítatlansága érdekében magánlaksértés miatt vonható felelősségre az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár