+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalai bor is dobogós az Országház bora versenyen
2020. december 12. szombat 16:13 - Zalaszabar
Zalai bor is dobogós az Országház bora versenyen
Harmadik helyezést ért el rozé kategóriában a Kányaváry Borbirtok Pirkadat elnevezésű nedűje az Országház bora versenyen. A megmérettetést negyedik éve szervezték meg, a verseny célja, hogy a hazai borvidékek kiemelkedő borai közül kiválasszák azokat, amelyek egy éven át képviselik hazánkat. A nevezett tételeket rangos szakmai zsűri bírálta el, amelyet Kállay Miklós, a Szent István Egyetem professzor emeritusa, a Maygar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke vezetett.

A Kányaváry Borbirtok első alkalommal mérette meg magát a borversenyen. Bár a zalaszabari borászat számos hazai és nemzetközi platformon indult már boraival, az Országház bora versenyen még nem mutatkoztak be. A több mint kétszáz bor 9 kategóriában vetélkedett egymással, a legjobbakat egy szakmai zsűri választotta ki. A dobogósok egy éven keresztül képviselik hazánkat, azaz a parlamentbe érkező magasrangú vendégeknek szolgálják fel az italokat.           

„Ez egy 2019-es cabernet sauvignon rozé, Pirkadat névre hallgat. Nagyon kellemes, gyümölcsös, üde rozé. Érdekes, hogy a zalai borvidéken zömében fehérboros szőlőfajták vannak, mégis tudtunk mi egy olyan kellemes rozé bort készíteni, ami friss, üde és helyt állt egy ilyen nívós borversenyen, mint az Országház bora verseny.” - mondta Csuka Bence, a Kányaváry Borbirtok borásza.

Az Országház bora verseny célja kiválasztani azokat a kiemelten jó minőségű nedűket, amelyek reprezentációs alkalmakkor a magyar Országgyűlést képviselik. A kiválasztáson a minőségi kritériumoknak megfelelve minden olyan borászat indulhatott, amely szem előtt tartja a magyar bortermelés tradícióit. A megmérettetésen elsősorban a Kárpát-medencében őshonos vagy már régen meghonosodott szőlőfajták és tradicionális házasítások, borstílusok kapnak szerepet. Az első Országház bora versenyt 2017-ben szervezték meg, ekkor 13 hazai borvidék 81 pincészete képviseltette magát 147 palackkal. A nevezett tételek száma évről évre nő, idén már meghaladta a kétszázat. A rozé idén először szerepelt a kiírásban.     

„Az Országház bora nemzeti szinten, magyarországi szinten egy nagyon nívós verseny. Idén negyedik alkalommal rendezték meg ezt a versenyt Magyarországon. 18 borvidék 103 borászata nevezett közel 231 tétellel erre a versenyre. Azt kell tudni erről a versenyről, hogy ezen a versenyen, aki helyezést elér, az egy éven át az Országházban ezek a borok lesznek kínálva az Országházban dolgozóknak és nemzeti, nemzetközi Országház vendégeinek egyaránt.” - tette hozzá a borász.

A magyar bortermelés az évszázados hagyományok tiszteletben tartása mellett képes volt az állandó megújulásra, példáját adva a múltat, a jelent és a jövőt összefogó szerves fejlődésnek.  Az Országház bora borválogatás ennek az időtállóságnak, megújulási képességnek és minőségnek a támogatója és hirdetője – fogalmazott a verseny kapcsán Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A Kányaváry Borbirtok számára rendkívül megtisztelő az elnyert harmadik helyezés. Úgy fogalmaztak, a következő években is biztosan megméretik magukat a rangos hazai versenyen.               

Regman Karola - Keszthelyi TV       

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár