+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Épül az orvosi szolgálati ház Vonyarcvashegyen
2020. november 20. péntek 19:07 - Vonyarcvashegy
Épül az orvosi szolgálati ház Vonyarcvashegyen
Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata 2019. júniusában nyújtott be támogatási kérelmet egy 4 szobás orvosi szolgálati ház építésére. A Magyar Falu Program az 5.000 fő alatti lakosságszámú települések számára hirdette meg a pályázatot. 2019 novemberében - 12 másik magyarországi településsel együtt - kapta meg az önkormányzat a támogatói okiratot. A közbeszerzést követően tegnap átadták a kivitelezőnek a területet.

A pályázat feltétele az volt, hogy a benyújtásakor az orvosi praxis betöltetlen legyen, ugyanakkor az önkormányzat már rendelkezzen orvosi szolgáltatóval kötött feladatellátási-szerződéssel - mondta el Vonyarcvashegy polgármestere. Pali Róbert tájékoztatóján a tervezőtől a kivitelezőig minden érintett cég képviselője és a gyermekorvos is jelen volt. A Magyar Falu Program 255 millió forintos támogatásával, önkormányzati önrész biztosítása nélkül valósulhat meg a beruházás.

"Nagy öröm számunkra, hogy ezt a praxist Dr. Világos Eszter látja el. Elmondhatjuk, hogy ő itt nyaralt ebben a régióban, hogy annyira megtetszett számára a környék meg az emberek, ill. a közvetlensége, hogy van-e lehetőség. S pont egy ilyen program keretében éppen nyugdíjba készült az eddigi gyermekorvosunk és így került a program megvalósításra. Ebben, nem csak Vonyarcvashegyet érinti, hanem Balatongyörököt, Gyenesdiást és Vonyarcvashegy körzetét látja el."- mondta Pali Róbert.

A két éve, három körzetben  dolgozó, 762 gyermeket ellátó gyermekorvos meglepődve, de nagy örömmel fogadta  a beruházás és a lakhatás lehetőségét.

"A sorsnak az ajándéka, hogy amikor elvállaltam ezt a lehetőséget akkor erről a pályázati lehetőségről, ill. erről a házról akkor még nem volt szó. Úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy mind a praxisban megtaláltam azt, ami számomra nagyon sokat ad, hogy gyógyíthatom a gyerekeket és több mint 200-al nőtt már a praxis létszám amióta itt vagyok, amellett itt a szabadidőben is olyan lehetőségek vannak itt a környéken ami maximálisan biztosítja  a munka utáni regenerációt. S ez a ház nagymértékben hozzá fog járulni ehhez és ezért nagyon hálás vagyok."- mondta a gyermekorvos, Dr.Világos Eszter.

Az önkormányzat a programban négy tervből választhatott. A budapesti tervező cég képviselője, Király László ismertette a 215 négyzetméter alapterületű ház terveit, műszaki paraméterit.

"A környezettudatossági szempontokat figyelembe véve törekedtünk arra, hogy az épület sokkal többet tudjon, mint az előírás szerint kell neki – a jogszabályi előírások szerint-. Ugyanis magát a fűtését egy levegőszivattyús rendszer fogja megoldani, amelyik hűtésre is alkalmas, nyári hűtésre. Magát az elektromos fogyasztást pedig napelem rendszer biztosítja a házon."- adott tájékoztatást Király László építészmérnök.

A beruházás ismertetését követően a megtekintették a kivitelezés helyszínét. A háromezer négyzetméteres területet egyidejűleg át is vette a közbeszerzést elnyert helyi kivitelező. Vonyarcvashegy Önkormányzata vállalta, hogy 30 évig eredeti funkciójának megfelelően működteti a szolgálati házat melynek felépítésére 15 hónap áll rendelkezésre. A területátadáson jelen volt a gyermekorvosi ellátásban érintett három település polgármestere és térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár