+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Épül az orvosi szolgálati ház Vonyarcvashegyen
2020. november 20. péntek 19:07 - Vonyarcvashegy
Épül az orvosi szolgálati ház Vonyarcvashegyen
Vonyarcvashegy Nagyközség Önkormányzata 2019. júniusában nyújtott be támogatási kérelmet egy 4 szobás orvosi szolgálati ház építésére. A Magyar Falu Program az 5.000 fő alatti lakosságszámú települések számára hirdette meg a pályázatot. 2019 novemberében - 12 másik magyarországi településsel együtt - kapta meg az önkormányzat a támogatói okiratot. A közbeszerzést követően tegnap átadták a kivitelezőnek a területet.

A pályázat feltétele az volt, hogy a benyújtásakor az orvosi praxis betöltetlen legyen, ugyanakkor az önkormányzat már rendelkezzen orvosi szolgáltatóval kötött feladatellátási-szerződéssel - mondta el Vonyarcvashegy polgármestere. Pali Róbert tájékoztatóján a tervezőtől a kivitelezőig minden érintett cég képviselője és a gyermekorvos is jelen volt. A Magyar Falu Program 255 millió forintos támogatásával, önkormányzati önrész biztosítása nélkül valósulhat meg a beruházás.

"Nagy öröm számunkra, hogy ezt a praxist Dr. Világos Eszter látja el. Elmondhatjuk, hogy ő itt nyaralt ebben a régióban, hogy annyira megtetszett számára a környék meg az emberek, ill. a közvetlensége, hogy van-e lehetőség. S pont egy ilyen program keretében éppen nyugdíjba készült az eddigi gyermekorvosunk és így került a program megvalósításra. Ebben, nem csak Vonyarcvashegyet érinti, hanem Balatongyörököt, Gyenesdiást és Vonyarcvashegy körzetét látja el."- mondta Pali Róbert.

A két éve, három körzetben  dolgozó, 762 gyermeket ellátó gyermekorvos meglepődve, de nagy örömmel fogadta  a beruházás és a lakhatás lehetőségét.

"A sorsnak az ajándéka, hogy amikor elvállaltam ezt a lehetőséget akkor erről a pályázati lehetőségről, ill. erről a házról akkor még nem volt szó. Úgyhogy nagyon örülünk neki, hogy mind a praxisban megtaláltam azt, ami számomra nagyon sokat ad, hogy gyógyíthatom a gyerekeket és több mint 200-al nőtt már a praxis létszám amióta itt vagyok, amellett itt a szabadidőben is olyan lehetőségek vannak itt a környéken ami maximálisan biztosítja  a munka utáni regenerációt. S ez a ház nagymértékben hozzá fog járulni ehhez és ezért nagyon hálás vagyok."- mondta a gyermekorvos, Dr.Világos Eszter.

Az önkormányzat a programban négy tervből választhatott. A budapesti tervező cég képviselője, Király László ismertette a 215 négyzetméter alapterületű ház terveit, műszaki paraméterit.

"A környezettudatossági szempontokat figyelembe véve törekedtünk arra, hogy az épület sokkal többet tudjon, mint az előírás szerint kell neki – a jogszabályi előírások szerint-. Ugyanis magát a fűtését egy levegőszivattyús rendszer fogja megoldani, amelyik hűtésre is alkalmas, nyári hűtésre. Magát az elektromos fogyasztást pedig napelem rendszer biztosítja a házon."- adott tájékoztatást Király László építészmérnök.

A beruházás ismertetését követően a megtekintették a kivitelezés helyszínét. A háromezer négyzetméteres területet egyidejűleg át is vette a közbeszerzést elnyert helyi kivitelező. Vonyarcvashegy Önkormányzata vállalta, hogy 30 évig eredeti funkciójának megfelelően működteti a szolgálati házat melynek felépítésére 15 hónap áll rendelkezésre. A területátadáson jelen volt a gyermekorvosi ellátásban érintett három település polgármestere és térség országgyűlési képviselője, Manninger Jenő is.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az elkövetőt egy órán belül elfogta a rendőrség, előrterjesztik letartóztatásának indítványozását.
 
A szervezet is cstalakozott a világméretű Jerusalema tánc-kihíváshoz.
 
A Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetsége több mint 4 évtized munkáját ismerte el.
 
A tavaly év végi enyhe időjárás miatt kevesebb madárral lehetett találkozni az etetőkben.
 
A Balaton-part fejlesztésével kapcsolatban várja a város vezetése a lakosság javaslatait.
 
A világ legdrágább gyógyszerére gyűjt kisfiúk gyógyulásáért a Horváth család.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár