+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Gördülékenyen átálltak a digitális oktatásra
2020. november 19. csütörtök 19:04 - Keszthely
Gördülékenyen átálltak a digitális oktatásra
November 11-től a járvány elleni védekezés egyik megoldásaként a középiskolákban átálltak a digitális oktatás rendjére. A televíziónk által megkeresett intézményekben számítottak a rendelkezésre. Mind a tanulók, mind pedig a pedagógusok bíznak abban, hogy nem hibrid oktatással zárul majd a 2020/21-s tanév első féléve.

Elnéptelenedett folyosók, üres tantermek a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum és Szakképző Iskolában. A járvány lassítása érdekében hozott döntés értelmében november 11-től, a 9., a 9. nyelvi előkészítő és az ezek feletti évfolyamokon, valamint a fejlesztő nevelést végző iskolákban, és az általános iskolai felnőttoktatásban tantermen kívüli digitális munkarend lépett életbe. A tavaszi digitális oktatás tapasztalatait felhasználva a legtöbb iskolában gördülékenyen ment az átállás. Csótár András iskolaigazgató azt mondja, a digitális átállás kihirdetése után rendkívüli osztályfőnöki órákon egyeztették a diákokkal, hogy milyen felületeken zajlik majd az oktatás. Hozzátette, felmérték, hogy mennyi diákjuknak kell technikai segítség. 

"El kell, hogy mondjam, a nagy létszámunk ellenére- ez 800 körüli tanulót jelent- mindössze heten kértek technikai segítséget. Tehát ezt mi nem tekintjük nagy számnak és napi szinten vagyunk a diákjainkkal érintkezésben nem csak tananyag tekintetében, hiszen a tanulás nem sérülhet. Az osztályfőnökök folyamatosan kontaktolnak a gyerekekkel. Van-e valaki beteg? Vagy van-e valami probléma, kell-e valamilyen segítség? "- adott tájékoztatást Csótár András.

Csótár András azt is elmondta, hogy a jelenlétet igénylő szakmai gyakorlatokat, gyakorlati képzéseket valamint  a gyakorlati vizsgákat is szigorúan az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megküldött ajánlásokkal tartják meg.

Liszák János német szakos nyelvtanár. Otthonában az Asbóth iskola 10. osztályosainak tart órát.  Elhangzanak a kérdések és segítséggel megszületnek a válaszok is. A feladatmegoldásoknál közösen használják a tankönyvet is. A tanulók jól együttműködnek tanárukkal.

 

"Az elején döcög, azért egy-két nap kell, míg a gyerekek is felveszik a ritmust, átállnak arra, hogy digitális oktatás van. Hát…néha technikai nehézségek akadnak, de ez az új módszer, amit ez a digitális kollaborációs tér /vagy DKT ahogy rövidítjük/ az teljesen jól működik. Az elején kis technikai nehézség mondom volt, mert ezt a nagy leterheltséget nem bírták el a szervereik, de most már egyébként jól működik és teljesen jól használható."- mondta az Asbóth iskola tanára.

A Vajda János Gimnázium legtöbb osztálya szintén üres. Mivel hat évfolyamos nevelés-oktatás is folyik, a 4 évfolyamos gimnáziumi mellett vannak osztályok ahol a megszokott életképpel találkozhat a tanuló és tanára. Az intézményben felállítottak egy digitális munkacsoportot, mely kidolgozott egy munkarendet.

"Ezzel már az első héten elkészültünk. Megteremtettük ennek az informatikai hátterét, egy Google sweet rendszert, melyen keresztül – divatos szóval mondva- fel tudjuk lőni az oktatásunkat a felhőbe, s akkor ezen keresztül tudjuk elérni a tanulókat. Ez a rendszer egyébként most egészen jól működik. Az átállás tizenkét osztályunkat érintette a 9-12. évfolyamokon digitális munkarend szerinti tanításban vesznek részt a gyerekek, a 7. és 8-k nagy örömünkre itt vannak, s némi életet hoznak az iskola falai közé. "- kaptunk tájékoztatást a gimnázium igazgatójától, Varga Gábortól.

A mindennapos iskolába járás helyett a középiskolás tanulók és tanáraik jelenleg távoktatásban végzik a feladataikat. Nem lehet biztosat tudni, hogy mi lesz egy hónap múlva, hogyan alakítja a járványhelyzet az életünket. Azt azonban biztos mindenki azt szeretné, ha a közoktatás a megszokott módon folytatódhatna.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár