+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Megújul a Cserszegtomaji Kútbarlang lejárata
2020. november 18. szerda 16:19 - Cserszegtomaj
Megújul a Cserszegtomaji Kútbarlang lejárata
Megújul a Cserszegtomaji Kútbarlang lejárata. Az 52 méter mélységű kút fedését a hónap elején cserélték le, várhatóan a hónap végén pedig az új, rozsdamentes létrarendszert is kiépítik. A beruházás a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyertes pályázatának köszönhető. A Bakonyban és a Keszthelyi-hegységben összesen 16 barlangot fejlesztenek.

November 7-én bontották el a Cserszegtomaji Kútbarlang bejáratát. Az 1987-ben kialakított nyílást az önkormányzat által biztosított munkagép emelte ki a helyéről. A bontást sikerült úgy elvégezni, hogy nem zuhant le beton a mélybe. A munkálatokat a Labirint Karszt- és Barlangkutató Természetes Személyek Közösségének vezetője, Takács Ferdinánd irányította. A rozsdamentes, előre összeállított elem tökéletesen fedi a lejáratot. A korábbi, szűk nyílás helyett most sokkal nagyobb, a kút teljes szelességében nyitott lejáratot alakítottak ki. Takács Ferdinánd szerint ez két szempontból is fontos. 

„Ismert, hogy a cserszegtomaji Kútbarlang nagyon szén-dioxidos és így a barlang a kúton keresztül - mint egy gyárkémény – könnyebben tud szellőzni. Az egyik ok ez. A másik ok az, hogy a létráknak a cserélése során nem csak a létrák lesznek kicserélve, hanem öt pihenőszint is be lesz építve. A pihenőszinteknek a lejuttatása azon a kis résen nem lett volna megvalósítható, így ezért lett egy nagyobb ajtó és szellőzés is biztosítva a barlangba” - nyilatkozta a Labirint Karszt- és Barlangkutató Természetes Személyek Közösségének vezetője.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nyert uniós támogatást a Bakony és a Keszthelyi-hegység területén 14 barlang építési, felújítási munkálataira. A 16 millió forintos keretből 4 millió forint a cserszegtomaji munkálatok költségvetése. A kivitelezést a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége végezi. A második ütemben kicserélik a létrákat, melyeket még 1987-ben telepítettek.

„Ezek nem rozsdamentes anyagból, sima acélból készültek, amelyek azóta már erősen korrodáltak és esetenként balesetveszélyesek is. Van néhány létra, ahol a létrafok hiányzik. Ezeket balesetvédelmi szempontok miatt vettük fel erre a listára” - mondta el televíziónknak a Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetségének elnöke, Schäfer István. 

A létrákat 17 emelet mélységben, 52 méter hosszan fogják kicserélni, de beépítenek öt pihenőszintet is, melyek a biztonságos lejutást segítik majd a barlangászok számára. A létrákat már legyártották, ha a pandémia engedi, november utolsó hetében építik be az új, rozsdamentes elemeket.

A Cserszegtomaji Kútbarlangot 1930-ban, kútásás során, véletlenszerűen fedezték fel. Különlegessége, hogy az ilyen típusú barlangoknak alapesetben nincs felszínre vezető kijáratuk. A hévíz tevékenység során kialakult barlang jelenleg ismert hossza 3320 méter, de a légáramlások mérése szerint akár nyolcszor ekkora is lehet a kiterjedése. Takács Ferdinánd szerint a környéken felhagyott piritbánya járatainak levégzősét tapasztalják, vagy egy másik barlanggal is összeköttetésben vannak ezek a járatok: „Azt is tudni kell, hogy van egy másik barlang is Cserszegtomajon, az Acheron-kútbarlang. Az tőlünk északnyugatra helyezkedik el. A mi fő kutatási irányunk az, hogy éppen abban az irányba akarunk tovább haladni, mert onnan érzünk huzatjelenséget, tehát elméletileg az Acheron-kútbarlang és a Cserszegtomaji Kútbarlang  összeköttetésbe lehet.” 

A barlangászok szeretnék feltárni az összeköttetést, kérdés, hogy ehhez mennyi kőzetet kell kitermelni, lehetséges, hogy csak szűk, pár centiméteres járatokkal kapcsolódhat egymáshoz a két kútbarlang.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár