Ajánlott hírek
Ajánlott címkék
Egyéb tartalmak
.
oldal
/
kezdőlap / Híreink / Közélet / A katolikusok igen, a protestánsok nem tartanak nyilvános szertartásokat
2020. nov. 16. hétfő | Keszthely
A katolikusok igen, a protestánsok nem tartanak nyilvános szertartásokat
Bezárták kapuikat a református és az evangélikus templomok, a katolikus egyház azonban továbbra is megtartja a szentmiséket a járványügyi szabályok betartásával. A liturgián ajánlott a maszk viselése és kötelező a kézbe áldozás. Emellett felhívják a figyelmet a távolságtartásra is. A protestáns gyülekezetek online istentiszteleteket közvetítenek a híveknek. A Keszthelyi Televízió is minden vasárnap beosztás szerint sugározza felvételről a helyi felekezetek szertartásait.

A megszokott rend szerint zajlanak a szentmisék a katolikus templomokban Keszthelyen. A hívek között azonban tapasztalni lehet a járvány miatti óvatosságot, kevesebben látogatnak el a liturgiákra, mint a pandémia előtti időben. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia már a tavasszal is több ajánlást fogalmazott meg a hívek egészségének védelmében. A kormány új, szigorúbb szabályainak bevezetése ellenére azonban a püspöki kar úgy döntött, hogy a szentmisék megtartását továbbra is engedélyezi.     

„Püspöki kar szorgalmazta, hogy a szentmiséken valóban a hívek, akik mernek, tudnak és nem félnek, vegyenek részt. Az imádság, a feltöltődés helye lett továbbra is a templom marad számunkra. Aki pedig valamilyen oknál fogva vagy idős testvérrel együtt lakik, rokonnal, szülővel, nagyszülővel, vagy olyan munkakörben van például az egészségügyben, ahol veszélyeztetett ő maga, akkor ha ő nem jön közösségbe, akkor végezzen otthon imádságot, rózsafűzért, olvasson Szentírást, mélyedjen egy kicsit jobban az Isten kapcsolata.” - tájékoztatott Tál Zoltán, a Magyarok Nagyasszonya Plébánia plébánosa.

A Kármelita Bazilikában is megtartják a szentmiséket. A templom bejáratánál kézfertőtlenítőket helyeztek ki és kérik a híveket a maszk viselésére. Emellett padokat is lezártak, így csak minden második sorban lehet helyet foglalni. A püspöki kar rendelkezései szerint csak kézbe áldoztatnak és gyóntatószéken kívül gyóntatnak. Emellett a szentségek kiszolgáltatása, mint a keresztség vagy a házasság – a kormányrendelethez igazodva – szűk körben történik.                

„A templomunkban is, a bazilikában már mielőtt meghozták volna ezt a szigorúbb döntéseket, mi már meghoztuk. Például majd lehet mutatni, minden második pad le van zárva, ezáltal közel másfél méteres távolság van a hívek között. Nyilván a családtagok ülnek egymás mellett, de mivel hála a Jóistennek elég nagy a befogadóképessége a bazilikának, én azt gondolom, hogy még a távolságot is tudjuk tartani.” - mondta Mezei András, a Kis Szent Teréz Plébánia plébánosa.

A református templomok a kormány újabb szigorú járványügyi intézkedéseit követően bezárták a kapuikat. A lelkészek egyedül tartják az istentiszteleteket vasárnaponként. Sok helyen, így a keszthelyi gyülekezeteknél is az igehirdetéseket online közvetítik a testvéreknek, akik nem látogathatják a templomokat. Zichy Emőke, a keszthelyi gyülekezet lelkésze azt mondja, számítottak rá, hogy ismét szüneteltetni kell a nyilvános istentiszteleteket, hiszen így volt ez a tavasszal is. 

„Nem csak az istentiszteleteink szünetelnek  ezekben az időkben, hanem sajnos minden más alkalom. Alig indítottuk be a konfirmációi előkészítőnket, a bibliaóráinkat, a lélekrajz tanfolyamunkat, a kórusunk lelkesen próbált már az advent első vasárnapi fellépésre, hiszen nálunk az egyházi évet akkor kezdjük számolni. Minden álmunkat, minden reménységünket áthúzta ez az intézkedés.” - emelte kia  Keszthelyi Református gyülekezet lelkésze.

A keszthelyi evangélikus templomban az elmúlt vasárnapon tartották az utolsó nyilvános istentiszteletet. Honthegyi Zsolt, a keszthelyi gyülekezet lelkésze a járványhelyzet miatt írásban válaszolt a kérdéseinkre. Levelében úgy fogalmaz, az igehirdetések a kiadott püspöki állásfoglalással és a járványügyi szabályokkal összhangban alakulnak. Ennek alapján online térben lehet istentiszteletet tartani ott, ahol tíz főnél nagyobb a gyülekezet, így Keszthelyen is. Honthegyi Zsolt tájékoztat arról is, mivel online nem tudnak mindenkit elérni, így telefonon és körlevélben is keresik a híveket, és ahol szükséges, igyekeznek segíteni.

A Keszthelyi Televízió a korlátozásokra való tekintettel minden vasárnap 17 órakör sugároz szentmisét vagy istentiszteletet. A két katolikus, a református és az evangélikus szertartásokat heti beosztás szerint vetítjük.    

Regman Karola - Keszthelyi TV  

| 2024. jún. 7. péntek 19:15 | Keszthely
Negyven esztendeje rabolták el, kínozták meg, majd ölték meg Jerzy Popiełuszko lengyel plébánost. Rá emlékeztek csütörtökön.
| 2024. feb. 13. kedd 19:15 | Keszthely
A hercegprímás szobrának megkoszorúzásával és szentmisével hajtottak fejet Keszthely szülötte előtt.
| 2024. jan. 8. hétfő 14:02 | Keszthely
A lezárult a karácsonyi ünnepkör,kezdődik a farsang.
| 2023. okt. 2. hétfő 16:19 | Keszthely
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
| 2023. júl. 12. szerda 17:17 | Keszthely
Vasárnap 10.30-kor kezdődik az ünnepi szertartás, de előesti és éjféli szentmise is lesz.
X. évfolyam 12. szám
Megjelenés: 2024. június 28.
00:00
Képújság
06:00
06:30
07:00
Kukkantó
07:24
Savaria Filmfesztivál
08:00
Ludovika TV
09:00
09:30
10:00
Kukkantó
Cím:
8360 Keszthely, Kossuth L. u. 45.
Telefon: 06 83 / 320 200
Mobil: 06 30 / 427 7341
 
Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szóló szolgáltatást nyújthassunk számodra.