+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elvitelre és házhozszállítással készülhetnek az ételek az éttermekben
2020. november 16. hétfő 11:13 - Keszthely, Alsópáhok
Elvitelre és házhozszállítással készülhetnek az ételek az éttermekben
Csak kiszállítással és elvitellel működhetnek az éttermek december 10-ig. A koronavírus-járvány második hulláma miatt hozott biztonsági intézkedések miatt a vendéglátóhelyek is este 7 óráig maradhatnak nyitva, kiszállítani azonban bármeddig kiszállíthatnak. Bár nagy veszteségre számítanak az étteremtulajdonosok, a kormányzati engedmények segítséget jelentenek a számukra.

November 11. óta csak az ajtóban vehetik át az ételeket AzÉn Anyósom étteremnél is. A déli órákban folyamatosan érkeznek a vendégek, akik korábban helyben fogyasztották a menüt. A vendégek telefonon és az interneten érdeklődhetnek a napi ételekről, melyeket előre is kérhetnek, de az ajtóban is kiválaszthatják. Azonban nem csak elvitelre készítik az ételeket a szakemberek, házhozszállítási lehetőség is van. Körülbelül 15 kilométeres körzetben jár a futár.    

„Én egy kicsit szkeptikus voltam a kiszállítással kapcsolatban. Szerettük volna megőrizni az ételeknek azt a minőségét, amit mi tudunk produkálni és amit mi az ételek mellé teszünk. Nem nagyon voltam híve a kiszállításnak, de sajnos úgy hozta az élet, hogy nekünk is be kell állnunk a sorba és azt kell tennünk, amit a jövő a vírus miatt diktál.” - osztotta meg Szücs Attila séf.

A munkameneten egyelőre nem látszik meg a változás, a menü mellett az a’la carte-os ételeket is készítik a konyhán a szakácsok. Ezeket is ugyanúgy lehet kérni házhoz vagy elvitelre.

Ebben a keszthelyi étteremben korábban is szállítottak házhoz, így nem volt nehéz átállniuk erre a szolgáltatásra. Az ebédrendelés az egyik legnépszerűbb itt is. Nagyobb problémát az jelent a számukra, hogy nagy a bevétel kiesés a zárva tartás miatt.

Balogh Zsolt étteremtulajdonos elmondta, szomorúan vették tudomásul, hogy nem fogadhatnak vendégeket. Pozitívnak véli azonban, ha korlátozva is, de legalább folytathatták a munkát.

„Nyilván ezt azért tesszük elsősorban, hogy a dolgozóinknak meg tudjuk adni a bért és a veszteségeket minél kisebbre csökkentsük. Hogy melyik a népszerűbb az elvitel vagy a házhozszállítás. A házhozszállítás sokkal népszerűbb, mivel az emberek félnek ebben a vírusban és nagyon kevesen jönnek be ételért. Elő-előfordul, de inkább igazából a kiszállítás az, ami jobban pörög. De nyilván így is hatalmasak a veszteségek ahhoz képest, hogy mi lenne akkor, ha mondjuk nyitva tartanánk.”

Balogh Zsolt úgy fogalmazott, véleménye szerint minden vendéglátós nehéz helyzetben van. Ők is átcsoportosították a munkát, többek között a felszolgálók rendelés felvételt és kiszállítást is végeznek. Ezzel próbálják kompenzálni a kiesést, biztosítani a munkát bármi áron.

 „Ami egyébként egy kicsit azt mondom, hogy pozitív, sőt, inkább hozzásegít minket ahhoz, hogy túléljük ezt a helyzetet, az az, hogy a Kormány elengedi a járulékokat. Tehát a nagy részét, azért mindent nem, tehát még mi sem láttuk a rendeleteket, mert hol ezt halljuk, hol azt halljuk. Meg most a tegnapi naptól, ha jól tudom, akkor az ÁFÁ-t csökkentették, a kiszállításos ételeknél, italoknál. Ami azért nem mindegy, hogy 27 vagy 5%.” - tette hozzá az étteremtulajdonos. 

Az éttermekben december 10-ig nem ültethetnek le vendégeket a jelenlegi Kormányrendelet szerint. Az esetleges hosszabbításról később dönthetnek.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Dombormű és relikviák kerültek a hatvani múzeumba.
 
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének felmérése szerint az uniós átlag alatt vagyunk.
 
Egyéni túrákat lehet tenni, a csoportos formában azonban egyelőre tilos szervezni kirándulást.
 
November 21-n délután szentségimádáson vettek részt a hívek a Fő téri templomban.
 
Takarókkal, élelemmel tudunk segíteni a menhelyeknek, ebtelepeknek élő állatoknak.
 
Ennek értelmében a kereskedelmi célú parkolók is ingyenesek lesznek este 7 és reggel 7 óra között.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár