+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A Magyar Közút átállt a 24 órás, téli szolgálatra
2020. november 12. csütörtök 12:02 - Keszthely
A Magyar Közút átállt a 24 órás, téli szolgálatra
Téli üzemmódra állt át a Magyar Közút. November 10-től jogszabályi előírások szerint az ország teljes területén 0-24 órás szolgálatra váltott a társaság. Keszthelyen 9 kombinált gép és 1380 tonna só áll rendelkezésre. A helyi üzemmérnökség 410 kilométer közutat üzemeltet.

Gépszemle a Közút keszthelyi üzemmérnökségén – ezek a felvételek tavalyelőtt készültek. Idén a járvány miatt nem volt sajtónyilvános az esemény. A társaság hagyományosan november 10-én áll át téli üzemmódra. Erre a dátumra a személyzetet és a gépparkot is felkészítik a 24 órás, téli szolgálatra. Keszthelyen hét darab kombinált gép áll szolgálatban, melyek hóekével, és szóróval vannak ellátva. Ezen kívül hómarók és hóekével felszerelt traktor is készenlétben áll. Hogy a teljes úthálózatot el tudják látni, két gépet is bérel a Közút, de szükség esetén még több járművet is munkába lehet állítani.

Imre Béla, a Magyar Közút Zala Megyei Igazgatóságának üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője: „Úgynevezett lehívható gépeket is igénybe veszünk, ezekre kötünk szerződést. Megyei szinten 99 ilyen szerződést kötöttünk. Ők speciálisan olyan eszközökkel rendelkeznek, ami adott területen hóeltakarítást, hókirakodást tud végezni, tehát kisegít bennünket olyan szakaszon, ahol vagy nehezen jutunk ki, vagy a főúthálózat elsőbbrendűsége miatt esetleg a mellékút-hálózatra ilyen gépeket tudunk irányítani.”

A síkosságmentesítésre sót és kalcium-klorid oldatot használ a Közút. Sóból a teljes tárolókapacitást feltöltötték, ez megyei szinten 11.700 tonna sót jelent, Keszthelyen 1380 tonna só van a raktárban. A szakemberek szerint egy normál tél esetén ez a készlet a teljes téli igényt lefedi. Hiány esetén is biztosított az utánpótlás. A Közút munkatársai arra kérik a közlekedőket, ők is készüljenek fel a télre.

Imre Béla hozzátette: „Természetesen óriásiak tudunk lenni ezekben a feladatokban, de mégis törpék maradunk, hogy ha a közlekedők nem partnerek a téli közlekedésbe való felkészülésben. Ehhez a gépjárművek és a személyek felkészülése is fontos és tudomásul kell venni, hogy télen nem úgy kell közlekedni, mint a nyári viszonyok között.”

A Közút üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője hozzátette, munkatársaik a legalább 5 centiméter vastagságú havat tudják érdemben takarítani a hóekével. Ha szükséges, megelőző jelleggel sózni is fogják az utakat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Zalában 187,9 kilométer autópályát üzemeltet, az országos közúthálózatuk pedig 1658,5 kilométer. A Keszthelyi Üzemmérnökség ebből 410 kilométerért felel.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A hétvégén már enyhülés várható , az Országos Meteorológiai Szolgálat napsütést jósol.
 
Szakmakamra egy pályázat kapcsán valósulhatott meg 15 tanuló és felkészítő tanáraik segítségével.
 
Különleges technikával hozzák helyre a sérült színeket valamint új festést és padlózatot is kap a terem.
 
A rumos-kakaós, mindenmentes édesség a laktózmentes kategóriában lett második helyezett.
 
A 2021.évi kalendárium is számos érdekességet kínál az olvasóknak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár