+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ami másnak hulladék, az valakinek igazi kincs
2020. október 22. csütörtök 13:53 - Gyenesdiás
Ami másnak hulladék, az valakinek igazi kincs
Ami másnak hulladék, az valakinek igazi kincs. Ezt a gondolatot támasztja alá a Természet Háza tegnap megnyílt időszaki kiállítása. Scelsa Giuseppe amatőr képzőművész különböző újrahasznosított anyagokból készít szobrokat, installációkat. Munkáit a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület jóvoltából láthatja a közönség.

Csapágygolyó, pillangó tipli, bádogkancsó, Pannónia lámpa – ilyen alapanyagok felhasználásával készíti szobrait Scelsa Giuseppe. Az immáron két évtizede hazánkban élő amatőr képzőművésznek minden forma és anyag megmozgatja fantáziáját. Ami másnak hulladék, az számára igazi kincs.

A művészi érték és a környezet védelme is fontos az alkotó számára. Scelsa Giuseppe azt mondja, az motiválja igazán, hogy régi dolgoknak új funkciót adjon. A képzőművész szerint nagyon hasznos a földünknek, ha kevesebb hulladékot termelünk és a meglévőt pedig újrahasznosítjuk.

A kiállítást a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület valósította meg. A 2002-ben alakult civil szervezetnek több célkitűzése is van, melyek fókuszában a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem áll. Scelsa Giuseppe munkássága kapcsolódik az egyesület tevékenységéhez.

„Azt gondolom, hogy ez egy szimbólum. Azt szeretné bemutatni, hogy oda kell figyelnünk a bolygónkra, tőlünk sokkal nevesebb szakemberek is próbálják erre felhívni a figyelmet. Ezt a részét próbáljuk mi is bemutatni, hogy ha lehet, ne szemeteljünk, ha lehet, ne károsítsuk a környezetet, de ha ez már mégis megtörtént valamilyen formán, akkor próbáljuk ezt orvosolni” - mondta dr. Juhász Péter Gergő, az egyesület elnöke.  

A Földkelte Egyesülettel régi kapcsolata van a Jane Goodall Intézetnek. A világhírű etológus nevét viselő szervezet hazai főtitkára arról beszélt a kiállítás megnyitón, hogy mindenkinek arra kell törekednie, hogy harmóniában éljen a természettel.

Kádár András főtitkár: „Nekünk segítenünk kell, inspirálnunk kell a többi embert arra, hogy ezt a harmóniát meg tudják teremteni például ezzel a környezeti nevelési programmal, vagy pedig itt a kiállításra reflektálva, érdekességként bemutatva az újrahasznosítás, vagy az újrahasználat lehetőségeit.”

A feleslegesség vált anyagok tovább hasznosításából készült alkotásokat december végéig tekintheti meg a közönség a gyenesdiási Természet Házában. Scelsa Giuseppe szobrait Budapesten és Kisvárdán is bemutatják. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A lelkes építők 3 napon át készítették az alkotást, ami a reményt és az istenkeresést is szimbolizálja.
 
A vásárlók azonban találhatnak hagyományos adventi díszeket és számos kiegészítőt is.
 
Keszthely Város Díszpolgára 82 éves volt.
 
Televíziónk élőben közvetíti az adventi gyertyagyújtásokat minden vasárnap 17 órától.
 
Adventi gondolatokkal, versekkel és beszélgetésekkel készülnek az alkalomra az önkéntesek.
 
A téli időszakban is lehet számítani az adománycentrum segítségére, adományokat is várnak.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár