+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Ami másnak hulladék, az valakinek igazi kincs
2020. október 22. csütörtök 13:53 - Gyenesdiás
Ami másnak hulladék, az valakinek igazi kincs
Ami másnak hulladék, az valakinek igazi kincs. Ezt a gondolatot támasztja alá a Természet Háza tegnap megnyílt időszaki kiállítása. Scelsa Giuseppe amatőr képzőművész különböző újrahasznosított anyagokból készít szobrokat, installációkat. Munkáit a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület jóvoltából láthatja a közönség.

Csapágygolyó, pillangó tipli, bádogkancsó, Pannónia lámpa – ilyen alapanyagok felhasználásával készíti szobrait Scelsa Giuseppe. Az immáron két évtizede hazánkban élő amatőr képzőművésznek minden forma és anyag megmozgatja fantáziáját. Ami másnak hulladék, az számára igazi kincs.

A művészi érték és a környezet védelme is fontos az alkotó számára. Scelsa Giuseppe azt mondja, az motiválja igazán, hogy régi dolgoknak új funkciót adjon. A képzőművész szerint nagyon hasznos a földünknek, ha kevesebb hulladékot termelünk és a meglévőt pedig újrahasznosítjuk.

A kiállítást a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület valósította meg. A 2002-ben alakult civil szervezetnek több célkitűzése is van, melyek fókuszában a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem áll. Scelsa Giuseppe munkássága kapcsolódik az egyesület tevékenységéhez.

„Azt gondolom, hogy ez egy szimbólum. Azt szeretné bemutatni, hogy oda kell figyelnünk a bolygónkra, tőlünk sokkal nevesebb szakemberek is próbálják erre felhívni a figyelmet. Ezt a részét próbáljuk mi is bemutatni, hogy ha lehet, ne szemeteljünk, ha lehet, ne károsítsuk a környezetet, de ha ez már mégis megtörtént valamilyen formán, akkor próbáljuk ezt orvosolni” - mondta dr. Juhász Péter Gergő, az egyesület elnöke.  

A Földkelte Egyesülettel régi kapcsolata van a Jane Goodall Intézetnek. A világhírű etológus nevét viselő szervezet hazai főtitkára arról beszélt a kiállítás megnyitón, hogy mindenkinek arra kell törekednie, hogy harmóniában éljen a természettel.

Kádár András főtitkár: „Nekünk segítenünk kell, inspirálnunk kell a többi embert arra, hogy ezt a harmóniát meg tudják teremteni például ezzel a környezeti nevelési programmal, vagy pedig itt a kiállításra reflektálva, érdekességként bemutatva az újrahasznosítás, vagy az újrahasználat lehetőségeit.”

A feleslegesség vált anyagok tovább hasznosításából készült alkotásokat december végéig tekintheti meg a közönség a gyenesdiási Természet Házában. Scelsa Giuseppe szobrait Budapesten és Kisvárdán is bemutatják. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár