+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / December végéig tekinthető meg a MŰSZAK jubileumi tárlata
2020. október 20. kedd 17:23 - Keszthely
December végéig tekinthető meg a MŰSZAK jubileumi tárlata
A hétvégén nyílt meg a Művészek Szabad Alkotóközösségének, azaz a MŰSZAK-nak a jubileumi, 10. kiállítása a Balatoni Múzeumban. Idén a koronavírus-járvány miatt igaz a pikniket nem tudták megtartani a szervezők, rendhagyó módon azonban mégis elkészültek az alkotások. Ebben az évben Basilides Sándor munkássága előtt tisztelegtek az alkotók.

Basilides Sándor tanulmányait követően hamar rátalált saját egyéni kifejezésmódjára, stílusára. Gyakran festette meg a háború utáni Magyarország hétköznapjait. Többek között ezeket is ismertette Dr. Feledy Balázs művészettörténész a Balatoni Múzeumban. A festőművész képeiből nyílt emlékkiállítás a MŰSZAK 10 éves jubileumi összeállításához kapcsolódva valósult meg, idén ugyanis Basilides munkássága előtt tisztelegtek az alkotók.

A múzeum aulájában zajlott az elmaradt akciófestés. Basilides Sándor stílusa nyomán valósította meg tájképét Horváth Melinda és Takács-Szencz Lívia. A két festőművész saját stílusjegyeit is belecsempészte a képbe.

„Kisebb konzultációt tartunk, hogy milyen színekben gondolkodunk, nagyjából, a felületen milyen formákban, de aztán hagyjuk magunkat a sodródással hatni így helyben és élőben, amit ihletést kapunk, azt igyekszünk így a vászonra vetítetni.”

A kiállítás megnyitón elhangzott, idén a járvány nem tette lehetővé, hogy a művészek együtt készítsék el a MŰSZAK alapítóinak kertjében alkotásaika. Új szemszögből kellett dolgozniuk, de így is elkészültek a festmények, fotók, szobrok és irodalmi művek is. Ezeknek közös jellemzői is megfigyelhetőek.

„Mivel mindenki otthon dolgozott, az a közösségi szellem, ami itt menet közben nem valósult meg, mert nem mindenki egy helyen dolgozott az első visszajelzéseknél egy kicsit akadozott, de a végén nagyon jól összejött szerintem a dolog. Tehát mindenkiben valahol nyomot hagyott ez a vírusos dolog, hogy otthon kell dolgozni, mert ha csak itt a mellettem lévő képre ránézünk, a sikoly, az is egy dolog vagy akár másik képeket is megnézünk, valahol mindenhol visszajött ez a bezártság.”

A megnyitóra meghívást kaptak az alkotók is. Molnár Imola második alkalommal festett a MŰSZAK keretein belül. Mint fogalmazott, számára az otthont, a szabadságot jelenti az alkotóközösség. Idén két képet készített, az Ébredést és a Fénykatonáit.

„Az üzenetem első soron az volt, hogy ugye vegyük észre, önmagunkat ismerjük meg, legyünk a belső világunkban, takarítsunk ki, a fénykatonákat hozzuk elő magunkból. Innentől kezdve akkor egy új világ kezdődik.”

A Művészek Szabad Alkotóközösségének jubileumi tárlatát december 31-ig tekintheti meg a közönség a Balatoni Múzeum nyitva tartási idejében.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
további híreink
 
A Georgikon Campuson régi hagyománya van a regattának, ezt a sportágat szívesen választják a hallgatók.
 
A változékony időjárás miatt elszaporodtak a rágcsálók.
 
A mozgás fontosságára, és az aktív életmód lehetőségeire hívta fel a figyelmet a nyugdíjas klub.
 
Egy különleges világkörüli utazásról mesélt Szita Gábor a Világjáró Klub közönségének.
 
A Fejér György Városi Könyvtár közösségi terének elnevezésére várják az ötleteket.
 
20 kg-os példányt csaltak horogvégre.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus