+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Szép eredményeket hoztak fizikából
2020. október 13. kedd 19:06 - Keszthely
Szép eredményeket hoztak fizikából
Az Országos Szilárd Leó Fizikaversenyt a kiemelt versenyek között szerepel. Az eredmények alapján az iskolákat minősítő mutatók között is szerepel a verseny,melynek célja, hogy a legjobbak az érettségi rendszerben a versenyeredményekért többletpontot kapjanak. A Vajda János Gimnázium négy tanulója remekelt a 2020-ra meghirdetett fizikaversenyen. Az iskola elnyerte a vándorkupát, Farkas László tanár pedig elnyerte a legjobb felkészítőnek járó díjat .

Három tehetséges fiú a Vajda János Gimnázium igazgatói szobájában. Mindannyian az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny résztvevői voltak. Egy társuk hiányzik a csapatból, de mint elmondták közösen készültek és Mácsai Dániel barátjuk hozta el a legjobb 5. helyet a 11-12. osztályos versenyzők közül. Míg ketten a 8. helyen végeztek. Varga Áron számára nem jelentett újdonságot a verseny 10. osztályosként alapos felkészültséggel már bejutott a döntőbe.

"Annak köszönhetjük,hogy ezen a szakkörön amit Farkas tanár úr tartott nekünk már 9-ben elkezdtünk olyan anyagokat venni, ami túlmutat az emeltszintű érettséginek az anyagán és a modern fizika ágazatában mérettettük meg a tudásunkat."- mondta Varga Áron.

Áron osztálytársa,  Pektor Ervin is 8.lett a versenyen. Régóta  foglalkozik a körülötte lévő valósággal, a fizikával. Tanórán kívül is sok időt tölt a tudományággal.

"Heti másfél órát foglalkoztunk nukleáris fizikával, heti másfél órát foglalkoztunk a sima fizikával – a Newtoni-fizikával- s így heti három órában készültünk a versenyre lényegében. Van amikor egy egész napot kivettünk az iskolából azért, hogy a fizikának szenteljük ezt az egész napot."- mondta el Pektor Ervin.

Az elméleti és kísérleti feladatmegoldásokban  az  országos versenyen  a 9-10.osztályosok kategóriájában Klumzer István a 9. hely mellett egy másik kitüntető címet is megszerzett.

"Tavaly volt a verseny, a döntője elmaradt a vírushelyzet miatt és pár hete küldtek nekem emailt, hogy különdíjas lette mert legjobban oldottam meg egy nehéz feladatot."- mondta Klumzer István.

Relativitáselmélet,kvantumelmélet, magfizika és asztrofizika. Ezek a modern fizika ágai- mondja az ifjú fizikusok fizikatanára. A XX. század fizikája, amiben az ország legjobbjai között szerepeltek a keszthelyi diákok. Felkészítő tanáruk  Farkas László pedig  a  Sziálrd Leóról – akinek nevéhez a láncreakció fűződik – elnevezésű verseny tanári Delfin-díjának nyertese lett. A díj elnevezése a II. Világháborúig nyúlik vissza.

"Beindult az amerikai atomprogram. El is készült az atombomba és ők úgy gondolták- a fizikusok -, hogy ezt nem szabad ledobni, hiszen már vége volt a háborúnak. Sajnos az amerikaiak nem így gondolták. Szilárd Leónak volt egy olyan lelkiismereti válsága,hogy ő is hozzájárult ahhoz, hogy ott ledobták ezt a bombát és ezrét elfordult a fizikától és írt egy könyvet. A delfinek hangja. A delfinek hangja ihlette ezt a díjat ami Szilárd Leóhoz kötődik amikor inkább már  a biológia felé kacsintgatott. S ez a Delfin-díj onnét kapta a nevét."- adott tájékoztatást Farkas László.

Az egyéni versenyeredmények és a tanári díj mellett  Vajda János Gimnázium nyerte el a Marx György vándordíjat, amit az az iskola kaphat  meg . amelynek tanulói az Országos Szilárd Leó Fizikaverseny döntőjébe a legjobb eredményt érik el.

Hegedüs Éva - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az intézmény munkatársai egy videós összeállításban a kultúrára jellemző idézeteket ismertettek meg.
 
Cél a kulturális termékek összehangolása – hangzott el a Keszthelyi Kulturális Kerekasztal indító ülésén.
 
A Nagyváthy Néptáncegyüttes alapítója posztumusz kapta az elismerést, a kitüntetést fiai vették át.
 
A magyar kultúra napja alkalmából több mint negyven verset, prózát helyeztek ki a színház munkatársai.
 
Két platánfát nem tudtak megmenteni a Baross utcában.
 
22.000 kisgrafikai és 1600 képzőművészeti tárgyat vizsgálnak felül a szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár