+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / A magyar népmese napját ünnepelték
2020. október 7. szerda 17:21 - Keszthely
A magyar népmese napját ünnepelték
Szeptember 30. a magyar népmese napja. Ez alkalomból szerveztek mesedélutánt a keszthelyi NépmesePontban a hétvégén. A gyermekeknek állatmesékkel készültek, mellettük a felnőtteknek pedig a mesekocsmában a nekik szóló történetek hangzottak el. A szervezők vallják, hitvallásuk a magyar népmese ápolása, így nem volt kérdés, hogy méltóképpen, a Meseszó Egyesület tagjaival ünnepeljék meg a napot.

A félig nyúzott bakkecske történetét is megismerhették a kisebbek a NépmesePontban. Bukovics János mesemondó leginkább állatos történeteket mesélt el a gyermekeknek. Tapasztalata szerint ugyanis a legkisebbeknek ezek a kedvenc meséi. Mesterségét régóta űzi, nagyon sokat jelentenek számára ezek a népi történetek, melyeknek egy részét nagyapjától tanulta.

„Imádom a mesét. A mesében bárki az lehet, amit akar. És nekem ez a nagy öröm, mert ha elmegyek valahova mesélni, hogyha látom a szemeket. És amikor az elkezd csillogni, akkor az jó dolog. Mert a szemből nagyon sokat le lehet szűrni, amikor mesélek, hogy hogy csavarjam, hogy csűrjem, hogy fennmaradjon az érdeklődés, figyeljenek rám.”

A népmese nap alkalmából nem csupán a gyermekeknek szerettek volna örömet okozni a NépmesePontban. A „mese kocsmának” nevezett programon a felnőttek számára hangzottak el a vidám és tanulságos mesék is. Pintér Zsolt elmondta, egyre inkább igény van a felnőtt közönségnek is arra, hogy meséket hallgassanak. Többször léptek már fel céges rendezvényeken is, melyeken ugyanúgy látják az érdeklődést a szemekben, akárcsak a gyermekeknél.

„Nagyon szeretünk felnőtteknek mesélni, mert nagyon odaragadnak a felnőttek. És azért ott már lehet cifrázni, lehet jobban húzni. Ugye a gyerekek már elfáradnak egy 20-30 perc után. Persze függ attól is, hogy milyen gyakran hallanak ők mesét, de a felnőtteket azért jobban oda lehet ragasztani a székhez.”

A keszthelyi NépmesePont két éve alakult. Azóta számtalan érdekes programot kínálnak a helyi és környékbeli érdeklődőknek is, azonban egyik legfontosabb hitvallásuk a népmese ápolása és továbbadása. Ezért sem volt kérdés, hogy méltóképpen ünnepeljék meg a magyar népmese napját.

„Amióta itt dolgozunk, megtapasztaltuk, hogy mennyire megfogja a gyerekeket, felnőtteket, középiskolásokat, tinédzsereket a népmese. És azt is látjuk, hogy mennyire benne van az emberekben még akkor is, ha már nem egészen ilyen világban élünk.” - ismertette Tóth Adél foglalkozásvezető.

A NépmesePontban ebben a hónapban is készülnek játszóházakkal, kreatív délutánokkal is, melyeken ugyancsak hallhatóak lesznek a legszebb magyar népmesék.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Már folynak a válogatói a XIII.Országos Mélyrézfúvós Versenynek, amelyen keszthelyi tanuló is indul.
 
Fejér György 255 évvel ezelőtt született, tartalmas életén online előadáson ismerhetik meg az érdeklődők.
 
Várhatóan jövő hét közepén haladja meg a 3,5 milliót a beoltottak száma, akkor nyithatnak a teraszok.
 
Nagyon sokan felháborodtak a fővárosi mentők húsvéthétfői feljelentése miatt.
 
A leégett növényzet helyrejön, a madarak új fészket rakhatnak, de sok hüllő és kétéltű pusztult el.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár