+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Elkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja a kastélyban
2020. október 5. hétfő 11:07 - Keszthely
Elkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja a kastélyban
A postakocsik világába is beleshettek és a színes madárfajokkal ismerkedhettek meg a látogatók a Múzeumok Őszi Fesztiválja kezdetén a Helikon Kastélymúzeumban. A programsorozat célja, hogy a nyári szezon után is kínáljon kikapcsolódási lehetőségeket a helybélieknek és a kirándulóknak is. Az események sokak tetszését elnyerték.

A Hintómúzeum előtt álló postakocsit ismerhették meg a látogatók a fesztivál keretében. A jármű kipróbálására is volt lehetőség, többen be is ültek a kocsiba az előadás hallgatása közben. Az egykori leggyorsabb jármű alapján elkészített kocsi modern technikával van felszerelve, ám ez a 18. században korántsem volt így. Az érdeklődők sok új információval gazdagodhattak a helyszínen.

„Nagyon érdekes volt, mert nem tudtuk azt, hogy abba az időbe ez hogy működött, hogy első-, másod-, harmadosztály, a tetőt utaztak, milyen gyorsan mentek a lovak, milyen távolságokon váltották a lovakat, szóval nagyon jó élmény volt hallgatni.” - mondta el Kiss István.

A postakocsi sokak tetszését elnyerte. Varga Zoltán múzeumi menedzser úgy fogalmazott, minden évben újdonsággal próbálják megismertetni a látogatókat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. A postakocsira azért esett a választás, mivel egy meghatározó élmény volt ez az 18-19. században is.

„Magyarországon, érdekes módon egészen 1860-ig üzemeltek ezek a postajáratok, a gyors postakocsik, amik a személyszállításnak a leggyorsabb eszközeinek minősültek anno annak idején. És ebbe kívánnánk egy kicsit bővebb betekintést a hozzánk látogatóknak.”

A Madárparkban is ismeretterjesztő vezetéssel egybekötött kiránduláson vehettek részt az érdeklődők. Ezen az alkalmon a négy éve üzemelő részleg fejlődését szerették volna bemutatni. Elhangzott, 26 madárfajjal indultak, mára már 52 különböző, összesen 370 szárnyast láthat a közönség. Ezeknek egy részét lehetőség nyílt etetni is.

„Nagyon tetszett, szeretjük az állatokat és itt nagyon sok fajta állat van és nagyon jó volt az idegenvezetés. Hát legjobban ez a gyerekeknek is jó, de erre jártunk, úgyhogy mi is ezt meg akartuk nézni, mert hallottuk, hogy etetés lesz és akkor ezt az időpontot kiválasztottuk.” - emelte ki Bihary Sándor.

Rigó Gábor a Madárpark vezetője a júniusban hozzákerült hattyúfiókát, Totót is megmutatta. Az állat továbbra is gondozójában bízik meg, őt engedi egyedül közel magához.

„Most tanítom éppen repülni, tehát hogy próbálom azt, használja a szárnyát. Azért ő be van zárva volierbe. Ennek az a legnagyobb oka, hogy most már bármikor várható, hogy fel fog emelkedni és hogy elkezd repülni és nem igazán szeretném, hogyha itt benn a város közepén felemelkedne és akár a kastélynak neki repülne. Ők még most tanulnak lenn a Balatonon is.”

A szép idő sokakat csábított a kastélykertbe. A jövő hétvégén parki sétára invitálják az érdeklődőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
 
 
 
további híreink
 
A pandémia idején is tudtak fejleszteni a kis zalai településen, Vindornyaszőlősön.
 
A múzeum önkéntes programja nagyon népszerű, folyamatosan érkeznek az érdeklődők hozzájuk.
 
A polgármester közleményében a napokban megjelent cikkekről mondta el a véleményét.
 
A kivitelező megőrzi az épület jellegét és tágasabb szobákat alakít ki.
 
Biztosított a jelenléti felkészülés az érettségizőknek.
 
A település tavaly is számos beruházást valósított meg támogatások által, idén is a fejlesztenek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Szakmát a kézbe
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár