+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Átadták a Premontrei iskola felújított épületrészét
2020. szeptember 25. péntek 17:05 - Keszthely
Átadták a Premontrei iskola felújított épületrészét
Mintegy 500 millió forintos, 100%-ban hazai támogatásból újult meg a keszthelyi Premontrei iskola. Az épület ünnepélyes átadóján a csornai premontrei rend apátja, Fazakas Márton az épület történetét elevenítette fel. Soltész Miklós államtitkár kiemelte, óriási szükség van a szakképzésre, és öröm, hogy ebben az egyházi fenntartású iskolák is részt vesznek.

A csornai apátság fenntartásában  működő technikumban az elmúlt 8 hónap folyamán felújították a földszinti folyosót és termeket, az alagsorban konditermet alakítottak ki, ezek mellett öltözők is helyet kaptak. Két terem közösségi célokat szolgál majd, itt kiállításokat és rendezvényeket is tartanak a jövőben. Az intézmény számára az oktatás mellett kiemelkedő szerepet játszik a rekreáció, ebben segíti a diákokat a megújult épületrész.

„Nagy mértékben dinamikusan fejlődik az iskola, és igyekszünk a mai kornak megfelelően megoldani a dolgokat és a szabadidőt. A hasznos szakmai ismeretek mellett tudjuk biztosítani azt a szabadidős tevékenységet, ahol a személyiségük fejlődhet.” - tájékoztatott Balogh Csaba, a Premontrei Technikum és Szakképző Iskola igazgatója.

A felújított udvaron tartott ünnepélyes átadón Soltész Miklós elmondta, az iskola felújításával nem csak Keszthely, hanem a térség és az ország is fejlődik. Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, akkor lehet közösen együttműködni, ha megvan egymás fele a bizalom, és ez teljesült a keszthelyi iskola kapcsán. Elhangzott, óriási szükség van a szakképzésre, és nagy öröm, hogy erre nem csak állami, hanem egyházi fenntartású intézményekben is lehetőség van.

„Sokszor hiányoztak azok a fiatalok, akik egyébként nagyon szép munkát végeznek, nagyon fontos munkát végeznek, de valahogy a társadalom egészében elismertségük nem volt. Ez változott az elmúlt évek során hála Istennek, és azt mutatják a számok, hogy most már kevesebb a gimnáziumokba, a direkt gimnáziumokba jelentkezőknek a száma, mint a szakképzés különböző területeire.” - emelte ki az államtitkár.

Mécs László, egykori premontrei szerzetes versét idézte Fazakas Márton. A csornai apát felelevenítette a keszthelyi premontrei rendház történetét. Elhangzott, a rend 1808-tól egészen 1948-ig tartott fenn iskolát és oktatott a városban. Az apát kiemelte, a rendszerváltást követően visszakapták a rendház tulajdonjogát, itt alakult meg a Farkas Edit iskola, amely egy igazi missziós tevékenységet látott el azzal, hogy felkarolta a hátrányos helyzetű diákokat. A premontrei rend 2017 szeptemberében vette át az iskolát, ezt követően kiemelt figyelmet fordítottak a beruházásokra.

„Ezek a gyerekek miért „hátrányosabbak” vagy miért nem érdemelnek annyit, mint mondjuk bármelyik más városban tanuló gyerekek? Ezért gondoltuk, és ez egy lehetőség. Aztán a másik, ami nagyon fontos, hogy ez egy kihasználatlan, rossz terület volt, elhanyagolt épület, és mi másfele nagyon nem tudunk terjeszkedni, hiszen két műemlék közé vagyunk beszorítva, a Fő téri templom és a mellettünk lévő gimnázium, ezért csak lefele tudtunk, és ez óriási dolog. Nagy terekkel gazdagodtunk, úgyhogy ezért hálásak vagyunk.” - tájékoztatott Fazakas Z. Márton.

Az ünnepségen a csornai apát megáldotta az épületet, és kérte az Úr segítségét abban, hogy az itt tanuló fiatalok a mai világban is emberek tudjanak maradni. Az elöljárók közösen vágták át a nemzeti színű szalagot, ezzel hivatalosan is átadva a megújult épületet a diákoknak.

Regman Karola - Keszthelyi TV        

galéria
1
2
3
4
5
6
7
8
további híreink
 
A Katasztrófavédelem ellenőrizte a lakossági riasztó berendezéseket.
 
Több mint 300 helyszín csatlakozott már a Látás hónapjához.
 
Vonyarcvashegyre érkezett a Wood Wide Web vándorkiállítás.
 
Keszthelyen 75 km/órás volt a legerősebb a széllökés vasárnap.
 
Több mint 250 regisztrált vendég érkezett az ország minden részéből a 6. Villanyautós Baráti Találkozóra
 
Castelli Árpád vasútépítő mérnök nyaralójára, valamint a becehegyi vasútállomás épületére került egy.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus