+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kedves Hazámfiai mozdulni kell - bemutatták Kurucz György legújabb könyvét
2020. szeptember 14. hétfő 13:04 - Keszthely
Kedves Hazámfiai mozdulni kell - bemutatták Kurucz György legújabb könyvét
Ma is aktuális kérdések találhatóak meg Kurucz György legújabb könyvében – hangzott el a kötet vasárnapi bemutatóján. A Kedves Hazámfiai, mozdulni kell című írás két 19. századi Georgikonon tanító szakember utazását és tanulmányait mutatja be. Nagy István agárminiszter a könyv kapcsán úgy fogalmazott, jobbkor nem is jelenhetett volna meg.

Gróf Festetics László 1820-ban két fiatal tanárt, Gerics Pál orvos, állatorvost és Lehrmann József kertész és borászati szakembert küldött nyugat-európai tanulmányútra. A két szakember jelentései, levelei és naplóbejegyzései nyomán írta meg művét Kurucz György. A kötetet a hétvégén mutatták be hivatalosan a Helikon Kastélymúzeumban.

Nagy István agrárminiszter elmondta, a Festeticsek felismerték, hogy a modern gazdálkodás fenntartásához az oktatásba kell a legtöbb forrást fektetni. Ezért alapították a Georgikont. A miniszter úgy fogalmazott, a legszerencsésebb pillanatban jelent meg a könyv, mivel rávilágítja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos szerepe van a tudásnak az agráriumban. 

„Az akkor felmerülő kétszáz évvel ezelőtti kérdésekre a válasz ma is az, hogy a tudományt kell erősíteni. A tudománnyal lehet megtalálni azokat a válaszokat és megoldásokat, amelyeket a kor éppen fölvet. Az egyetem átalakítása is nyilván ezzel van összefüggésbe. Hiszen azt látjuk, hogy a 21. század agráriumában is modern válaszokat kell találni. És ezek a válaszok a tudomány területén vannak. Szeretnénk egyesíteni, erősíteni mindazt az ismeretet, mindazt a tudást, ami jelen van.”

Ma is aktualitása van a könyv üzenetének, fogalmazott méltatásában Szakály Sándor, a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság elnöke. Hozzátette, a múlt ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy építsük a jövőt. A 19. századi szakemberek arra jöttek rá, hogy a külföldi ismereteket itthon kell kamatoztatni. Ezt ma is szem előtt kell tartani.

„Legyünk őszinték, ha azt szeretnénk, hogy valamiben jobbak legyünk és előre lépjünk, akkor oda kell menni tanulni, ahol már nálunk jobbak vannak és ezt a tudást haza kell hozni. Tehát nem azt jelenti, hogy elmegyek és ott maradok, hanem az ott megszerzett tudással hazajövök és itt adom tovább. Mert akkor van rá lehetőség, hogy fejlődjön egy ország és az teljesen mindegy, hogy a 17-18-19. vagy 21. században történt meg vagy történik, de azt hiszem erre kellene utalni.”

A Kedves Hazámfiai mozdulni kell című kötetének anyagát több évtized alatt gyűjtötte Kurucz György, több nyugat-európai városban is megfordult. Az írással másfél év alatt készült el. Nem ez volt az első könyve a Festeticsek életét illetően, így nem volt meglepő, hogy ismét a keszthelyi kötődésű grófok kapcsán választott témát.

„Ha az ember talál egy ilyen komplex forrásanyagot, ahol Nyugat-Európa szinte valamennyi fontos helyszíne, érdekes embere megjelenik, az ember óhatatlanul belefeledkezik és úgy érzi, hogy ezt pontosan azért, mert a Festetics család rendkívül komoly szerepet töltött be a 18-19. század fordulóján a magyar tudomány és nemzeti identitás formálásának alakításában, ezért ez szinte vonzott.”

A kötet a Tudományos tudásáramlás mintázatai Magyarországon 1770-1830 című projekt keretében valósult meg. 

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Váncsa Ildikó keszthelyi képzőművész Őszi szerelem című tárlatával nyílt meg a Szépkorúak hete.
 
A Festetics György Zeneiskola tanárai és diákjai lepték meg az iskolásokat és az utca emberét.
 
Georgia második legnagyobb települése turisztikai és gazdasági központ a Fekete-tenger partján.
 
Keszthely polgármestere cáfolja azokat a híreszteléseket, miszerint privatizálnák a Festetics-kastélyt.
 
A Kármelita Bazilika védőszentjének ünnepén zsúfolásig telt a keszthelyi templom.
 
Megtartották a hagyományos betakarítónapot, vásár és műsorok is színesítették az eseményt.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus