+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Sikerrel jártak Keszthelyen az unokázós csalók
2020. szeptember 11. péntek 16:17 - Keszthely
Sikerrel jártak Keszthelyen az unokázós csalók
Az unoka balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pénzre van szüksége. A hozzátartozó kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetni. Ilyen színlelt okokkal próbálnak pénzt szerezni az unokázós csalók. Az elmúlt napokban öt esetről is érkezett jelzés a Keszthelyi Rendőrkapitányságra. Információink szerint egy sértettől közel kétmillió forintot csaltak ki. A rendőrség arra kéri az időseket, legyenek gyanakvóak és idegeneknek semmi esetben ne adjanak pénzt.

Így kezdődik egy unokázós csalás. A rendőrség bűnmegelőzési videója nagyon indokolt. Keszthelyen az elmúlt napokban öt olyan esetről érkezett bejelentés a rendőrségre, amikor idősektől próbáltak ilyen módszerrel pénzt kicsalni. Egy esetben sikerrel jártak, információink szerint az egyik sértett közel kétmillió forintot utalt el a bűnözőknek.

„Ezekben az esetekben, amikor a kapitányságra érkeztek a jelzések – abban a négy esetben amikor nem történt utalás, akkor vagy letették, megszakították a vonalat, vagy pedig hívták az érintett személyeket, unokát, vagy pedig a gyermeket, akiről azt állították, hogy bajban van és balesetet szenvedett” - fogalmazott dr. Lakics Andrea. A Keszthelyi Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója azt mondja, a bűnözők ilyen esetekben sürgetik az időseket, nem hagynak időt a gondolkodásra, gyors reagálást és azonnali pénzutalást kérnek. Dr. Lakics Andrea hozzátette, a tettesek sokszor arra hivatkoznak, hogy a bajba került hozzátartozó megsérült, ezért eltorzult a hangja, vagy nem is tud beszélni. A rendőrök azt tanácsolják, legyünk gyanakvóak. 

„Ne adjuk oda senkinek a pénzünket, amit egy élet munkája során megszereztünk. Próbáljuk meg felhívni a szeretteinket és szakítsuk meg a telefonhívásokat. Ha megszakítjuk a telefonhívást, akkor azzal időt nyerünk, ha újra hívnak bennünket, akkor pedig mondjuk azt, hogy beszéltünk az unokánkkal, beszéltünk a gyermekünkkel és nincsen semmiféle probléma, nem történt baleset, úgyhogy hagyjanak minket békén és hívjuk minden esetben a 112-es telefonszámot” - hangsúlyozta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó. 

Idén nyáron Baranyában és Pest megyében is elfogott a rendőrség unokázós csalókat. Ezeknek a bűnözőknek felkutatása nem könnyű. A telefonhívások visszaellenőrzése mellett a bankszámlák lenyomozásával kerülhetnek közelebb a rendőrök a tettesekhez. Legtöbb esetben azonban külföldi telefonszámokkal és bankszámlákkal követik el ezeket a cselekményeket, aminek felderítése jóval több időt vesz igénybe. A rendőrség a megelőzésre helyezi a hangsúlyt. Ahhoz, hogy valaki egy ilyen esetben ne valljon áldozattá, elég egy ellenőrző kérdést feltenni, vagy felhívni az említett hozzátartozót.

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

 

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Vonyarcvashegy köztiszteletben álló tanítónőjét köszöntötték.
 
A gímek násza idején sokkal nagyobb a szarvasok elütésének veszélye.
 
A keszthelyi oktatási intézményekben nincs hivatalosan megerősített fertőzött.
 
Többek között kiállítás megnyitó, ingyenes tárlatvezetések és pétanque verseny is lesz.
 
Elkezdődött Fenékpuszta első üteme. Tervszerűen halad az építkezés.
 
A Ranolder iskola negyedikesei vetélkedtek egymással a gyermekkönyvtárban.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár