+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Kutyahideg
2018. február 28. szerda 16:52 - Keszthely
Kutyahideg
Meleg fekhely, energiadús táplálék és friss víz – a szakemberek szerint ezeket a legfontosabb biztosítani a kutyáknak az extrém hidegben. Az állatvédőkhöz több bejelentés is érkezett a napokban, hogy nem megfelelő körülmények között tartanak kutyákat a hideg időben. Nem csak rájuk, hanem a jó körülmények között tartott ebek iránt is nagyobb figyelem javasolt.

Naponta friss vízzel töltik meg a vödröket az Elisabeth menedék munkatársai, hiszen hamar befagy ilyenkor a kutyák itatója. Orlando a napokban került a karmacsi telepre. Nem volt háza és nem is gondoskodtak róla, az állatvédők féltek, hogy elpusztul az extrém hidegben. Most már szalmával bélelt háza van, és megfelelő törődést kap. A menedék vezetője azt mondja, most kaptak két bála szalmát és 13 új kutyaházakat is, amik elengedhetetlenek ebben a hidegben.

„Ott ahol a legrosszabb házak voltak, azokat kicseréltük. Voltak nagy kutyaházak, kisebbek.. szóval nagyon hálásak vagyunk, mert ez tényleg mindig kell. Amennyi kutya van, annyi ház is kell, minden kutyának” - nyilatkozta Rapolthy Andrea. 

A menedék jelenleg tele van, összesen kilencven elhagyott, kidobott, vagy bántalmazott kutyát gondoznak, akiknek szerető gazdát keresnek.

A keszthelyi ebrendészeti telepen is nagyobb gondot fordítanak a kutyákra az extrém hideg beköszöntével. Szélfogóként és fekhelyként is kap minden lakó takarót. Nincs ez mindenhol így; Kalmár Gábor gyepmester több bejelentést is kapott a napokban, hogy a hidegben nem megfelelő módon tartanak kutyákat.

„Sajnos tapasztaltunk tényleg olyat, hogy a gazdák nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy a kutyák ilyen hidegben megfelelő ellátást kapjanak. Itt gondolok főleg a fedett helyre. Tehát ha más nem, legalább egy normális kutyaháza legyen annak a kutyának, ami mondjuk szélvédett helyen van, nem fúj be a jeges szél, nem ázik be a ház” - mondta el a gyepmester. 

Vidáman játszik a hóban Zénó. A nyolc éves labrador nagyon élvezi a havat. Gazdáival rendszeresen sétál és játszik – amit a hidegben sem szabad elhagyni. Családtagként kezelik a kutyát, ezért a lakásban töltheti ideje javarészét és az éjszakát is. Télen elsősorban arra figyel gazdája, hogy séta után a megtisztítsa mancsát, hiszen az utakra kiszórt síkosság mentesítő anyagok irritálhatják a kutya talpát. E mellett az étkezésre is jobban figyelnek – mondja Molnár Dóra: „Egy kicsit energiadúsabb tápot igényelnek ők ilyenkor, egy picit jobban odafigyelünk. Prémium tápot kap.” 

A hideg idő beálltával a szakemberek azt javasolják, hogy ahol lehetőség van, engedjék be a lakásba a kutyát, vagy legalább a kazánházba, garázsba. Ha nincs erre lehetőség, akkor elengedhetetlen a megfelelő kutyaház és az energiadúsabb táplálék. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Csütörtökön kezdődött meg a Gyenesdiási Boros Sétányon a négynapos program.
 
Az 1,2 kilométeres útpálya a Magyar Falu Programban újulhatott meg mintegy 438 millió forintból.
 
Messziről tónak látszik, ám egy óriási naperőmű paneljei csillognak Balatonszentgyörgy mellett.
 
Nyolcvanöt fő tanult népzenét Gyenesdiáson, a Wass Lajos népzenei táborban.
 
A Fidesz Keszthelyi Csoportjának elnöke biztatja az állampolgárokat, hogy küldjék vissza a kérdőíveket.
 
Az algavirágzás megelőzésére a Balaton vízszintszabályozásának átalakítását javasolják egyes szakemberek.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Körül-tekintő
 
Más-Kép(p)
 
Eklézsia
 
Önkormányzati híradó