+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / "Kóstolás nélkül nem lehet szőlőt választani!"
2020. augusztus 25. kedd 14:04 - Vonyarcvashegy
"Kóstolás nélkül nem lehet szőlőt választani!"
14. alkalommal szervezték meg a Bor- és Csemegeszőlő Fesztivált Vonyarcvashegyen. A program alatt ismét lehetett csemegeszőlő oltványok közül válogatni, valamint szaktanácsadást is kaphattak a vásárlók. A rendezvénytéren kézműves vásárral és gasztronómiai kínálattal és különböző koncertekkel is várták az érdekelődőket négy napon keresztül.

Kóstolás nélkül nem szabad szőlőt vásárolni – vallják a szőlősgazdák. A rendezvényen volt lehetőségük élni ezzel az érdeklődőknek, akik a gyümölcs több fajtáját és többek között a friss mustot is megízlelhették. Az idei termés mellett szőlőoltványok közül is válogathattak a látogatók. Ez a pár Érdről érkezett, a Balaton mellett van telkük, Néró fajtájú oltványt választottak.

„Tegnap sétáltunk erre és kiszúrtuk. Már a szőlő színe tűnt fel, mert a párom kedvence az Otelló. De  most mégis Nérót vettünk. De azért mert ez előbb terem. Korábban érik, meg megkóstoltam és nagyon finom. És akkor gondolkoztunk este is, meg többször hogy veszünk. És eljöttünk és megvettük.”  - mondta el Bíróné Éva és Bíró Mihály.

Az oltványok minden évben dr. Bakonyi László szőlőnemesítőtől származnak. Tapasztalata alapján a fesztiválra az ellenállóbb fajtájú csemegeszőlő oltványokat hozza el, mivel leginkább a nyaralótulajdonosok látogatnak el a helyszínre. Számukra a legfontosabb, hogy olyan fajtát válasszanak, amik itt tartózkodásuk alatt, vagyis szeptember előtt hoznak gyümölcsöt. A vásárlás mellett szaktanácsadást is kaphattak az érdeklődők.

„Ha kihozza az ember a szőlőt és azt nézegetik, akkor elsődlegesen a szemével vásárol. És azt nézi, hogy melyik a legnagyobb, melyik a legszebb és meg sem kóstolja. Aztán ez a fesztivál arra jó, hogy megkérjük őket. Ráérünk, kóstoljuk meg, nézzük meg. És akkor jönnek a meglepetések és hát általában a kisebbek, a feketébbek a nem olyan, a nem olyan szépek, azok ízlenek jobban.”

A négynapos fesztiválon a csemegeszőlők mellett számtalan helyi és környékbeli gasztronómiai kitelepülő kínálta a finom falatokat. A rendezvényről természetesen nem hiányozhattak a jó borok sem, ezeket is számtalan érdeklődő ízlelte meg.

„Azért jöttem ki, mert véletlen elrángatott a hölgy, azt mondta, hogy nekem itt jó és jöttem ide ki, de nagyon finom. Én igazából ilyen finom bort még nem kóstoltam eddig még.” - osztotta meg Bekő Attila.

A fesztivál keretein belül különböző kulturális programokat is láthatott a közönség. Pénteken többek között a helyi Miklós Rozália, Buder Emil és Farkas Tibor ismert dalokkal szórakoztatta a jelenlévőket.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Az eset szombaton történt, az ittas férfit őrizetbe vették.
 
12. alkalommal szervezték meg a tanácskozást, a program fő témája a szőlőművelés volt.
 
A keszthelyi általános iskolások ismét jól szerepeltek a tanulmányi versenyen.
 
A program ötlete és felajánlója Tarcsi Zoltán, azaz Jolly és párja, Szuperák Barbie voltak.
 
A programnak a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika adott otthont.
 
Minden évben november utolsó szombatján tartják meg a Kulcs Kupát, melyen idén mintegy 30 hajó vett részt
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus