+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Keszthelyi harangláb lesz a Kárpát-medencei betlehemnél
2020. augusztus 21. péntek 17:57 - Keszthely
Keszthelyi harangláb lesz a Kárpát-medencei betlehemnél
Keszthelyen készült el a Budapestre tervezett Kárpát-medencei betlehem haranglába és pásztorfigurái. A Magyar Művészeti Akadémia felkérésére Bereczky Csaba tervezte meg a haranglábat és szervezte meg a zalai népművészek munkáját. A fafaragók úgy vélik, számukra hatalmas kitüntetés, hogy egy Kárpát-medencét felölelő munkában vehetnek részt.

A 4,3 méter magas un. csúzlis harangláb Zala megyére jellemző, ezzel a hazai környezetet is elküldik a fafaragók Budapestre.  A Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának vezetője álmodta meg a Kárpát-medencei betlehemet. A zalai kivitelezést vezető Bereczky Csaba szerint hatalmas jelentőségű számukra ez a felkérés: „Országos jelentőségű, sőt talán Kárpát-medencei jelentőséget képvisel, mert egy össznépi betlehemet állítanak össze a különböző országrészekre leszakadt, meg a hazánkba lévő országrészeknek a munkáival, sok alkotóval, sokféle technikával és nagyon sokféle színű anyaggal dolgozva. Megjelenik a textil, a kerámia, az egyebek is a betlehemnek az összeállítása során.”

A tető zsindelyezését kapta meg feladatul a csapatból Kovács Zoltán. Az egyébként inkább szarufaragással foglalkozó népművész számára érdekes kihívás volt ez a munka. Zoltán nagy figyelmet fordított arra, hogy munkája olyan minőségű legyen, mely megfelel a többi népművész által készített darabokhoz. 

„Mindenképpen örömöt jelent, azzal együtt hogy az országból és a Kárpát-medencéből mindenki hozzáteszi a maga kis részletét és ebből lesz a Parlament előtt egy nagy egységes kép, ami - a betlehem – a magyar kultúrtörténetben nagyon jelentős szerep, mindig” - nyilatkozta Kovács Zoltán. 

A harangláb mellett három pásztorfigurát is a zalai népművészek készíthettek el. A letenyei Boa Endre és a vonyarcvashegyi Major Lajos fafaragók a népművészetre jellemező naiv szobrokat faragtak. Boa Endre úgy véli, ajándék a szakmától és az élettől, hogy részt vehet ebben a munkában: „Ez egy nagy kitüntetés, ha lehet úgy mondani, a szakmánknak a csúcsa. Jó pár szobrot megcsináltam, de ilyen, ami kitüntetett helyre kerül és kitüntetett közösség alkotja meg, ez szerintem az ember életében csak egyszer fordul elő. Ez ha lehet mondani, megsokszorozza az embernek az erejét.”

A haranglábon és a pásztorfigurákon 9 fő dolgozott. A harangláb előkészítő munkálatai Bereczky Csaba műhelyében zajlottak, a Népművészeti Alkotóházban az összeszerelést és a finomító faragásokat végezték el. Az alkotást darabjaiban szállítják el Győr-Moson-Sopron megyébe, onnan kerül majd Budapestre, ahol várhatóan decemberben állítják össze a Kárpát-medencei betlehemet. 

Hársfalvi Ákos - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
5
6
további híreink
 
A keszthelyi versenyző 10 méteres légpisztoly számban 10. lett.
 
Szálinger Balázs "Becsvölgye" című művéről, a közelmúlt irodalmi történéseiről beszélgetettek a költővel.
 
Hangfalban csempészték a kábítószert, majd egy autószerelő műhelyben árulták.
 
Az szja-bevallási tervezetek esetleges módosítására, illetve kiegészítésére is május 21-ig van lehetőség.
 
A dokumentumot a csütörtöki soros ülésén fogadta el a keszthelyi képviselő-testület.
 
A füstérzékelő alkalmazására buzdítja a lakosságot a Katasztrófavédelem.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus