+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Bezárt a Parkmozi - de lesz folytatás
2020. augusztus 11. kedd 17:46 - Keszthely
Bezárt a Parkmozi - de lesz folytatás
Az elmúlt hétvégén úttörő programot kínált a látogatók számára a Helikon Kastélymúzeum: a kínálat “Parkmozival” bővült. Péntektől vasárnapig egy-egy filmet lehetett megtekinteni a kastély parkjában. Szombaton és vasárnap pódiumbeszélgetések előzték meg a vetítéseket. A rendezvény sikerén felbuzdulva augusztus 28-án, egy napra ismét lesz majd Parkmozi a kastélynál.

A “Zöld könyv – Útmutató az élethez” című filmet a Parkmozi zárónapján vetítették a közönségnek. Az este kilenc órai kezdés előtt pódiumbeszélgetés zajlott az óriási, nyolcszor öt méteres vetítővászon előtt. A beszélgetés főszereplői Hirtling István és Vadász Gábor színművészek voltak. A két művész egy olyan színházi darabban játszik, amelyből film is készült - ez az “Életrevalók”. A szervezők a két alkotás között nem véletlenül vontak párhuzamot: mindkettő témája a faji megkülönböztetés, a bőrszín alapján meghozott előítéletek helytelenségének bemutatása.

"A Zöld könyvben egy színesbőrű fiatalembernek a sztár-létét bombázza szét egyszerűen a faji előítélet és a kirekesztés. A fehér ember, aki mellé kerül sofőrnek, testőrnek és így tovább, a bevándorlási léte és az elnyomorított élete az, ami diszkriminálja őt" - így látja Hirtling István színművész.

Hirtling Istvánnal és Vadász Gáborral Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára beszélgetett a film előtt. A két színész a Játékszín előadásában a César-díjas francia film, az “Életrevalók” színpadi adaptációjában játszik. A történet az eredetihez képest kissé más, de a mondanivaló ugyanaz. A színpadi mű főszereplői a filmet megelőzően alaposan megágyaztak a történetnek; felhívva a társadalom figyelmét és felelősségét arra a hibás gondolkodásra, ami az előítéletek nyomán kerülhet felszínre. Hazánkban leginkább a cigányságot sújtja ez, így a színpadi adaptációban egy cigány származású szereplő, Vadász Gábor játszik.

A szervezők sikeresnek ítélték meg a rendezvényt, így augusztus 28-án, egy napra ismét lesz majd Parkmozi. Várszegi Katától, a Helikon Kastélymúzeum munkatársa így látja: "Rendkívül örülünk, hogy ilyen sikeres volt ez a kezdeményezés. Nagyon sokan érdeklődtek és nagyon sokan el is jöttek a vetítésekre, nagyon népszerű volt. Én azt gondolom. hogy nem csak a mozirajongóknak és a filmkedvelőknek volt ez egy remek lehetőség, hanem azoknak is, akik csak egy kellemes nyáresti programot kerestek, és szerettek volna egy kicsit kikapcsolódni a csillagos ég alatt és a kastely impozáns épülete előtt. Ez egy külön hangulatos hátteret biztosított a vetítéseknek."

A vetítéstechnikát egy budapesti vállalkozás biztosította. Bár a pódiumbeszélgetés is szorosan a programhoz tartozott, a filmnézési kultúrát még javítani kell abban a tekintetben, hogy többen is csak az este kilenc órakor kezdődő vetítésre érkeztek meg. A Parkmozi sikere megkérdőjelezhetetlen, teltház volt mindhárom napon.

Tüskés Balázs - Keszthelyi Televízió

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
A Németországban népszerű autók tulajdonosai Keszthelyan tartották éves találkozójukat.
 
Pártfogoltaknak és segítőiknek szerveztek közös programot a Nagymezőn.
 
A ROADPOL akció keretében Gyenesdiáson és Keszthelyen is mérték a sebességet.
 
A hívők Keszthelyről Vonyarcvashegyig sétáltak, a zarándoklatot a békéért ajánlották fel.
 
A Híradó Plusz mai vendége: Tóbiás Gábor, az Amazon Ház Látogatóközpont múzeumi menedzsere
 
Újra telt házas koncertet adott a Concerto Budapest Keszthelyen.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár