+36-83-320-200
8360 Kossuth L. u. 45.
kezdőlap / hírek / Zalai gazdaság lehet az év legszebb birtoka
2020. augusztus 5. szerda 10:48 - Várvölgy
Zalai gazdaság lehet az év legszebb birtoka
Egy várvölgyi birtokot is jelöltek a Magyarország Legszebb Birtoka 2020 díjra. A zalai gazdaság állattenyésztő birtok kategóriában a három döntős közé is bekerült. Az 54 hektáros farmot 2015 óta működtetik családi vállalkozásban. Az állattartás kapcsán kiemelt céljuk, hogy a fogantatástól a fogyasztói asztalig prémium Angus marha minőséget állítson elő.

Többségében fekete angusok találhatók az Ekmann család birtokán. A várvölgyi vállalkozónak és családjának szinte egész napja az állatok körül forog. 85 aberdeen angus marhát tartanak jelenleg, a nap az etetéssel kezdődik. Félintenzítással hizlalják az állatokat, a legeltetés mellett kizárólag természetes eredetű gabona alapanyagokkal és szálas takarmánnyal abrakolnak. A különböző korcsoportok más-más mennyiségben kapják meg ezeket. A vállalkozást 2015-ben indították Várvölgyön.

„Az angus egy nagyon kiváló húshasznú fajta. A világon egyébként a legelterjedtebb, főleg Észak-Amerikában meg az angol-szász területeken. Nem véletlen, mert nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik anyai oldalról is, de húsminőségben is. A legjobb tulajdonsága talán az, hogy egy koránérő típus, tehát viszonylag korán ad gyönyörűszép vörös húst. Tehát steak minőségű, steak alapanyagú vöröshúst. Másfél éves és két éves kor között vágjuk őket. Akkor a mi takarmányozási rendsezrünkkel elérjük azt a súlyt, azt az érettséget, hogy le lehet vágni és gyöynörűszép vörös húst lehet produkálni belőle.” - ismertette Ekmann László a gazdaság vezetője.

A gazdálkodás egy 54 hektáros birtokon zajlik. Egy zöldmezős beruházással indult, melynek folytatásaként több fejlesztést is végeztek az évek során. Idén már napkollektorok is segítenek abban, hogy még környezetbarátabb legyen a helyszín. Ebben az évben egy díjra is jelölték a birtokot. Az Agrotrend csoport negyedik alkalommal írta ki a Magyarország Legszebb Birtoka díjat azzal a céllal, hogy példaképeket mutasson be a hazai agrárvilágnak. A hét kategóriában 3-3 döntőst hirdettek ki. Ekmann László elmondta, nem tudják, hogy ki az, aki jelölte őket, nagyon meglepődtek, mikor kiderült, hogy versenyben vannak.

„Egyszer csak kaptuk a telefont, hogy az állattenyésztés kategóriába döntőbe kerültünk ugye másik két vállalkozással együtt. És szeptember 12-én lesz ilyen gála, amikor ki fogják hirdetni, hogy ki lett a győztes, de nekünk már ez is nagy megtiszteltetés. Tehát örültünk neki, hogy eljöttek. Volt egy harminc fős delegáció, eljöttek hozzánk, megnézték a farmot, sütöttünk nekik egy kis steaket, jól érezték magukat. Úgyhogy nekünk ez is egy jó dolog, hogy a szakmából érdeklődnek irántunk.”

Ekmann Lászlóék a marhák feldolgozását is a területen lévő üzemben végzik. Itt csontozzák, szeletelik, darálják és csomagolják is a húsokat. Az agrármérnök elmondta, céljuk, hogy a fogantatástól a fogyasztói asztalig prémium Angus marha minőséget állítsanak elő. A vákuumozott csomagokat az üzem mellett található saját húsboltjukban tudják értékesíteni.

Lendvai Bianka - Keszthelyi TV

galéria
1
2
3
4
további híreink
 
Több helyi érték a megyei és országos kincsek közé is bekerült. A Híradó Plusz vendége: Csótár András.
 
A térség értékes és érdekes témái mellett az idei kötetben megemlékeznek Pelcz István szerkesztőről.
 
“Mondjunk nemet a szankciókra!” - országjárást hirdetett a kormány, Keszthelyre Menczer Tamás látogatott.
 
Aktív évet zárt a Nők a Balatonért Egyesület Keszthely és Vidéke Csoportja.
 
A horgászoknak, modern, 21. századi lehetőségeket biztosít a kormányzati teámogatásból megújult terület.
 
Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megismerkedhet a város történelmi nevezetességeivel.
balatoni krónika
 
Híradó
 
Szignatúra
 
online adás
 
fő téri kamera
 
Keszthelyi Szemmel
 
Objektív
 
Balatoni Mozaik
 
Más-Kép(p)
 
Mire Vágyik a Nő?
 
Önkormányzati híradó
 
Szezon Kosár
 
Hittel, lélekkel
 
Négy láb nagy szív
 
Rigmus